Με κεντρικό στόχο την ενδυνάμωση και θωράκιση του brand name “Μακεδονία”, το υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας- Θράκης) παρουσίασε τη δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος «ΠΑΡΑΓΩ» για την «Οργάνωση και Επιχορήγηση Δράσεων προώθησης στοιχείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Παραδοσιακών τοπικών Προϊόντων στη Μακεδονία και στη Θράκη».
Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 124.000 ευρώ, θα υλοποιηθεί από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2020. Αφορά την επιχορήγηση της διαδικασίας σύνταξης, υποβολής και τεκμηρίωσης τεχνικών φακέλων από διεπιστημονική ομάδα των δικαιούχων φορέων, για πιστοποίηση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, με κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΕ.
«Κυρίαρχη θέση στην πολιτική μας στόχευση έχει η ανάδειξη του brand name “Μακεδονία”, αφού μέσω των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε, θέλουμε ο τόπος μας να ταυτιστεί στην παγκόσμια συνείδηση ως χώρος παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας. Μιλώ για προϊόντα τα οποία θα είναι διεθνώς κατοχυρωμένα και εμπορεύσιμα, τα οποία θα φέρουν το ειδικό σήμα που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο πρόγραμμα “Παράγω” έχει στόχο να αναδείξει και να αξιοποιήσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας μέσω των ξεχωριστών προϊόντων που παράγει κάθε περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, σε ομιλία του που αναγνώστηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος στο ΥΜΑΘ, καθώς ο ίδιος αναχώρησε εκτάκτως για ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.
Στόχοι του προγράμματος «ΠΑΡΑΓΩ», όπως εξήγησαν διευθυντικά στελέχη του ΥΜΑΘ, είναι η σύνδεση των προϊόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους με τη βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της παραγωγής των τοπικών κοινωνιών, η ενίσχυση ορεινών, ημιορεινών, παραμεθόριων περιοχών, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας της κάθε περιοχής και η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση των τοπικών κοινωνιών της Μακεδονίας και Θράκης.
Τα προσδοκώμενα οφέλη αφορούν στη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών, την προάσπιση και προστασία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών που εμπλέκονται στην παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και τουρισμού μέσω της διασύνδεσής τους με τον πολιτισμό και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.
Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, Ομάδες Παραγωγών, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί Γυναικών και Συνεργατικά Σχήματα και Δίκτυα-ΑΜΚΕ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Παραγωγής και Προώθησης ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντων.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ