Τη βούληση της πολιτείας ότι θα σταθεί δίπλα στους παραγωγούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησε η προσβολή του δάκου στις ελαιοκαλλιέργειες αλλά και η κακοκαιρία, σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων στις περιοχές Πλάτανος, Κουντούρα και Ελαφονήσι, επεσήμανε σήμερα από τα Χανιά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.
Ο κ. Στρατάκος συμμετείχε το απόγευμα σε ευρεία σύσκεψη αγροτικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων με πρωτοβουλία της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη και στην οποία συμμετείχαν, η κ. Μπακογιάννη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολλάκης, ο αντιπεριφειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μανώλης Χνάρης, δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι αγροτών.
Ο κ. Στρατάκος ενημερώθηκε αναλυτικά από τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη για τα προβλήματα που υπάρχουν στην καλλιέργεια της ελιάς σε όλο το νησί καθώς και για το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες στα νοτιοδυτικά των Χανίων. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Στρατάκος, «αυτή τη στιγμή, έχουμε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία πάνω στα οποία μπορούμε να βασιστούμε και να δώσουμε κάποιες αποζημιώσεις. Θα ανατρέξουμε σε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται είτε σε εθνικό, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να μπορούμε να σταθούμε πλάι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Να είστε σίγουροι ότι γίνονται οι βέλτιστες δυνατές προσπάθειες για να βρούμε τους πόρους και να σταθούμε στο πλευρό των αγροτών».
Από την πλευρά της η κ Μπακογιάννη αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της σύσκεψης επισημαίνοντας ότι τα βήματα που θα γίνουν θα έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και στην παραγωγή λαδιού. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μέγεθος των προβλημάτων είναι μεγάλο. Ειδικά για την δακοκτονία πρέπει να δούμε από την αρχή την όλη πολιτική που εφαρμόζεται. Για να έχουμε αποτελεσματική δακοκτονία, γιατί διαφορετικά το πρόβλημα θα παραμένει και δεν έχουμε δικαίωμα να χαλάσουμε την ποιότητα του κρητικού λαδιού. Το δεύτερο θέμα είναι, πώς θα μπορέσουμε να θωρακίσουμε επιστημονικά την νέα πολιτική από πλευράς απόδοσης και ποιότητας φαρμάκων και το τρίτο είναι το μεγάλο θέμα των αποζημιώσεων. Αποζημιώσεις, μπορούμε να πάρουμε μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και για μπορέσουμε να πάρουμε αποζημιώσεις από την Ε.Ε πρέπει επιστημονικά να τεκμηριώσουμε την ιδιαιτερότητα της Κρήτης».
Ουσιαστική καθώς όπως είπε τέθηκαν όλα τα θέματα, χαρακτήρισε την σύσκεψη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολλάκης. Όπως τόνισε υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για να αποζημιωθούν οι πληγείσες θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταστροφές στα θερμοκήπια υπολογίζονται στα 5 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν έκταση 450 στρεμμάτων. Αναφερόμενος στα προβλήματα στις ελαιοκαλλιέργειες τα απέδωσε και στην κλιματική αλλαγή τονίζοντας ότι , « ότι ακριβώς λόγο της κλιματικής αλλαγής μπορεί να υπάρξει αίτημα στην Ε.Ε να χρηματοδοτήσει και να ενισχύσει το χαμένο εισόδημα των καλλιεργητών. Γιατί το πρόβλημα, δεν έχει να κάνει κυρίως με την δακοκτονία, εχει να κάνει με ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή, που συντηρεί το δάκο, συντηρεί το βιοσπόριο και καταστρέφει την ποιότητα».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, από την πλευρά του τόνισε ότι, « μέσα από τη σύσκεψη δώσαμε στον γενικό γραμματέα την εικόνα που επικρατεί στην Κρήτη τόσο στην ζημιά στις ελαιοκαλλιέργιες , όσο και στα θερμοκήπια της περιοχής των Χανίων». Όπως έγινε γνωστό κατά την διάρκεια της σύσκεψης τα προβλήματα των αγροτών της Κρήτης θα τεθούν επί τάπητος σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Αθήνα παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.