today-is-a-good-day
13.7 C
Athens

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό στο επίκεντρο των επαφών Κουμουτσάκου στην Ουάσιγκτον

Συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τσαντ Γουλφ, πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην Ουάσιγκτον.

Το τετ α τετ των δύο πολιτικών έγινε ως συνέχεια της συζήτησης που είχε λάβει χώρα στο πλαίσιο του δεύτερου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ στην Αθήνα και στόχος ήταν να διερευνηθούν τα περιθώρια συνεργασίας με την αμερικανική πλευρά για τη διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.

«Στο θέμα του μεταναστευτικό δουλεύουμε κυρίως με την Ευρώπη. Όμως, επειδή το θέμα της μετανάστευσης και του προσφυγικού αποκτά εκ των πραγμάτων μια έντονη διάσταση ασφάλειας, κρίθηκε ότι είναι ένα πεδίο για να δούμε αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας και σε ποιους τομείς με τις ΗΠΑ», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

Το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Κουμουτσάκος ήταν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα πρώτης γραμμής όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τη Δύση γενικότερα. Όπως, όμως, εξήγησε, η χώρα μας έχει αναλάβει να επιτελέσει έναν σημαντικό ρόλο που ξεπερνά τις δυνατότητές της και ως εκ τούτου χρειάζεται στήριξη από τους εταίρους και τους συμμάχους της.

Τα τρία βασικά πεδία συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Το πρώτο πεδίο συνεργασίας αφορά τις επιστροφές σε τρίτες χώρες, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση του συστήματος με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των επιστροφών. Όπως μάλιστα υπενθύμισε, η χώρα μας θα καταθέσει μέσα στις επόμενες μέρες πρωτοβουλία για τη σύσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών. «Πως όμως μπορούν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ; Οι ΗΠΑ έχουν επιρροή σε ορισμένες χώρες που μας ενδιαφέρουν και έχουν επιπλέον τη κατάλληλη τεχνογνωσία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το δεύτερο πεδίο, ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας στην εκρίζωση των δικτύων των λαθροδιακινητών. «Και εκεί οι ΗΠΑ διαθέτουν τεχνογνωσία και θα μπορούσαμε να κάνουμε και ανταλλαγή δεδομένων και έτσι να περαστεί το μήνυμα και στην Τουρκία ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα», ανέφερε.

Τέλος, το τρίτο πεδίο αφορά τη διαχείριση και τον έλεγχο των συνόρων. «Όσο περισσότερη τεχνογνωσία μπορούμε να έχουμε, τόσο το καλύτερο. Και είναι και ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι το θέμα της ασφάλειας είναι σημαντικό και ότι θα εμπλέξουμε και άλλους», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ