today-is-a-good-day
15.1 C
Athens

Μ.Τσαβούσογλου: «Παράθυρο» για κοινή προσφυγή Ελλάδας-Τουρκίας στη Χάγη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν είναι αντίθετη, από θέση αρχής, με το πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφήνει «παράθυρο» για μια κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του πολύκροτου Μνημονίου Συναντίληψης με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.

«Η επιλογή να αχθούν οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν συζητήθηκε ανοικτά στη συνάντηση του προέδρου μας με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Λονδίνο, καθώς είναι ένα ζήτημα που αφορά μεταγενέστερο στάδιο. Δεν αναγνωρίζουμε αυτόματα την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και η Ελλάδα έχει διατυπώσει επιφύλαξη επί της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις. Ωστόσο παραμένουμε ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές που είναι αποδεκτές για τις δύο πλευρές, αλλά πρέπει να έχουμε μια διαδικασία διαλόγου για να φτάσουμε σε ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εμφανίζεται παράλληλα προσεκτικός τόσο επειδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου όσο και επειδή η Αθήνα έχει διατυπώσει συγκεκριμένες επιφυλάξεις σε θέματα θαλασσίων οριοθετήσεων.

Ο κ. Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες δεν είναι αυτόματο αλλά υπόκειται σε περιορισμούς με βάση τις ειδικές περιστάσεις και τη νομολογία., ενώ δεν αποκλείει επίσης την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην επίμαχη περιοχή οριοθέτησης Τουρκίας – Λιβύης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τονίζει, ακόμα, ότι οι προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης πρέπει να τηρηθούν επί τη βάσει της αμοιβαιότητας, καθώς η Συνθήκη αυτή συνιστά το θεμέλιο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Τέλος, ο Τσαβούσογλου υπεραμύνεται της πολιτικής της Αγκύρας στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, ενώ σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό επιρρίπτει την ευθύνη στους Ελληνοκυπρίους λόγω της άρνησής τους να αποδεχθούν την πολιτική ισότητα.

Πηγή: Το Βήμα

Sourcetovima.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ