Το ενδεχόμενο προκλητικής ενέργειας του Ταγίπ Ερντογάν νοτίως της Κρήτης άφησε ανοιχτό για πρώτη φορά μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης στον απόηχο της συμφωνίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η απάντηση της Αθήνας πρέπει να είναι συντριπτική.
«Εάν ο Ερντογάν κρίνει ότι ένας εκτροχιασμός θα τον ωφελήσει για να σύρει την Αθήνα για διαπραγμάτευση αυτό δεν πρέπει να το αποκλείσουμε, και το λέω για πρώτη φορά. Αν η Τουρκία επιλέξει να στείλει είτε ερευνητικά σκάφη είτε πλωτά γεωτρύπανα κλπ νοτίως της Κρήτης σε ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων η απάντηση της Αθήνας δεν μπορεί παρά να είναι συντριπτική με ό,τι αυτό συνεπάγεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. Το σενάριο αυτό, διευκρίνισε ο διεθνολόγος, είναι απευκταίο και για εμάς και για την Τουρκία. «Πρέπει να διαμηνύσουμε μέσω όλων των καναλιών, και να αναπτύξουμε περισσότερο τα κανάλια μας με την Τουρκία, ότι αυτό (σ.σ οι προκλήσεις στην Κρήτη) δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό» τόνισε.
Ο Νίκος Φίλης υπενθύμισε ότι το 2010 – 2011 η Άγκυρα προέβη σε ανάλογη συμφωνία οριοθέτησης με το ψευδοκράτος. «Με βάση αυτή τη συμφωνία πρόεκυψαν αδειοδοτήσεις στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων (TPAO) για έρευνες της περιοχή δικαιοδοσίας των τουρκοκυπρίων, και γι’ αυτό δικαιολογεί και την παρουσία ενός εκ των δυο γεωτρύπανων στην περιοχή της Καρπασίας, κατά το πρότυπο αυτό θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τη Λιβύη οπού υποτίθεται ότι η συγκεκριμένη ασταθής κυβέρνηση θα απευθύνει πρόσκληση στην καθαρά ελληνική υφαλοκρηπίδα» εξήγησε.
H Toυρκία αυτό που λέει το εννοεί και έχει πάντα νομική επίφαση, όσο ασθενής κι αν είναι αυτή. Κινείται με μαξιμαλιστική λογική
«Υπάρχει και η παράμετρος της στρατιωτικής συνεργασίας στο μνημόνιο κατανόησης, δηλαδή εγκαθίδρυση της Άγκυρας στη Λιβύη που εξαρτάται από την τουρκική υποστήριξη διπλωματικά, οικονομικά, και σε επίπεδο εξοπλισμών, ενώ στέλνει και μισθοφόρους που η ίδια πληρώνει». H Toυρκία, πρόσθεσε ο διεθνολόγος, αυτό που λέει το εννοεί και έχει πάντα νομική επίφαση, όσο ασθενής κι αν είναι αυτή. Κινείται με μαξιμαλιστική λογική διεκδικήσεων και τις μεταβάλλει κατά το δοκούν ανάλογα με το ποιον έχει απέναντι της στη διαπραγμάτευση.
Ο κ. Φίλης διευκρίνισε επίσης ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. «Είναι ενδεικτικό ότι παλαιότερα η κυβέρνηση αλ Σίσι είχε δηλώσει στην Αθήνα να τα βρει πρώτα με την Τουρκία» είπε.
Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που αρχίζει την Τρίτη δήλωσε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά. «Εδώ περίμενα μια πιο σκληρή ανακοίνωση για την Άγκυρα από την ΕΕ όσον αφορά το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης… Υπάρχει αμηχανία έναντι του Ερντογάν ενώ υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, στην οικονομία και την ενεργεία. Εδώ και 6 μήνες περιμένουμε την επιβολή κυρώσεων για την ευθεία παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου» επισήμανε.
Όπως σημείωσε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ γιατί πλήττει ευθέως τα συμφέροντα τους η κατευναστική πολιτική έναντι της Τουρκίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, κάτι στο οποίο θα συντελέσει η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.