today-is-a-good-day
11.2 C
Athens

Θεσσαλονίκη: Μέσα στους επόμενους μήνες στο «G-Cloud» οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Περιφερειών

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να μεταφερθούν στο Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφος G-Cloud της Κοινωνίας της Πληροφορίας, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της πληροφοριακής υποδομής του δημόσιου τομέα.

Με τον τρόπο αυτό, οι Περιφέρειες και άλλοι δημόσιοι φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την πληροφοριακή υποδομή του δημοσίου, που έχει έδρα στην Αθήνα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους, μειώνοντας, παράλληλα, το κόστος που κατέβαλαν ως τώρα για την αγορά, διατήρηση, συντήρηση και υποστήριξη των ηλεκτρονικών τους συστημάτων και των κέντρων δεδομένων.

«Σχεδόν όλες οι Περιφέρειες της χώρας είτε προγραμματίζουν, είτε πιλοτικά έχουν “ανεβάσει” ήδη κάποιες υπηρεσίες τους στο G-Cloud της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και μείωσης του κόστους λειτουργίας των Πληροφοριακών Συστημάτων, και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα μεταφέρει ένα σημαντικό μέρος της αντίστοιχης υποδομής της στο Κυβερνητικό Νέφος (G-Cloud). Η σχετική διαδικασία δεν είναι μακροπρόθεσμη, σε τρεις με τέσσερις μήνες, το πολύ, όλες οι Περιφέρειες θα έχουν μεταφερθεί στο “G-Cloud” της Κοινωνίας της Πληροφορίας» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Απόστολος Πλεξίδας, προϊστάμενος Τμήματος στη Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. οργάνωσε και υλοποίησε, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης, το έργο του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους, για να προσφέρει ψηφιακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

«Για παράδειγμα, οι ίδιες υπηρεσίες που προσφέρονται τώρα από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι διαθέσιμες μέσω του Υπολογιστικού Νέφους G-Cloud της Κοινωνίας της Πληροφορίας, που έχει έδρα στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής. Και μπορεί η αλλαγή αυτή να μην είναι άμεσα ορατή στους πολίτες, ωστόσο κάθε Περιφέρεια θα εξοικονομεί πόρους που ως τώρα δαπανούσε για την προμήθεια ενός διακομιστή (server), τη συντήρησή του, το ρεύμα για τη λειτουργία του και για το προσωπικό που αναλάμβανε τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (back up) για τα δεδομένα» σχολιάζει ο κ. Πλεξίδας.

Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα βήμα της δημόσιας διοίκησης καθώς, όπως εξηγεί, κοινόχρηστες υποδομές του κράτους στήνονται, συντηρούνται μια φορά και αναλαμβάνουν να φιλοξενήσουν τς επιμέρους υποδομές του κυβερνητικού μηχανισμού. Με τον τρόπο αυτό, υπηρεσίες όπως το taxis, η Διαύγεια και άλλες θα έχουν έδρα στον ίδιο server. Παρουσιάζοντας ενδεικτικά κάποια από τα φιλοξενούμενα πληροφοριακά συστήματα ο κ. Πλεξίδας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» (Υπ. Περιβάλλ.& Ενέργειας), το Οργανωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υποστήριξης ΕΑΠ Μισθοδοσίας του Δημοσίου (Υπ.Οικον.), το Οργανωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Πόθεν Έσχες», το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων (ΚΕΦ), το Σύστημα Μητρώου Δημοσίων Υπαλλήλων (Υπ. Εσωτερικών), το Σύστημα Αντιγράφων Ποινικού Μητρώου (Υπ.Δικαιοσύνης), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την E-poleodomia (Υπ.Εσωτερικών), το ΚΑΣ (Υπ.Πολιτισμού & Αθλητισμού), το σύστημα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καθώς και τα Πληροφοριακά Συστήματα τριάντα Δήμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ