today-is-a-good-day
16.7 C
Athens

ΑΡΣΙΣ: Εκατοντάδες ανήλικοι πρόσφυγες ζουν σε κρατητήρια, υπερπλήρεις δομές ή είναι άστεγοι

Επείγουσα είναι η ανάγκη για ασφάλεια και προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στην Ελλάδα,, καθώς περισσότεροι από 1000 ζουν σε άτυπες ή επισφαλείς συνθήκες, όλες οι επίσημες δομές φιλοξενίας είναι υπερπλήρεις και τα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων εξακολουθούν να λειτουργούν ως χώροι «προστατευτικής φύλαξης». Την ίδια στιγμή, οι προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί για την δημιουργία νέων κτιριακών δομών φιλοξενίας είναι δύσκολο να εκπληρωθούν ενώ το μόνο, «θαμπό» έστω φως, λόγω λιγοστών θέσεων, είναι η λειτουργία διαμερισμάτων υποστηριζόμενης διαβίωσης και η προώθηση της αναδοχής.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε ημερίδα για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και τις Ασφαλείς Ζώνες (Safe Zones) που διοργάνωσε η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
«Από την προηγούμενη εβδομάδα, η ΑΡΣΙΣ ξεκίνησε τη λειτουργία 10 διαμερισμάτων όπου στο καθένα κατοικούν 4 ασυνόδευτοι πρόσφυγες, από 16 ετών και άνω. Τα σπίτια βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό και ομάδα επίβλεψης έρχεται καθημερινά σε επαφή με τους εφήβους με στόχο την αυτονόμησή τους μετά την ενηλικίωση» ανέφερε η συντονίστρια των ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ, Ιριδα Πανδίρη.
Παράλληλα, χαρακτήρισε δύσκολη την εκπλήρωση των ποιοτικών κριτηρίων που έχουν καθοριστεί για την υλοποίηση νέων δομών φιλοξενίας και χαμηλούς τους πόρους που προβλέπονται για τις απαιτούμενες τεχνικές εργασίες (15.000 ευρώ) με αποτέλεσμα να καθυστερεί η λειτουργία νέων χώρων και εκατοντάδες παιδιά να παραμένουν άστεγα.

Εφηβοι σε κρατητήρια

«Τα κρατητήρια είναι χώροι για ποινικούς κρατούμενους, όχι για ανήλικους» ξεκαθάρισε μιλώντας στην ημερίδα ο αστυνομικός υποδιευθυντής στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Σταυρόπουλος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν 59 έφηβοι κρατούνται αυτή τη στιγμή στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Απ΄αυτούς, οι 20 κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Μυγδονίας, όπως είπε ο διοικητής Παναγιώτης Ζευγολατάκος, ζητώντας να απεμπλακεί η αστυνομία από την φύλαξη των ασυνόδευτων ανηλίκων.
«Τα κρατητήρια είναι για ποινικούς κρατούμενους, η «προστατευτική φύλαξη» ήταν μια εφήμερη λύση που όσο όμως αυξάνονταν ο αριθμός, κατέληξε να γίνει μόνιμη» σημείωσε.
Συνολικά, πάντως, οι καταγεγραμμένοι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες στην Ελλάδα φτάνουν τους 5276 από τους οποίους οι 1184 είναι άστεγοι ή φιλοξενούνται σε φίλους. «Ενδεικτικό της μεγάλης ροής, είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των παιδιών τις τελευταίες 15 μέρες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), έχει αυξηθεί κατά 500 κάνοντας επιτακτικότερη την ανάγκη για νέους χώρους φιλοξενίας» είπε η κ.Πανδίρη.
Οσο για τα ίδια τα παιδιά, η ψυχολόγος του Safe Zone της ΑΡΣΙΣ στα Λαγκαδίκια Ειρήνη Μούτσου, τονίζει ότι «πέρα από την ευαλωτότητα, υπάρχει και η ανθεκτικότητα».
«Βλέπουμε ανθρώπους και ειδικά έφηβους που έχουν επιβιώσει από τρομερά δύσκολες καταστάσεις τις οποίες δεν έχουμε καν φανταστεί, να δείχνουν τρομερή θέληση, προσπάθεια και επιθυμία να εκπληρώσουν όλα τους τα όνειρα» ανέφερε περιγράφοντας τους εφήβους οι οποίοι βρέθηκαν στην χώρα μας «για να ξεφύγουν από εμπόλεμες ζώνες, φτώχεια και έλλειψη ευκαιριών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ