«Ο πρωθυπουργός το λέει παντού, το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η Τουρκία, ο εντεινόμενος αναθεωρητισμός που βλέπουμε από τη μεριά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, τα τελευταία χρόνια κλιμακούμενος, με αποκορύφωμα βεβαίως αυτή την παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη. Είναι στο κέντρο των εξελίξεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιχειρεί να επηρεάσει (…) προς την κατεύθυνση της καταδίκης και της απομόνωσης της τουρκικής προκλητικότητας» υπογράμμισε ο βουλευτής ΝΔ Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, καθηγητής πολιτικών επιστημών, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, για τη συνάντηση που θα έχει απόψε στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική η συνάντηση με έναν πρόεδρο απρόβλεπτο, δύσκολο και οι ευρύτερες επαφές που κάνει (σ.σ. ο πρωθυπουργός) στην Ουάσιγκτον που δείχνουν το βάθος που έχει αποκτήσει η ελληνοαμερικανική σχέση, εννοώ με την ηγεσία του Κογκρέσου, κάτι που δεν συνηθίζονταν στο παρελθόν. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι το Κογκρέσο είναι αυτό, Γερουσία και Βουλή, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί οι οποίοι πιέζουν τον Τραμπ για σκληρότερη στάση έναντι της Τουρκίας», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι «το πρόβλημα με την Τουρκία δεν πρόκειται να λυθεί με μια επίσκεψη στον Λευκό Οίκο ή με μια Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης, είναι κάτι που έρχεται από το παρελθόν και θα έχει και πολύ μέλλον μπροστά του διότι, τη γεωγραφία φυγείν αδύνατον, είμαστε υποχρεωμένοι να συνυπάρξουμε, η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα και όσο η ίδια αισθάνεται ισχυρή σε ένα περιβάλλον αστάθειας και έλλειψης ισχύος στον περίγυρό της μπορεί να κάνει αυτά που κάνει».
Για τη σημασία της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed και το έργο, ο κ. Καιρίδης σημείωσε ότι «είναι ένα δύσκολο έργο, το οποίο βεβαίως η Ελλάδα καλά κάνει και στηρίζει και στέλνει το μήνυμα ότι είμαστε εδώ αποφασισμένοι να ασκήσουμε πλήρως όλα μας τα δικαιώματα, ενεργειακά και άλλα», προσθέτοντας ότι «η συνεργασία η γεωστρατηγική, στρατιωτική, διπλωματική, οικονομική, τεχνολογική, πολιτισμική με το Ισραήλ είναι εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, ενοχλείται η Τουρκία από όλα αυτά, αισθάνεται απομονωμένη και περιθωριοποιημένη».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι, «είναι ένα κολοσσιαίο έργο το οποίο έχει πάρα πολλές καλές προοπτικές, όμως, εξαρτάται και από πολλά άλλα», μεταξύ των οποίων, όπως είπε ο κ. Καιρίδης, «από το τι θα κάνει η Αίγυπτος, από τι τελικά θα αποφασίσει η Ιταλία η οποία φαίνεται να προσεγγίζει τις ελληνικές θέσεις».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Ιράν και στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ιράν επισήμανε πως «είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, εξαιρετικά τεταμένη μετά τη δραματική εξέλιξη με την εκτέλεση του Σουλεϊμανί, πολύ μεγάλης, βαριάς γεωστρατηγικής σημασίας εξέλιξη» και σημείωσε: «έχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι των εμπλεκομένων έχουν συμφέρον από την όξυνση και γι’ αυτό δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Και οι σκληροπυρηνικοί στο Ιράν και ο Τραμπ ενόψει εκλογών θέλουν την αντιπαράθεση απ’ ό,τι φαίνεται».
Οπως είπε ο κ. Καιρίδης, «δυστυχώς η κατάσταση είναι διαρκώς και πιο επιβαρυμένη και το Ιράν είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, διότι παραδοσιακά και στο παρελθόν, διχάζει Ευρώπη και Αμερική και φέρνει την ελληνική εξωτερική πολιτική ανάμεσα στους δύο, μεταξύ του άξονα του γαλλογερμανικού που θέλει την προσέγγιση με το Ιράν και της Αμερικής του Ντόναλντ Τραμπ με αποτέλεσμα να είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε μια πολύ λεπτή άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στους δύο πόλους του ΝΑΤΟ».