Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ανέδειξε με επιτυχία τις ελληνικές θέσεις σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως μεταξύ άλλων η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, η παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με αφορμή το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, η συνεργασία με Ισραήλ και Κύπρο στον αγωγό EastMed και η τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό.
Γράφει η Ε.Βόζεμπεργκ*
Με το ταξίδι του Πρωθυπουργού αναδείχθηκε ο σημαντικός γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας ως βασικού παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και διασφαλίστηκε η διπλωματική πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.
Η σύγκριση της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με αυτήν του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα κατά το αντίστοιχο ταξίδι του στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2017 είναι μοιραία.
Η μεγάλη διαφορά έγκειται στον άρτιο σχεδιασμό και τα θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη, χωρίς να χρειάζεται να σταθεί κανείς στην άπταιστη χρήση της αγγλικής ή την αξιοπρόσεκτη άνεση του νυν Πρωθυπουργού κατά τις συναντήσεις του με τους Αμερικανούς Αξιωματούχους.
Ανάλογη ήταν η θετική εικόνα για τον Έλληνα Πρωθυπουργό και κατ’ επέκταση για τη χώρα μας, σε όλες ανεξαιρέτως τις έως τώρα διεθνείς επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως μεταξύ πολλών άλλων στην Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Περαιτέρω, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χώρα μας όχι μόνο έπαψε να αποτελεί το “μαύρο πρόβατο”, αλλά ανακτά τη θέση του ισότιμου εταίρου με αναβαθμισμένο ρόλο στα κέντρα αποφάσεων, συμμετέχοντας ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα και συνδιαμορφώνοντας την ατζέντα.
Μάλιστα για πρώτη φορά Έλληνας Επίτροπος, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, έλαβε θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν, με ένα κομβικής σημασίας χαρτοφυλάκιο.
Η αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα, υπήρξε εξαρχής ένας από τους κεντρικούς στόχους της ΝΔ και μάλιστα με διττό περιεχόμενο, γεωπολιτικό και οικονομικό.
Η οικονομική διάσταση έγκειται στην ανάγκη ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας μας στο χώρο των διεθνών αγορών με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη μείωση των δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο εν λόγω στόχος με σταθερά βήματα σταδιακά επιτυγχάνεται, καθώς ήδη ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται σε υψηλό 12ετίας, δανειζόμαστε με αρνητικά επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια και με επιτόκιο μόλις 1,4% στα δεκαετή ομόλογα, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε την υψηλότερη επίδοση σε διεθνές επίπεδο, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 50%.
Οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, που μάλιστα υπογραμμίζονται το τελευταίο διάστημα από όλους ανεξαιρέτως τους συνομιλητές μας κατά τις διεθνείς επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων Ελλήνων αξιωματούχων, αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για την επενδυτική έκρηξη που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας.
Σε ένα δύσκολο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει υιοθετήσει μία μεθοδευμένη στρατηγική πολιτικής και οικονομικής διπλωματίας με στόχο την αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της χώρας και την καλύτερη δυνατή προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων.
Τα ελπιδοφόρα δείγματα γραφής του πρώτου εξαμήνου δείχνουν ότι αυτός ο στόχος έχει ήδη αρχίσει να γίνεται πράξη!
*Η Ε.Βόζεμπεργκ είναι ευρωβουλευτής της Ν.Δ.