today-is-a-good-day
10.2 C
Athens

Στην Κίνα ο λαός υπακούει.. Ο Ν.Αρμένης γράφει για την εμπειρία του στην Κίνα

Στην Κίνα μέχρι πριν από 2-3 χρόνια δεν επέτρεπαν στα ζευγάρια να κάνουν δεύτερο παιδί. Όσοι το τολμούσαν έπρεπε να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Έτσι, Κινέζες και Κινέζοι που είχαν αδέρφια ήταν δεδομένο ότι ήταν παιδιά πολύ πλούσιων οικογενειών. Η σχετική οδηγία του παντοδύναμου Κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας άλλαξε. Βλέπετε η μεγάλη δύναμη αυτής της χώρας είναι το πολυάριθμο πάμφθηνό εργατικό δυναμικό που διαθέτει και ξαφνικά άρχισε να αισθάνεται την ανάσα της Ινδίας…!

Του Νίκου Αρμένη

Προκειμένου λοιπόν να διατηρήσει τα σκήπτρα ως η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, το κόμμα ανακοίνωσε ότι τα πρόστιμα στις πολύτεκνες (2 παιδιά και πάνω) παύουν…

Ο λαός υπακούει.

Στο Πεκίνο, τη Σανγκάη και είμαι βέβαιος παντού στις μεγάλες πόλεις της Κίνας μπορείς εύκολα να διαπιστώσεις ότι άπειρες κάμερες καταγράφουν κάθε κίνησή σου. Αμέτρητες χωρίς υπερβολή. Κάθε πέντε μέτρα και κάμερα. Μάλιστα στις διαβάσεις πεζών στους κεντρικούς δρόμους της Σανγκάης, εκτός από κάμερες υπάρχουν και οθόνες με ζωντανή καταγραφή της εικόνας. Ενώ περνάς τη διάβαση, βλέπεις ξαφνικά το πρόσωπό σου στην οθόνη απέναντι στην κολόνα, στο φανάρι.

Ταυτόχρονα το κράτος έχει μανία να σε φωτογραφίζει διαρκώς. Σε κάθε γέφυρα, σε κάθε διασταύρωση, για την ακρίβεια όπου είναι δυνατόν, όπου μπορείς και δεν μπορείς να φανταστείς, θα δεις να ανάβουν φλας ανά μερικά δευτερόλεπτα ενώ εσύ περνάς με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο. Τα φλας των αυτόματων φωτογραφικών μηχανών δουλεύουν αδιάκοπα. Φωτογραφίζουν τα πάντα, έτσι χωρίς λόγο, προληπτικά. Παρακολουθούν το λαό τους και εννοείται τους επισκέπτες παντού και κάθε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.

 

Ο λαός υπακούει.

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο θα δώσεις δαχτυλικά αποτυπώματα και από τα 10 δάκτυλά σου, τουλάχιστον δύο φορές. Θα φωτογραφηθείς στον σχετικό έλεγχο, θα καταγράψουν προφανώς ακόμα και την ίριδα των ματιών σου, θα σε ψάξουν από τα μαλλιά της κεφαλής σου μέχρι την παρανυχίδα που μπορεί να έχεις στα πόδια, θα συμπληρώσεις και θα ξανασυμπληρώσεις τα στοιχεία σου. Όνομα, επώνυμο, διεύθυνση που θα μείνεις, αριθμό διαβατηρίου, τηλέφωνο, υπηκοότητα, σκοπό ταξιδιου….τα πάντα. Και ενώ όλα αυτά τα έχεις ήδη δηλώσει σε μια δεκασέλιδη φόρμα για να σου βγάλουν βίζα πριν ταξιδέψεις, θα τα δηλώσεις και εγγράφως με την υπογραφή σου μόλις πατήσεις στη χώρα τους.

Και αφού αποφάσισες να πας στην Κίνα, θα υπακούσεις κι εσύ γιατί άλλη επιλογή δεν έχεις.

Φυσικά μπορείς να ξεχάσεις τις γρήγορες ταχύτητες στο ίντερνετ και την ελευθερία που έχεις στο δυτικό κόσμο να μπαίνεις σε όποια σελίδα στο διαδίκτυο γουστάρεις. Google, gmail, facebook, Instagram, twitter, viber και μία σειρά από συγκεκριμένα sites είναι μπλοκαρισμένα. Για όλα αυτά οι Κινέζοι έχουν φτιάξει αντίστοιχες δικές τους εφαρμογές. Αν καταλαβαίνεις τα ιερογλυφικά τους γράμματα κατέβασέ τες και δούλεψε με αυτές. Αλλιώς μόνο αν έχεις κατεβάσει πριν πας στην Κίνα την εφαρμογή «σπαστήρι» θα έχεις τη δυνατότητα να σερφάρεις στις μπλοκαρισμένες σελίδες χωρίς να έχεις την ψευδαίσθηση ότι δεν σε παρακολουθούν. Το κράτος γνωρίζει τα πάντα για σένα ανά πάσα στιγμή όπως και για κάθε έναν από τους 1,4 δις Κινέζους.

Ο λαός υπακούει. Κι εσύ φυσικά γιατί δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά.

Στην Σανγκάη θα δεις δύο τάξεις. Πάμπλουτους και φτωχούς. Η μεσαία τάξη ζει αρκετά πλουσιοπάροχα, δηλαδή με τρόπο που στην Ελλάδα θα μιλούσαμε για ανθρώπους με μεγάλη οικονομική άνεση. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο Πεκίνο. Στις άλλες πόλεις της Κίνας απλώς είναι σημαντικά λιγότεροι οι οικονομικά εύρωστοι σε σχέση με τους φτωχούς που είναι αμέτρητοι. Κι όμως.. δεν δείχνει να ιδρώνει το αυτί κανενός. Στην Σανγκάη υπάρχουν άνθρωποι που δουλειά τους είναι απλώς να σκουπίζουν τα φύλλα που πέφτουν από τα δέντρα στους πεντακάθαρους δρόμους. Το κάνουν με εκνευριστικό ζήλο πρέπει να σας πω. Υπάρχουν άλλοι που δουλειά  τους είναι απλώς να φωνάζουν ταξί για να μετακινηθείς από το ξενοδοχείο που μένεις. Τίποτα άλλο. Άλλοι πάλι φροντίζουν τις αναρίθμητες ζαρντινιέρες που υπάρχουν παντού στους σε δρόμους, πλατείες και γέφυρες με υπέροχα λουλούδια, φροντισμένα στη λεπτομέρειά τους λες και πρόκειται για έργα τέχνης, τα οποία μάλιστα ανά τρίμηνο αλλάζουν. Οι πόλεις στην Κίνα έμαθα συναγωνίζονται λέει μεταξύ τους ποια θα έχει τις περισσότερες και ομορφότερες ζαρντινιέρες… Και με αυτά και με τα άλλα, οι Κινέζοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που μάλλον έχουν εκλείψει στο δυτικό κόσμο ή που δεν υπήρχαν ποτέ σε αυτή την έκταση και μορφή. Αμέτρητοι Κινέζοι εργάζονται ως ανειδίκευτοι εργάτες και ο μισθός τους ίσα που τους φτάνει για ένα πιάτο φαγητό καθημερινά από τα πιο φτηνά φαγάδικα της πόλης. Για τη στέγασή τους έχει φροντίσει το Κράτος. Τους έχει εξασφαλίσει ένα κρεβάτι να κοιμούνται μαζί με άπειρους άλλους σαν και αυτούς σε κοινόβιες κτιριακές εγκαταστάσεις που καλύπτουν ολόκληρα και εννοείται τεράστια οικοδομικά τετράγωνα.

Κανέναν δεν παραξενεύει όλο αυτό. Ο λαός υπακούει.

Θα μπορούσα να γράψω αμέτρητες σελίδες με όσα είδαν τα μάτια μου στη Σανγκάη σε αυτή τη δεύτερη επίσκεψή μου στην Κίνα τα τελευταία 13 χρόνια. Θα μπορούσα να γράψω και θετικά όπως για παράδειγμα ότι άπαντες κάνουν τις αγορές τους κατά βάση ηλεκτρονικά και μάλιστα όχι με  κάρτες. Τα POS που στην Ελλάδα το κράτος προσπαθεί να επιβάλλει στις συναλλαγές των πολιτών με κίνητρα και φορολογικά πρόστιμα, στην Κίνα είναι ξεπερασμένα. Όλοι ψωνίζουν δείχνοντας το Q-Code του τραπεζικού τους λογαριασμού που έχουν στη σχετική εφαρμογή στο κινητό τους. Ακόμα και στο λεωφορείο πληρώνουν το εισιτήριό τους κρατώντας την οθόνη του κινητού τηλεφώνου μπροστά στη σχετικό μηχάνημα αναγνώρισης. Με αυτόν τον τρόπο φυσικά το κράτος γνωρίζει και τι ψωνίζεις με κάθε λεπτομέρεια.

Ουδείς ενοχλείται. Ο λαός υπακούει.

Η Κίνα σήμερα είναι υπερδύναμη στον πλανήτη. Κάποιοι τη θεωρούν και όχι άδικα, τον δεύτερο πόλο. Διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, τη μεγαλύτερη τράπεζα, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία, τη μεγαλύτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα πωλήσεων και δεν ξέρω και γω πόσα άλλα..

Λειτουργεί με το δικό της …Θεό. Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι πάνω από όλους και από όλα. Κυβερνά  και  θα κυβερνά εσαεί.. Εφαρμόζοντας ένα μοντέλο διακυβέρνησης με «καθαρόαιμα» της κομμουνιστικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, όπου νομίζει ότι συμφέρει, αναμειγνύει καπιταλιστικές και δυτικές συνήθειες αλλά με κινέζικη υπογραφή. Όλα αποτελούν πιστό αντίγραφο της Δύσης αλλά κουμάντο κάνουν κομμουνιστές. Κινητά, αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, αξεσουάρ, εφαρμογές στο διαδίκτυο… όλα είναι αυθεντικές αντιγραφές των αντίστοιχων δυτικών εφαρμογών αλλά με φίρμα κινέζικη.

Ο λαός ζει μέσα στον απέραντο μεν αλλά μικρόκοσμο δε της Κίνας. Και είτε πλούσιος, είτε φτωχός έχει μάθει να ζει χωρίς απόλυτη ελευθερία κινήσεων και επιλογών.

Βασικά η ελευθερία είναι ζητούμενο. Για Δημοκρατία, ούτε συζήτηση. Εκλογές γίνονται μόνο για τις καρέκλες στο κομμουνιστικό κόμμα. Και η γενικότερη κατάσταση, όσο κι αν έχει καπιταλιστικό μανδύα, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από μια μορφή μονοκομματικής δικτατορίας.

Κι όμως… Ο λαός υπακούει! Δεν ζει δα όπως οι άλλοι στη Βόρεια Κορέα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ