«Μια ιστορία χαμένων ευκαιριών» τείνει να καταστεί η αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας, τόνισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης και επισήμανε ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στις μικροκομματικές σκοπιμότητες και στην αδυναμία διαμόρφωσης συναινετικού πνεύματος μεταξύ των κομμάτων, ώστε να είναι δυνατή η αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της εποχής.
Ο κ. Καστανίδης υπογράμμισε ότι η παρούσα αναθεωρητική Βουλή θα επιτύχει ένα μικρό σε εύρος και ελλειπτικό σε ουσία αναθεωρητικό εγχείρημα, και κάλεσε τους βουλευτές, «τουλάχιστον, ας συμφωνήσουμε, ότι οι λίγες ουσιαστικές μεταβολές που θα επέλθουν, θα καταστρωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μακριά από τη λογική των αριθμών και με τις καλύτερες θεσμικές εγγυήσεις για τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάγκης αυτής, επικαλέστηκε τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως ενώ είναι ορθή η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, είναι προβληματική η πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να αρκεί για την εκλογή του ακόμη και σχετική πλειοψηφία. «Στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζεται και συμπυκνώνεται η ενότητα του έθνους. Σε μια χώρα που παρουσιάζει κατά κανόνα φαινόμενα εσωτερικής πολιτικής διαίρεσης και υπέρμετρου κομματικού ανταγωνισμού, καλό είναι να υπάρχει στην κορυφή της πολιτειακής δομής ένα πρόσωπο εθνικής αναφοράς για τη συλλογική μας συνείδηση. Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, αν το υποψήφιο πρόσωπο αποτελεί κομματική υποψηφιότητα μιας πρόσκαιρης, κατά καιρούς, κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Εξάλλου, αν επικρατήσει η πρόταση της ΝΔ, το Σύνταγμά μας θα το διατρέχει μια περίεργη αντινομία και παραδοξότητα: Ο μεν εκπρόσωπος μιας Ανεξάρτητης Αρχής θα επιλέγεται με ισχυρή πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων (4/5 ή 3/5), ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία! Με άλλα λόγια υποβιβάζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποβαθμίζουμε το κύρος του κάτω και από το επίπεδο της ηγεσίας μιας Ανεξάρτητης Αρχής!» είπε συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση στη ΝΔ, να αποσύρει την πρότασή της και να επιτρέψει τη διαμόρφωση ευρείας πλειοψηφίας εντός του Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος, ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με πλειοψηφία τουλάχιστον των 3/5 του αριθμού των βουλευτών. Πρότεινε συγκεκριμένα να διαγραφεί απλώς η παράγραφος 4 του άρθρου 32 του Συντάγματος, και οι υπόλοιπες διατάξεις του να παραμείνουν ως έχουν.