today-is-a-good-day
15 C
Athens

Έκτακτα μέτρα και ετοιμότητα στη Μέση Ανατολή για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης

Βρετανικά πλοία και ελικόπτερα έχουν τεθεί σε αναμονή στην περιοχή του Κόλπου στη Μέση Ανατολή, για το ενδεχόμενο που υπάρξει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση της κρίσης στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Μπέν Ουάλας, ο οποίος ενημέρωσε τη Βουλή για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η Βρετανία έχει λάβει «έκτακτα μέτρα» για την προστασία των Βρετανών που βρίσκονται στο Ιράκ και σε γειτονικές χώρες, σε περίπτωση που το Ιράν προβεί σε αντίποινα για την δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί. Η Βρετανία διατηρεί δύο πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο και περίπου 400 μέλη ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, τα οποία όπως είπε κρίθηκε αναγκαίο να αλλάξουν την κατάσταση ετοιμότητάς τους.

Κάλεσε, επίσης, εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, το Ιράν να επιστρέψει στη φυσιολογική συμπεριφορά της χώρας που φιλοδοξεί να είναι και να αντισταθεί στην επιθυμία αντιποίνων. «Κανείς μας δεν επιθυμεί σύγκρουση, κανείς μας δεν θέλει οι πολίτες μας, οι φίλοι και σύμμαχοί μας να τεθούν σε κίνδυνο» είπε.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η Βρετανία θα υπερασπίζεται πάντα το δικαίωμα των χωρών να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και κάλεσε όλες τις πλευρές να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης το συντομότερο δυνατό. Ανέφερε ότι μη βασικό προσωπικό της Βρετανίας απομακρύνθηκε από τη Βαγδάτη και ότι έχει αναθεωρηθεί η ταξιδιωτική οδηγία για το Ιράν και το Ιράκ.

Σε ότι αφορά την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου να διακόψει την παρουσία των ξένων δυνάμεων στο έδαφός της και να ακυρώσει το αίτημα βοήθειας από τις διεθνείς δυνάμεις για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με την ιρακινή κυβέρνηση γύρω από το τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο, και ότι οι διεθνείς δυνάμεις βρίσκονται στο Ιράκ μόνο μετά από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι καλύπτει και υποστηρίζει μία παράνομη πράξη, μόνο και μόνο για να διατηρήσει την επαφή με τον Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, είπε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «κρύβεται πίσω από τον υπουργό Άμυνας», αντί ο ίδιος να ενημερώνει τη Βουλή για το ζήτημα και τόνισε ότι η «δολοφονία» του Σουλεϊμανί έβαλε σε κίνδυνο τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, κάτι που ο Μπόρις Τζόνσον φοβήθηκε να πει.

«Δεν είναι αλήθεια ότι φοβάται να σταθεί απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ επειδή έχει δεθεί με την προοπτική μίας τοξικής εμπορικής συμφωνίας με τον Τράμπ;» ρώτησε και πρόσθεσε «σε αυτή την ιδιαίτερα επικίνδυνη στιγμή βρίσκουμε την κυβέρνηση να δίνει κάλυψη και να συμπαραστέκεται σε αυτό που θεωρείται ευρέως παράνομη πράξη, επειδή είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τη σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, κάλεσε τον υπουργό Άμυνας να απαντήσει εάν θεωρεί παράνομη τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, και αυτός με τη σειρά του δήλωσε: «Από τις πληροφορίες που έχω δει είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να υπάρξει επιχείρημα αυτοάμυνας γύρω από κάποιο πρόσωπο που εισήλθε στο Ιράκ για να συντονίσει δολοφονίες και επιθέσεις σε αμερικανούς πολίτες».

Ο υπουργός δεσμεύτηκε επίσης στην έκδοση οδηγίας για τα πετρελαιοφόρα και άλλα εμπορικά πλοία βρετανικής σημαίας που διέρχονται από τα στενά του Χορμούζ και πρόσθεσε ότι η απειλή επανεξετάζεται καθημερινά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ