Σε εποικοδομητικό κλίμα συναίνεσης, όπως παρατήρησε ο παριστάμενος υπουργός ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξελίχθηκε η – επί της αρχής – επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με το οποίο αναβαθμίζονται τα αεροσκάφη F16, ενισχύεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Mirage-2000, λύεται η χρονίζουσα εκκρεμότητα (Thyssen/EΝAE) που θα ενισχύσει τα υποβρύχια του ΠΝ, και επιλύονται θέματα δαπανών των στρατιωτικών νοσοκομείων και θέματα προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν πρέπει «τώρα» και όχι αύριο να κάνουμε αυτό που πρέπει για να επαυξηθούν οι δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ενδιαφέρουσες ήταν εξάλλου, οι διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, και την «περίφημη διαρροή»: Συνόδευσα τον πρωθυπουργό στο Λονδίνο και βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να μαθαίνω πως ..σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ‘Αμυνας, ότι υπάρχει πρόθεση να μη συνεχίσουμε τα ΜΟΕ.. Όπως, ωστόσο, επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας δεν εκφράζεται με διαρροές αλλά με δημόσιες τοποθετήσεις του ιδίου και του υφυπουργού, Αλκ. Στεφανή. Έχω τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης, ακόμα και σε περιόδους κρίσεων, να είναι ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας που λειτουργεί στο επίπεδο συγκεκριμένων βαθμίδων της ιεραρχίας (ομάδες εργασίας στελεχών των ΕΔ των δύο χωρών, που συζητούν μία δέσμη μέτρων για οικοδόμηση εμπιστοσύνης), σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Αυτό που έχω πει βέβαια, συνέχισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, είναι ότι δεν προσφέρονται καλές υπηρεσίες για τα ΜΟΕ, όταν ένα μέρος προχωρά σε ρητορική και πράξεις, όπως οι υπερπτήσεις.. Οι πράξεις αυτές και τα λόγια συνιστούν «μέτρα κατεδάφισης εμπιστοσύνης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος: Να μην κάνουμε ένα βήμα μπροστά με τα ΜΟΕ και τρία βήματα πίσω όπως με την απόπειρα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Λιβύη, είπε ο υπουργός.
Τέλος, για το ίδιο θέμα, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε πως αυτό που είχαμε πει τότε ως υπουργείο, ενόψει της συζήτησης των δύο ηγετών στο Λονδίνο, είναι ότι δεν είμαστε σε καμία βιασύνη επανέναρξης των συζητήσεων για ΜΟΕ. «Μέχρι εκεί όμως, Πουθενά δεν υπήρξε πρόθεση» του υπουργείου να σταματήσει η συζήτηση για τα ΜΟΕ.
Παράλληλα, για το θέμα του νομοσχεδίου, και απαντώντας στις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι αν είχε να διαλέξει πως να χάσει τον ύπνο του, θα προτιμούσε, μια επόμενη κυβέρνηση να του χτυπήσει τον πόρτα και να τον καλέσει σε μια εξεταστική, παρά να έχει περάσει από το αξίωμα του υπουργού και να μην έχει κάνει τίποτα για να αναβαθμίσει την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, και ειδικά της Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή, να πετάξουν τα Μιράζ πάνω από το Αιγαίο όπως πρέπει, και να αναβαθμιστεί το F-16 σε «ένα άλλο αεροπλάνο» με δραματικά καλύτερες δυνατότητες..
Από τους εισηγητές των κομμάτων, ο Μακάριος Λαζαρίδης (ΝΔ) είπε ότι δεν φέρνουμε το παρόν νομοσχέδιο λόγω της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, αυτή όμως μας δίνει την αφορμή να συνειδητοποιήσουμε ότι στην παρούσα συγκυρία, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και η αποτρεπτική μας δυνατότητα, οφείλει να βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα ισχύος.
Ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) εξέφρασε την πολύ θετική θέση του κόμματός του για την αναγκαιότητα να λυθούν όλα τα προβλήματα και να επιταχυνθεί η διαδικασία αναβάθμισης των εξοπλιστικών συστημάτων της χώρας, Σημείωσε πάντως ότι αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις αναφέρονται σε συμβάσεις και προγράμματα, που προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν σχεδιάσει την «εν συνεχεία υποστήριξη στο διηνεκές» ώστε οι ΕΔ να προγραμματίζουν και να εξοικονομούν πόρους. Αναφέρθηκε, δε, στην αντίρρηση της ΝΔ ως αντιπολίτευση, να δεχθεί σχετικές ρυθμίσεις που είχε φέρει ο τότε υπουργός ‘Αμυνας Π. Καμμένος
Ο Γ. Φραγγίδης (Κίνημα Αλλαγής) αναφέρθηκε στην ανάγκη «να κινηθούμε σε πνεύμα εθνικής σύμπνοιας και αποφασιστικότητας» ώστε να εξασφαλιστεί η εθνική κυριαρχία τη στιγμή που βλέπουμε να δημιουργούνται προβλήματα από τη γειτονική χώρα. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι, σύμμαχοι και γείτονες, ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορεί κανείς να περάσει είπε ο κ. Φραγγίδης.
Ο Νικ. Παπαναστάσης (ΚΚΕ) σημείωσε ότι την ώρα που αυξάνεται το πλέγμα των απειλών και της επιθετικότητας της Τουρκίας, συσκοτίζονται οι ευθύνες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν μια Ελλάδα στο ρόλο «σημαιοφόρου-μεντεσέ» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το νομοσχέδιο είπε ο κ. Παπαναστάσης, επιδιώκει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, η κυβέρνηση όμως παρέχει πολύτιμους πόρους σε ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις και στέλνει σκάφη μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό. Ο βουλευτής του ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των άρθρων σε επόμενη συνεδρίαση.
Ο Αντ. Μυλωνάκης (Ελληνική Λύση) εξέφρασε την ευχή, η δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα κάνει το δυνατόν για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης να μη μοιάζει με τη δήλωσή του για τις Πρέσπες ότι θα έκανε τα αδύνατα δυνατά να μην ισχύσει. Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν είπε ότι, καλή η διπλωματία αλλά να στηρίζεται σε στρατιωτική ισχύ. Ο κ. Μυλωνάκης είπε ότι το κόμμα του είναι θετικό επί της αρχής.
Από το ΜέΡΑ25, η αντιπρόεδρος της Βουλής Σ. Σακοράφα παρατήρησε ότι τα κόμματα τείνουν να υπερψηφίζουν τις αμυντικές δαπάνες, αλλά η μόνιμη εντύπωση είναι ότι λειτουργούμε αποσπασματικά και κατ’ επιταγήν του ΝΑΤΟ: «Λειτουργούμε σαν καλά παιδιά, δαπανώντας το 2% του ΑΕΠ μας, κάτι που δεν κάνουν άλλες χώρες,» σημείωσε η κα Σακοράφα, προτείνοντας παράλληλα να υπάρξει υποχρέωση και όχι δυνατότητα, ανάθεσης έργων του νομοσχεδίου σε ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Η κα Σακοράφα δήλωσε «παρών» επί της αρχής και επιφυλάχθηκε για τα άρθρα του νομοσχεδίου.
Εξάλλου, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ‘Αμυνας (ΣΥΡΙΖΑ) Δ. Βίτσας δήλωσε ότι στη δύσκολη εποχή μας αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί η στρατιωτική ισχύς, επισήμανε ότι οι ΕΔ φυλάσσουν τα σύνορα της χώρας αποτελεσματικά, και δεν πρέπει να αφήνουμε αμφιβολίες ότι υπάρχουν «ανοίγματα».
Επίσης, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξοπλιστικών Αθ. Δαβάκης εξέφρασε την ανάγκη, η εθνική αμυντική βιομηχανία, που ξεκίνησε επί ΝΔ τη δεκαετία του 1980, πρέπει να τονωθεί, κάτι που γίνεται – όπως είπε – μέσα από το νομοσχέδιο.
Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 9/12 με ακρόαση φορέων και συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα έχει προηγηθεί κλειστή συζήτηση στην επιτροπή Εξοπλιστικών προγραμμάτων με την στρατιωτική ηγεσία, για ειδικότερα θέματα του παραπάνω νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί και ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019.