today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

ΑΠΘ: Πρωτοβουλία ανεξάρτητων φοιτητών ζητά να μπει τέλος στις καταλήψεις και στις φοιτητικές παρατάξεις

Άμεση κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων με την πρόβλεψη ενιαίου ψηφοδελτίου, καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις γενικές συνελεύσεις και στις εκλογές των φοιτητών, απομάκρυνση των αφισών και των πανό από τους εσωτερικούς χώρους των Σχολών και τερματισμό των συνεχόμενων καταλήψεων ζητούν φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συγκρότησαν την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία «Ναι στα ανοιχτά πανεπιστήμια».

«Η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων φοιτητών συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Το τμήμα μας εκείνο το διάστημα κλονιζόταν από αλλεπάλληλες καταλήψεις», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φοιτήτρια Μαριαλένα Γκογκίδη για τις συνθήκες μέσα στις οποίες φοιτητές με πολιτικές αναφορές σε διάφορους πολιτικούς χώρους, συναντήθηκαν για να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης για το επίπεδο των σπουδών που αξιώνουν.

«Οπωσδήποτε είμαστε πολιτικοποιημένοι άνθρωποι, με άποψη για τα πράγματα, ωστόσο την κομματική μας προτίμηση τη δείχνουμε στην κάλπη. Η συντονιστική επιτροπή της ομάδας μας αποτελείται από έξι άτομα, τα οποία στις εκλογές του Ιουλίου ψήφισαν τέσσερα διαφορετικά κόμματα», εξηγεί η φοιτήτρια.

«Η ομάδα μας», προσθέτει, «δεν αποτελεί ακόμα μία παράταξη ή κομματική νεολαία, αλλά την πρώτη συντονισμένη και αποκομμένη από κομματικές σκοπιμότητες προσπάθεια φοιτητών του τμήματός μας, με κύρια αιτήματα την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου, την κανονική διεξαγωγή των μαθημάτων, τον δημοκρατικό διάλογο στις συνεδριάσεις των φοιτητικών συλλόγων, την εξάλειψη κάθε μορφής λεκτικής ή σωματικής βίας και των πάσης φύσεως στοχοποιήσεων φοιτητών και καθηγητών, που δεσπόζουν σήμερα, την απομάκρυνση των δεκάδων πανό και αφισών των κομματικών παρατάξεων, καθώς και των τραπεζοκαθισμάτων- στεκιών τους, αλλά και την καθαριότητα των εσωτερικών χώρων της σχολής».

Κινήσεις υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων και των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών βρίσκονται σε εξέλιξη και στα Πανεπιστήμια της Αθήνας. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τα αιτήματα αυτά βρίσκουν σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών πανελλαδικά. Υπάρχει ένας αναβρασμός, βρισκόμαστε σε συστηματική επικοινωνία με πολλές ομάδες από άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, προκειμένου να συντονίσουμε τις δράσεις ενός πανελλαδικού κινήματος, του πρώτου στην ιστορία που διεκδικεί ένα ελεύθερο και ανοιχτό πανεπιστήμιο για όλους», αναφέρει η κ. Γκογκίδη.

Ερωτηθείσα σε ποιο πλαίσιο αμφισβητείται η νομιμοποίηση των αποφάσεων, που σήμερα λαμβάνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι για καταλήψεις η εκπρόσωπος των ανεξάρτητων φοιτητών απαντά: «Το καταστατικό το οποίο διέπει τη διεξαγωγή των συνελεύσεων και απαρχαιωμένο είναι, αλλά και δεν τηρείται, καθώς κάθε τόσο συγκαλούνται συνελεύσεις που σκοπίμως ανακοινώνονται δημοσίως την τελευταία στιγμή, ενώ λαμβάνονται αποφάσεις με απαρτία 10 και 20 ατόμων σε σχολές με 3.000 εγγεγραμμένους φοιτητές. Είναι σύνηθες το φαινόμενο να τοποθετούνται, από συγκεκριμένες παρατάξεις, έξω από το αμφιθέατρο όπου διεξάγεται η συνέλευση, εξωπανεπιστημιακοί “ σωματοφύλακες”, οι οποίοι εμποδίζουν με απειλές και βία φοιτητές του τμήματος να εισέλθουν στη συνέλευση και να συμμετέχουν στην ψηφοφορία».

Οι ανεξάρτητοι φοιτητές αμφισβητούν τα κίνητρα πίσω από τις κινητοποιήσεις φοιτητικών παρατάξεων εκτιμώντας ότι «περισσότερο κινούνται από οπορτουνισμό, καθώς ενδιαφέρονται να εξυπηρετήσουν τα κομματικά τους συμφέροντα και να χτίσουν τις καριέρες τους» και «δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι πολλά μέλη τους, όπως συμβαίνει και στη σχολή μας, αργά ή γρήγορα -συχνά ακόμα και ταυτόχρονα- εμφανίζονται ως υποψήφιοι και υποψήφιες στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών».

Σχετικά με την πρόσφατη πρωτοβουλία της πρυτανείας του ΑΠΘ να καλέσει τους φοιτητικούς συλλόγους σε ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου αποκλειστικά για τα φοιτητικά θέματα οι φοιτητές παρατηρούν ότι «ήταν θετική, είχε κατά κύριο λόγο συμβολικό χαρακτήρα και βρήκε πολύ μεγάλη ανταπόκριση», όμως «από εκεί και πέρα, το “ ακαδημαϊκό ζήτημα”, όπως το βαφτίσαμε εμείς, είναι ένα βαθύτατα κοινωνικό ζήτημα και ως τέτοιο απαιτεί τομές σε επίπεδο πολιτικής, αλλά και σε επίπεδο νοοτροπίας».

«Διαφωνίες θα υπάρχουν πάντα μεταξύ των φοιτητών, της διοίκησης και των καθηγητών. Το ζητούμενο είναι αυτές να εκφράζονται μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο, όπου κάθε μέλος της κοινότητας θα δραστηριοποιείται ελεύθερα και όχι υπό τον φόβο των τραμπουκισμών. Όσο εισέρχονται οι γνωστές μειοψηφίες βίαια στις συνελεύσεις καθηγητών και συγκλήτου, εξαπολύοντας απειλές προς κάθε κατεύθυνση, όσο δε διστάζουν να εξυβρίσουν ή και να βιαιοπραγήσουν έναντι των ίδιων τους των συμφοιτητών δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να βελτιωθεί το κλίμα. Είναι απαραίτητο να παραδεχτούμε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε οριστικά», τονίζουν οι ανεξάρτητοι φοιτητές.

Σχετικά με το πλαίσιο διεκδίκησης μέσα στο οποίο μπορεί το φοιτητικό κίνημα να πετύχει “ νίκες” οι ανεξάρτητοι φοιτητές εκτιμούν ότι «η κατάληψη θα έπρεπε να αποτελεί ένα έσχατο μέσο πίεσης και εκδήλωσης δυσαρέσκειας ή απογοήτευσης απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η συμπεριφορά της είναι απολυταρχική και αμφισβητείται η τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών κατά την εκλογή της».

«Κάτι τέτοιο ευτυχώς, δεν συμβαίνει στη χώρα μας από την περίοδο της μεταπολίτευσης. Είναι δε εξαιρετικά ευχάριστη η είδηση πως τα τελευταία περιστατικά αστυνομικής βίας έναντι των φοιτητών θα διερευνηθούν από συγκεκριμένη επιτροπή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αυτό αποτελεί μια αυτονόητη κίνηση ενός κράτους που επιμένει στη δημοκρατία και δεν επιβάλλει την αστυνομοκρατία. Αναμένουμε οι υπαίτιοι να υποστούν κυρώσεις αντίστοιχες των αδικαιολόγητων και αυταρχικών ενεργειών τους» αναφέρουν και παρατηρούν ότι «οι όποιες καταλήψεις πραγματοποιούνται κατά καιρούς, όσο μαζικές και αν είναι, ουδέποτε κατόρθωσαν να ανατρέψουν ψηφισθέντα νομοσχέδια, όπως κάποιοι διατυμπανίζουν».

«Εμείς πιστεύουμε ότι είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός υγιούς διαλόγου, ώστε να μπορούν οι φοιτητικοί σύλλογοι να προωθούν αιτήματα τόσο μέσω της Πρυτανείας όσο και απευθείας προς το Υπουργείο», συμπληρώνει η κ.Γκογκίδη, εκτιμώντας ότι «ένα συσπειρωμένο φοιτητικό κίνημα που διαμαρτύρεται και βγαίνει στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ πιο σοβαρά από τις καταλήψεις των μειοψηφικών παρατάξεων εντός του πανεπιστημίου, χωρίς καμιά νομιμοποίηση και φυσικά έχει πολλές περισσότερες ελπίδες να διεκδικήσει και να δικαιωθεί».

Ερωτηθείσα σχετικά με την πρόταση της Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων φοιτητών να προβλεφθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία η κ. Γκογκίδη απαντά: «Σήμερα πολλοί φοιτητές, είτε επειδή δεν διαμένουν στον τόπο όπου σπουδάζουν είτε γιατί εργάζονται, δεν έχουν τη δυνατότητα να παρίστανται πάντοτε στις πολύωρες και συχνά εξουθενωτικές συνελεύσεις ή και στις εκλογές. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουν λόγο στη λήψη των αποφάσεων. Πέραν των άλλων, ακόμα και η διαδικασία της ψηφοφορίας στις συνελεύσεις δεν είναι πάντοτε αδιάβλητη. Ως ανεξάρτητη Πρωτοβουλία ζητήσαμε επανειλημμένα να πραγματοποιείται η ψηφοφορία στις συνελεύσεις με την επίδειξη της ακαδημαϊκής ταυτότητας. Το αίτημά μας, όχι μόνο δεν το δέχτηκαν τα μέλη των γνωστών μειοψηφικών ομάδων, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις -ειδικά όταν είδαν τα πλαίσια τους να καταψηφίζονται- φρόντισαν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το τμήμα μας, μόνο και μόνο για να ενισχύσουν τη δύναμή τους. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα εξασφαλίσει αφενός μεγαλύτερη συμμετοχή και αφετέρου ένα αδιάβλητο και αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική καθιέρωσης ενιαίου φοιτητικού ψηφοδελτίου εξηγεί ότι «θα επιτρέπει αυτοδικαίως στους φοιτητές με τις περισσότερες ψήφους να ορίζουν ανάμεσά τους αυτούς που θα εκπροσωπήσουν το σύλλογο φοιτητών στα διάφορα όργανα, ακόμα κι αν οι γνωστές μειοψηφίες επιμένουν να διαταράσσουν το κλίμα των συνελεύσεων».

«Υποστηρίζουμε το ενιαίο ψηφοδέλτιο, καθώς και την άμεση κατάργηση των κομματικών παρατάξεων. Οι φοιτητές οφείλουν να συνεδριάζουν και να συναποφασίζουν με τη φοιτητική και όχι με την κομματική τους ιδιότητα. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα εξασφαλίσει το αδιάβλητο του εκλογικού αποτελέσματος», υπογραμμίζει.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα της Πρωτοβουλίας η κ .Γκογκίδη διευκρινίζει: «Θα εξακολουθούμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο ακαδημαϊκό περιβάλλον, όμως το σημαντικό για εμάς είναι να γίνει επιτέλους ορθή ανάληψη ευθυνών. Πρέπει επιτέλους να πάψει να υπάρχει ανοχή, πόσω μάλλον έμμεση υποστήριξη, στην εργαλειοποίηση του φοιτητικού κινήματος από τις κομματικές νεολαίες και στις πρακτικές τους. Οι ίδιοι οι φοιτητές, οι καθηγητές, η διοίκηση των πανεπιστημίων και φυσικά το Κράτος οφείλουν να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, να μην υποκύπτουν σε εκβιασμούς, αλλά να δείξουν τόλμη και αποφασιστικότητα, ώστε να στηρίξουν τον αγώνα μας, που δεν είναι ούτε γαλάζιος ούτε πράσινος ούτε κόκκινος».

Στο πλαίσιο αυτό οι φοιτητές επισημαίνουν πως κάθε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. «Για πρώτη φορά οι φοιτητές συσπειρώνονται, ώστε να υπερασπιστούν το πανεπιστήμιό τους. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι υποχρεωμένοι να σταθούν και οι καθηγητές, αρκετοί από τους οποίους κλείνουν το μάτι στις καταλήψεις με το να πραγματοποιούν την εξέταση μαθημάτων, χωρίς να έχουν συμπληρώσει τον απαραίτητο, βάσει νόμου, αριθμό παραδόσεων, μόνο και μόνο για να μην γίνει εμφανές το έλλειμμα που προκύπτει από τις καταλήψεις», τονίζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ