Στις εσωτερικές σελίδες της σημερινής έντυπης DIE WELT, αλλά και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας δημοσιεύεται ανταπόκριση του Christoph Schiltz με τίτλο «Φέτος έχουν έρθει 70.000 πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ευρώπη» και υπότιτλο «Εμπιστευτική έκθεση της ΕΕ κάνει λόγο για χαλαρούς ελέγχους των Τούρκων συνοριοφυλάκων. Οι αμφιβολίες αυξάνονται ως προς το αν η συμφωνία με την Τουρκία εξακολουθεί να λειτουργεί».
Ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη από την Τουρκία έχει αυξηθεί σημαντικά φέτος. Από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, 70.002 μετανάστες από την Τουρκία έφθασαν στην ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση 46% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (47.847), όπως προκύπτει από νέα εμπιστευτική έκθεση της ΕΕ για την κατάσταση των προσφύγων στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της WELT.
Οι περισσότερες αφίξεις από την Τουρκία καταγράφηκαν στην Ελλάδα με περίπου 68.000, και ακολουθούν η Ιταλία (1.803), η Βουλγαρία (197) και η Κύπρος (261). Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα δεν προέρχεται πλέον από Σύρους, αλλά από Αφγανούς. Το ποσοστό τους ανέρχεται σε 30%, ενώ το ποσοστό των Σύρων πολιτών που αιτούνται άσυλο είναι μόλις 14%, και ακολουθούν οι Πακιστανοί (9,5%), οι Ιρακινοί (8,0%) και οι Τούρκοι (5,0%).
Σύμφωνα με την έκθεση, τα κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά είναι στο μεταξύ εξαιρετικά γεμάτα: διαθέτουν μόνο 8.530 θέσεις, αλλά σήμερα ζουν σε αυτά πάνω από 40.000 άνθρωποι. Σήμερα υπάρχουν περίπου 5.200 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν συνήθως κάτω από άθλιες συνθήκες. Σχεδόν παντού υπάρχει έλλειψη φαγητού, ρουχισμού, φαρμάκων και ιατρών. Αυτοί που παρείχαν βοήθεια στους πρόσφυγες στο νησί της Κω χρειάστηκε να εκκενωθούν επειγόντως εξαιτίας του ξεσπάσματος βίας στο στρατόπεδο.
Στο μεταξύ, είναι ασαφές σε ποιο βαθμό η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί τη Συμφωνία του Μαρτίου του 2016 με την ΕΕ. Σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ, η ελληνική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί σε πολυάριθμες περιπτώσεις: «Έχει αναφερθεί ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τα τουρκικά σκάφη που περιπολούσαν, αφότου ειδοποιήθηκαν προηγουμένως από την ελληνική Ακτοφυλακή, δεν παρενέβησαν και έτσι τα σκάφη με τους πρόσφυγες απλώς συνέχισαν την πορεία τους και αφέθηκαν να διασχίσουν τα σύνορα στην Ελλάδα».
Στη συμφωνία με την ΕΕ, η Άγκυρα δεσμεύτηκε να αποτρέπει τους μετανάστες από το Αφγανιστάν, τη Συρία ή το Πακιστάν από τα να ταξιδεύουν στην ΕΕ. Τους Σύρους, οι οποίοι φτάνουν σε ελληνικά νησιά παρά τους τουρκικούς συνοριακούς ελέγχους, η Άγκυρα θα έπρεπε τους δέχεται πίσω. Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία έλαβε μέχρι τώρα 6 δις Ευρώ υποστήριξη για την περίθαλψη των προσφύγων. Ήδη το Σαββατοκύριακο ο Τούρκος Υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Faruk Kaymakci ζήτησε περισσότερη οικονομική βοήθεια: «Εφ’ όσον η κρίση συνεχίζεται, θα πρέπει να συνεργαστούμε. Τα 6 δις Ευρώ δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αν δοθούν άπαξ».
Επειδή η κατάσταση στα νησιά γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής, η ελληνική κυβέρνηση κατευθύνει περισσότερους πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Σύμφωνα με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αυτό επιτρέπεται μόνο εάν οι μεταφερόμενοι θεωρούνται ιδιαίτερα «ευάλωτοι» επειδή είναι άρρωστοι, έγκυοι ή σε ορισμένες περιπτώσεις ασυνόδευτοι ανήλικοι. Βασικό σημείο της Συμφωνίας είναι οι μετανάστες να παραμένουν στα νησιά, ώστε να μην έχουν καμία πιθανότητα να μετακινηθούν προς την ΕΕ.