Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας δηλαδή, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών, αλλά η εσπευσμένη κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου, εντός Ιανουαρίου, προκαλεί …έξαψη στο πολιτικό σκηνικό, με αποτέλεσμα να οργιάζουν εκ νέου τα πολιτικά σενάρια για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης κίνησης Μητσοτάκη.
Η «βόμβα» του εκλογικού νόμου, που καταργεί την απλή αναλογική, ρίχθηκε από τον Πρωθυπουργό, μόλις κατέβηκε από το …βουνό.
Ως είθισται, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις, η σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έγινε απόλυτα πιστευτή, καθώς όπως επισημαίνεται ο ανασχηματισμός και οι πρόωρες εκλογές ποτέ δεν προαναγγέλλονται.
Αντίθετα, «πυροδότησε» πλήθος σεναρίων, τόσο εντός της Κ.Ο της ΝΔ, όσο και στην Κουμουνδούρου όπου και ανασκουμπώθηκαν, αναφορικά με τις πραγματικές κυβερνητικές προθέσεις.
Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου που επεξεργάζεται τον εκλογικό νόμο, αν και λέγεται ότι είναι ήδη έτοιμος, θα υπάρχει πρόβλεψη για bonus 50 εδρών που θα δίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Θα είναι ένας νόμος κοντά στη πρόταση του ΚΙΝΑΛ, αλλά είναι αμφίβολο, αν θα δίνει προστιθέμενη αξία στο ρόλο του τρίτου κόμματος, όπως βολεύει το ΚΙΝΑΛ.
Το Μαξίμου θέλει τη συναίνεση της Χαρ. Τρικούπη στον εκλογικό νόμο αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένο στην παρούσα φάση να κάνει γενναίες παραχωρήσεις, ανάλογες με αυτές που έγιναν για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Το timing της κατάθεσης του, πάντως απασχολεί τα επιτελεία των κομμάτων και τα σενάρια που «παίζουν» είναι τρία.
Πρώτον. Εκλογικός αιφνιδιασμός από πλευράς κυβέρνησης στο κρίσιμο τρίτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, όπου ο Πρωθυπουργός θα μπορεί να πάει σε εκλογές και μάλιστα με λίστα και αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Εκλογές πριν της …ώρας τους φοβάται πολύ ο Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα το εν λόγω ενδεχόμενο απασχόλησε και τις κομματικές συσκέψεις στην Κουμουνδούρου, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε φάση ανασυγκρότησης και η κυβέρνηση δείχνει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Για τον Αλέξη Τσίπρα, το θέμα είναι υπαρκτό και για το λόγο αυτό έχει επιστήσει την προσοχή σε όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι κινήσεις του σε αυτή τη φάση είναι περιορισμένες.
Δεύτερον. Διαπραγμάτευση με το ΚΙΝΑΛ για μια λύση-πακέτο με Πρόεδρο Δημοκρατίας και εκλογικό νόμο. Αυτό είναι ένα σενάριο, που το Μαξίμου δεν αποδέχεται, αλλά συζητείται εντόνως στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση δεν απορρίπτει μια υποψηφιότητα από την κεντροαριστερά, αρκεί η Φώφη Γεννηματά από εδώ και στο εξής να αρχίσει να λοξοκοιτά προς τα δεξιά της, όπου σε πολλά θέματα, όπως έχει αποδειχθεί, υπάρχει κοινός βηματισμός.
Άλλωστε επι κυβέρνησης Σαμαρά, με αντιπρόεδρο τον Εαυγ. Βενιζέλο και τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, το πολιτικό πείραμα πήγε καλά και η χώρα εισήλθε σε τροχιά κανονικότητας.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με κάθε έναν από τους πολιτικούς αρχηγούς ξεχωριστά για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Σε αυτές τις συναντήσεις, όμως πολλά μπορούν να ειπωθούν και να συμβούν…
Τρίτον. Το τελευταίο σενάριο σχετίζεται με τα εσωτερικά δρώμενα της ΝΔ και κυρίως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ένα θέμα που συζητείται εντόνως το τελευταίο διάστημα.
Ήδη, πολλοί βουλευτές μιλούν με ονόματα και …διευθύνσεις για τον επόμενο ένοικο της Ηρώδου Αττικού, παρά τις συστάσεις του Μαξίμου να αποφεύγεται η ονοματολογία.
Το τρίτο σενάριο εκπέμπει ένα μήνυμα στους βουλευτές, ανεξαρτήτως συνιστώσας, που συμπυκνώνεται στη ρήση: «Καθίστε καλά», γιατί ο Πρωθυπουργός έχει την πλήρη εξουσία και ανά πάσα στιγμή, μπορεί να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία…