Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές καταγγέλλουν σήμερα το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πρόσφατα πλήγματα των οποίων στο Ιράκ απείλησαν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος, ξεκινώντας και πάλι μια πρωτόγνωρη εξέγερση που είχε επισκιαστεί από την έξαρση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, όπως και σε πολλές πόλεις του νοτίου Ιράκ, χιλιάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας «Όχι στο Ιράν! Όχι στην Αμερική» σε μεγάλες συγκεντρώσεις έπειτα από εβδομάδες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Εδώ και πολλές ημέρες, στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, διατυπώνονται εκκλήσεις για επανεκκίνηση του κινήματος κοινωνικής διαμαρτυρίας που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου (01/10), σήμερα, Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου (10/1).
Χθες βράδυ, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις της τάξης στην Κερμπάλα (νότια), ενώ μαχητές συνελήφθησαν στη Βασόρα (νότια), σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP.
Εδώ και περισσότερους από τρεις μήνες, οι Ιρακινοί καταγγέλλουν τους ηγέτες τους τούς οποίους κατηγορούν ως «ανίκανους» και «κλέφτες» στη 12η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνή Διαφάνεια.
Η ηγετική τάξη βρίσκεται σε πλήρη μαρασμό και είναι ανίκανη να συμφωνήσει για τον διορισμό ενός αντικαταστάτη του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Αντέλ Άμπντελ Μάχντι και της κυβέρνησής του.
«Ξεκινώντας και πάλι τις διαδηλώσεις δείχνουμε την προσήλωσή μας στις διεκδικήσεις της επανάστασης του Οκτώβρη: οι ηγέτες μας να σταματήσουν να υφαρπάζουν τους πόρους της χώρας μας», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαϊντάρ Κάζεμ, ο οποίος διαδηλώνει στη Νασιρίγια (νότια).
Το κίνημα, που είναι πρωτόγνωρο όντας αυθόρμητο, αμαυρώθηκε από βία και καταστολή εκ μέρους των δυνάμεων της τάξης. Περίπου 450 άνθρωποι σκοτώθηκαν –σχεδόν όλοι διαδηλωτές– και περισσότεροι από 25.000 τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους θα παραμείνουν για πάντα ανάπηροι.
Εξάλλου, μια τεράστια εκστρατεία εκφοβισμού, δολοφονιών και απαγωγών μαχητών αποστράγγισε τις τάξεις των διαδηλωτών.
Όμως ενώ τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Ιράκ όπου η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη ανταλλάσσουν πυρά μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή πυραύλων, οι Ιρακινοί, οργισμένοι, φιλοδοξούν ότι θα πάρουν το πάνω χέρι και θα διώξουν τους Αμερικανούς και τους Ιρανούς.
Η εξουσία, όπως και οι δυνάμεις ασφαλείας, κυριαρχείται σήμερα από προσκείμενους στο Ιράν και το Κοινοβούλιο διεκδικεί την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων τα οποία οι προσκείμενες στο Ιράν παρατάξεις χαρακτηρίζουν «δύναμη κατοχής». Οι διαδηλωτές, από την πλευρά τους, θέλουν να τελειώνουν επίσης με την επιρροή της Τεχεράνης.
Και πάνω απ΄όλα, επιθυμούν μια βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στον ΟΠΕΚ, όπου ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος και ένας στους πέντε κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.