Ο ρόλος της διατλαντικής συμμαχίας υπήρξε κρίσιμος για την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν από 30 χρόνια και παραμένει επίκαιρος μέχρι σήμερα, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και των ΗΠΑ Χάικο Μάας και Μάικ Πομπέο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους προς την κρίση που διατύπωσε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε την Συμμαχία «εγκεφαλικά νεκρή».
Μιλώντας στον Τύπο από την Λειψία, μετά την επίσκεψή τους στο χωριό Μεντλαρόιτ, το λεγόμενο και «μικρό Βερολίνο», καθώς κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν μοιρασμένο μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, ο κ. Πομπέο, ο οποίος το 1989 υπηρετούσε στην ίδια περιοχή ως μέλος των αμερικανικών ενόπλων στην Γερμανία, τόνισε ότι «ήταν η θαυμάσια δουλειά των δημοκρατικών κρατών που έφερε την ελευθερία και έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπους από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες». Νομίζω ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει μια σημαντική, κρίσιμη – πιθανόν ιστορικά μια από τις πιο κρίσιμες – στρατηγικές εταιρικές σχέσεις της ιστορίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον κ. Μάας να προσθέτει ότι δεν θεωρεί το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό και να επαναλαμβάνει ότι παραμένει προσηλωμένος στην διεθνή συνεργασία, περιγράφοντας τις ΗΠΑ ως τον «σημαντικότερο εταίρο της Ευρώπης και της Γερμανίας εκτός Ευρώπης».
Ο κ. Πομπέο από την πλευρά του εξήρε τον ρόλο της Γερμανίας στην επίλυση διεθνών διενέξεων, κάνοντας λόγο για έναν «καταπληκτικό» εταίρο. «Έχουμε τις ίδιες αρχές, τις ίδιες ανησυχίες. Περιστασιακά έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτά συμβαίνουν μεταξύ φίλων και συμμάχων» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Προηγουμένως ο κ. Μάας είχε σημειώσει ότι η γερμανική εξωτερική πολιτική είναι αυτή την εποχή πολύ πιο ενεργή σε διεθνές επίπεδο από ό,τι εδώ και χρόνια. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από την Γερμανία και με την συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Και θέλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες», δήλωσε ο κ. Μάας, ο οποίος απόψε αναγνώρισε ευθέως τον ρόλο των ΗΠΑ στην επανένωση της Γερμανίας. «Χωρίς την ηγετική δύναμη της Αμερικής δεν θα υπήρχε επανένωση. Μας συνδέει μαζί σας μεγάλη εγγύτητα και μεγάλη ευγνωμοσύνη. Οφείλουμε σε σας την ελευθερία και την ενότητά μας», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του είχε αναφερθεί ονομαστικά μόνο στην συνεισφορά του ρώσου ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ενώ είχε συμπεριλάβει τις ΗΠΑ στους «δυτικούς συμμάχους», προκαλώντας αντιδράσεις.
Ο κ. Πομπέο έφθασε χθες το βράδυ στην Νυρεμβέργη και σήμερα το πρωί επισκέφθηκε αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή Γκράφενβερ. Αργότερα επισκέφθηκε το Μέντλαρόιτ, όπου μαζί με τον κ. Μάας διέσχισαν την γέφυρα που κάποτε χώριζε το χωριό και συναντήθηκαν με φοιτητές. Ο Ούβε Σβάμπε, ένας από τους πρωταγωνιστές των διαδηλώσεων του 1989 στην Λειψία αρνήθηκε πάντως να συναντηθεί μαζί του, επισημαίνοντας ότι η τρέχουσα εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ «έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους για τους οποίους οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους πριν από 30 χρόνια». Αργότερα απόψε ο αμερικανός υπουργός θα επισκεφθεί το Χάλε, όπου πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν δολοφονικές επιθέσεις εναντίον Εβραίων και μεταναστών και αύριο θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, τον Αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς και την υπουργό ‘Αμυνας ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Αργότερα, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα τον ρόλο των ΗΠΑ στην προσπάθεια «να αποτινάξει τον κομμουνιστικό ζυγό» και θα αποκαλύψει άγαλμα του αμερικανού Προέδρου Ρόναλτ Ρέιγκαν στην ταράτσα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο, δίπλα από την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Από το ίδιο σημείο ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε το 1987 καλέσει τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ «να ανοίξει αυτή την Πύλη» και να «γκρεμίσει αυτό το Τείχος».