Η καινούργια χρονιά φέρνει τα γλυπτά του TAKIS στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου θα εκτεθούν από τις 20 Μαίου έως τις 25 Οκτωβρίου 2020. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις διεθνώς για τον Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης) και είναι η τελευταία που είχε σχεδιαστεί με τη συμμετοχή του σπουδαίου γλύπτη, πριν φύγει από τη ζωή, τον περασμένο Αύγουστο, σε ηλικία 94 ετών.
Με τίτλο «TAKIS. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου» η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Tate Modern και το μουσείο της Βαρκελώνης, MACBA d’Art Contemporani.
Συγκεντρώνει μια επιλογή από έργα του, από το 1950 μέχρι τις αρχές του 2000, μεταξύ των οποίων την εγκατάσταση Μαγνητικών Πεδίων (Magnetic Fields, 1969) η οποία έχει εκτεθεί ελάχιστα στο παρελθόν, μουσικές συσκευές που παράγουν συντονισμένους και τυχαίους ήχους, καθώς και «δάση» των χαρακτηριστικών Σημάτων του (Signals). Εστιάζει στα επαναλαμβανόμενα θέματα που συναντάμε σε όλο το έργο του Takis: μέταλλο και μαγνητισμός, φως και σκοτάδι ήχος και σιωπή, στοιχεία μέσα από τα οποία ο καινοτόμος καλλιτέχνης του 20ου αιώνα αναζητούσε την ουσιαστική ποίηση και την ομορφιά του ηλεκτρομαγνητικού σύμπαντος.
Η παρουσίαση του έργου του Takis στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει ιδιαίτερη σημασία για το μουσείο, «καθώς ο καλλιτέχνης θεωρούσε την αρχαία γλυπτική, ιδιαίτερα τα κυκλαδικά ειδώλια, μια διαρκή πηγή έμπνευσης» επισημαίνει το μουσείο. «Στην πρώιμη γλυπτική του είναι εμφανής η άμεση επιρροή των αρχαίων κυκλαδικών αντικειμένων, καθώς και των σύγχρονων γλυπτών του Αλμπέρτο Τζακομέτι, του Αλεξάντερ Κάλντερ και του Πικάσο. Τα πρωτοποριακά του γλυπτά, υπό τον τίτλο Signals, ίσως τα πιο γνωστά του έργα, εξελίχθηκαν από το ενδιαφέρον του να συλλάβει το μυστήριο και το νόημα της αρχαίας τέχνης χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και τα σύμβολα. Είναι η πρώτη φορά που τα έργα του Τakis θα βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη με τις κυκλαδικές αρχαιότητες που τόσο αγαπούσε» σημειώνει το μουσείο.
Την έκθεση συνεπιμελούνται ο Μάικλ Βέλεν, επιμελητής της Tate Modern και η Αφροδίτη Γκόνου, σύμβουλος του προγράμματος σύγχρονης τέχνης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.