today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Bασίλης Παπαδόπουλος, ο πρέσβης που σύστησε στη Ρουμανία τον ελληνικό πολιτισμό και τις ομορφιές της Ελλάδας

Αφήνει πίσω του ένα ενδιαφέρον έργο στον πολιτικό και πολιτιστικό τομέα, αλλά και ορισμένα αξιοσημείωτα οικονομικά μεγέθη, όπως η αύξηση της τουριστικής κίνησης από τη Ρουμανία προς την Ελλάδα κατά 157% και του συνολικού όγκου του διμερούς εμπορίου κατά 28%. Ο απερχόμενος πρέσβης της χώρας μας στο Βουκουρέστι Βασίλης Παπαδόπουλος επιστρέφει στο κέντρο και τον διαδέχεται η νέα πρέσβης Σοφία Γραμματά.

«Η φιλική και γειτονική χώρα είναι γεμάτη από Ελλάδα. Από το Δραγατσάνι και τη Βραΐλα ως την ιστορική μονή Σέκου. Δεσμοί που άντεξαν στο χρόνο, άριστες πολιτικές σχέσεις, που παγιώθηκαν μέσα από τις πολυάριθμες πολιτικές συναντήσεις και συνεργασίες, ιδίως το διάστημα της Ρουμανικής Προεδρίας (της Ε.Ε.). Καίριας σημασίας ήταν για μένα και οι πολιτιστικές δράσεις στη χώρα των Φαναριωτών, με την ελληνική σφραγίδα να υπάρχει σε όλους τους κλάδους των γραμμάτων και των τεχνών. Η διάλεξή μου για τον Σεφέρη, η θεατρική παράσταση του Ρίτσου και η μετατροπή της οικίας Εμπειρίκου σε μουσείο ήταν οι πιο συγκινητικές», λέει κάνοντας μια αναδρομή σε κάποιους από τους σταθμούς της θητείας του.

Η πιο εντυπωσιακή κίνησή του υπήρξε η απόφαση να ανεβεί στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου “Ion Luca Caragiale”, για να ερμηνεύσει το ρόλο του ποιητή-αφηγητή στη “Σονάτα του Σεληνόφωτος” του Γιάννη Ρίτσου. «Οργάνωσα πολλά, επισκέψεις υπουργών και πρωθυπουργών, εμπορικές εκθέσεις, συναυλίες, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, και κανείς δεν έγραψε τίποτα. Όταν ανέβηκα στη σκηνή, το έγραψαν όλοι…», λέει χαριτολογώντας.

Διάλεξη για τον αγαπημένο του ποιητή, Γιώργο Σεφέρη, έδωσε τον περασμένο Απρίλιο και στην Ελλάδα, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, όπου παρουσίασε και ανέλυσε το έργο του Νομπελίστα. Στην ίδια εκδήλωση, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός για την Προστασία του Πολίτη σήμερα, μίλησε για τον Σεφέρη ως διπλωμάτη.

Στο Βουκουρέστι ο πρέσβης κ. Παπαδόπουλος είχε τη χαρά να παρουσιάσει δύο βιβλία του, μια δίγλωσση έκδοση στα ελληνικά και τα ρουμανικά, με τίτλο “Γιώργος Σεφέρης. Ανάμεσα στη διπλωματία και την ποίηση” (εκ.δ. Οmonia) και “Η Γλώσσα ως όχημα πολιτισμού. Η ακτινοβολία της ελληνικής γλώσσας” από τις εκδόσεις Περίπλους. Από τις ίδιες εκδόσεις, κυκλοφόρησαν παλιότερα και τα άλλα δύο βιβλία του, με τίτλο “Άπω Ανατολή. Οι αναμνήσεις ενός διπλωμάτη” και “Όλυα. Δύο χειμώνες και μια άνοιξη”, μυθιστόρημα που μεταφράστηκε στα ουκρανικά, τα ρωσικά και τα ρουμανικά. Μια ρεαλιστική απεικόνιση του κοινωνικού και πολιτικού περιβάλλοντος της μετασοβιετικής Ουκρανίας, που γνώρισε καλά, ως πρέσβης, το διάστημα 2013-2016.

«Έζησα δίπλα στην εξέγερση του Μαϊντάν που κράτησε μήνες, λίγα μέτρα από το σπίτι μου. Παρακολούθησα την εξέγερση ενός λαού που ήθελε ένα καλύτερο μέλλον κοντά στην Ε.Ε. Έζησα την αγωνία των Ελλήνων της Μαριούπολης, που τους στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις. Είδα να γεννιέται ένα νέο είδος πολέμου, ο υβριδικός πόλεμος, όπως τον αποκαλούμε σήμερα, με χαρακτηριστικό την προπαγάνδα και τις ψεύτικες ειδήσεις μέσα από το διαδίκτυο. Η πολιτική δουλειά στην Ουκρανία ήταν για μένα, όπως και για όλους τους εκεί πρέσβεις, η απασχόλησή μας, μέρα και νύχτα», θυμάται.

Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί πως το πιο απαιτητικό του πόστο ήταν στην Αθήνα, ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Θεσμών Ε.Ε. και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο κατείχε επί πενταετία. «Η πιο μεγάλη πρόκληση της καριέρας μου ήταν αυτή η προσπάθεια», λέει και εξηγεί τους λόγους. «Στο ξεκίνημα και την κορύφωση της οικονομικής κρίσης ήμουν επικεφαλής της Διεύθυνσης που της έλαχε ο κλήρος να βοηθήσει από πλευράς ΥΠΕΞ στην επιβίωση της χώρας. Συμμετείχα σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια όπου ελήφθησαν πολύ κρίσιμες αποφάσεις για τον τόπο. Είδα την αγωνία στα μάτια των εταίρων μας για την επιβίωση του ευρώ και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ήταν μια μοναδική εμπειρία, με την αίσθηση της εθνικής προσφοράς και ευθύνης».

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος σπούδασε Νομικά στην Αθήνα, έκανε μεταπτυχιακά στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο στη Γαλλία, έδωσε πολλές διαλέξεις σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και δίδαξε επί σειρά ετών στη Διπλωματική Ακαδημία.

Υπηρέτησε στο Γενικό Προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, στις Πρεσβείες μας στο Κίεβο και στην Μπανγκόκ, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ (Νέα Υόρκη). Διετέλεσε Πρέσβης στην Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας (2013-2016) και ακολούθως, στο Βουκουρέστι (2016-2019).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ