Αθωωτική απόφαση βγήκε από το εφετείο της Πάτρας για τον κ. Γιαννάκο Μιχάλη, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Σε δήλωσή του ο κ. Γιαννάκος: «Έγινε το εφετείο. Αθωωθήκαμε. Δόθηκαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις».
Στη συνέχεια είπε για άλλη μια φορά ότι δεν υπήρξε δόλος κατά της διοικήτριας του νοσοκομείου, αλλά στόχος τους ήταν να καταδείξουν υπαρκτά προβλήματα του νοσοκομείου Ζακύνθου. Δήλωσε: «Εμείς επαναλάβαμε για άλλη μια φορά ότι δε θέλαμε να θίξουμε την τιμή και την υπόληψη της διοικήτριας, η οποία μόλις είχε αναλάβει ως διοικήτρια στο Νοσοκομείο. Aυτό που θέλαμε να καταδείξουμε είναι ότι υπάρχουν προβλήματα στο νοσοκομείο της Ζακύνθου και θα έπρεπε να έχουν ευαισθητοποιηθεί οι αρμόδιοι προκειμένου να επέλθει η νομιμότητα και η ηρεμία. Αυτός ήταν ο στόχος και γι’ αυτό καταθέσαμε την αναφορά στον εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Δεν είχαμε κανένα λόγο να θίξουμε την τιμή και την υπόληψη της διοικήτριας».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα γενικά προβλήματα που παρουσιάζει το ΕΣΥ. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θέλω όμως να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο: Σήμερα όποιος ασθενής επισκέπτεται τα δημόσια νοσοκομεία για σοβαρό λόγο, διαπιστώνει ότι δυστυχώς έχουν καταρρεύσει. Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που αφορούν τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση. Αρκεί να θυμηθούμε το περιστατικό με την καθηγήτρια, η οποία έπασχε από σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα και 8 ώρες μετά δεν αντιμετωπίστηκε χειρουργικά με αποτέλεσμα να πεθάνει στο δρόμο. Ή όπως στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας που εκεί νοσηλεύονται ασθενείς με λοιμώδη νοσήματα μαζί με παιδιά και βρέφη. Δυστυχώς, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, ολόκληρη δυτική Ελλάδα δε μπορεί να στήσει τόσα χρόνια μια καρδιοχειρουργική κλινική».
Τέλος, εξαπέλυσε επίθεση κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και συγκεκριμένα εναντίον του κ. Πολάκη: «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ως έργο της να ασκεί διώξεις σε βάρος μας. Υπήρχε μια βιομηχανία διώξεων. Το νοσηρό κλίμα που είχε δημιουργηθεί είχε ονοματεπώνυμο και λεγόταν Πολάκης Παύλος». Τόνισε μάλιστα πως θα φτάσουν μέχρι εσχάτων προκειμένου να τιμωρηθούν τέτοιες συμπεριφορές, όπως αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης: «Στα δικαστήρια που έχουμε εναντίον του κ. Πολάκη δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα πάμε μέχρι τέλους. Και βέβαια έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Οι συμπεριφορές αυτές θα πρέπει να τιμωρηθούν».
Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων
Το Σωματείο Εργαζομένων «Ο Ιπποκράτης» του Γενικού Περιφερειακού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Μετά από τις αμοιβαίες εξηγήσεις, που προέκυψαν από τον διάλογο του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ και της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Ζακύνθου, το ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΚΗΡΥΞΕ ΑΘΩΟ τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο. Βέβαια οι ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΕΝΕΞΕΙΣ, οι ΚΛΗΣΕΙΣ σε ΑΠΟΛΟΓΙΑ και οι ΑΓΩΓΕΣ σε βάρος των Σωματείων και των Συνδικαλιστών, όπου η περιφέρεια της 6ης Υ.Πε είναι πρωταθλήτρια, δεν σταματούν εδώ. Υπάρχουν κι άλλες για την περίπτωση της ΠΟΕΔΗΝ με την Ζάκυνθο, που ακολουθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν οι ανακριτικές παραπομπές του Δ.Σ του Σωματείου μας, μετά την γνωστή προσφυγή του εμπαθέστατου Διοικητή Σερεμέτη, για κινητοποιήσεις. Υπάρχουν οι μηνύσεις του Νομικού Συμβούλου της Υ.Πε, στον Πρόεδρο του Σωματείου μας και πολλούς άλλους. Κλπ άλλες τέτοιες περιπτώσεις, που μας ανάγκασαν χθες να απευθυνθούμε και γραπτώς προς τον νέο Διοικητή της 6ης Υ.Πε και τον νέο Υπουργό Υγείας τον Κον Κικίλια».
Το ιστορικό
Στο εφετείο της Πάτρας, λοιπόν, λήφθηκε η αθωωτική απόφαση για τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο στο πλαίσιο της εκδίκασης της έφεσης που έχει καταθέσει, ενάντια στην καταδίκη του για συκοφαντική δυσφήμιση και διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω του τύπου. Η υπόθεση εκδικάστηκε στην Πάτρα σε δεύτερο βαθμό μετά την προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ κατά της πρωτόδικης απόφασης του Πρωτοδικείου Ζακύνθου, το οποίο είχε καταδικάσει τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είχε ασκήσει δίωξη εξαιτίας των γεγονότων που είχαν σημειωθεί στα χειρουργεία του νοσοκομείου μετά και το τραγικό περιστατικό του θανάτου της Ελένης Αρβανιτάκη. Όπως υποστήριζαν τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ επρόκειτο για πολιτική δίωξη της διοίκησης της ομοσπονδίας, καθώς ανέδειξε την επισφάλεια των χειρουργείων του νοσοκομείου Ζακύνθου που στοίχισαν την ζωή σε μία γυναίκα μετά από εγχείρηση ρουτίνας, ενώ κινδύνεψαν άλλοι τέσσερις ασθενείς με τα χειρουργεία να μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστά με αποφάσεις της Διοίκησης.