Με το όπλο παρά πόδα οδεύουν οι εσωκομματικές συνιστώσες του ΚΙΝΑΛ, προς το συνέδριο τους, που θα πραγματοποιηθεί έως τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ ζητούμενο παραμένει πόσο θα κρατήσει η «εκεχειρία», μετά τη θυελλώδη εξάωρη συνεδρίαση της Γραμματείας ΚΟΕΣ με τη συμμετοχή των βουλευτών και των ευρωβουλευτών.
Του Κώστα Πασίση
Μετα την απομάκρυνση Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται σε μια κατάσταση μόνιμης υφέρπουσας αμφισβήτησης, από στελέχη, όπως ο Νικος Ανδρουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Χρ. Καστανίδης και ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος κινείται περισσότερο στο παρασκήνιο. Ωστόσο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δείχνει όχι μόνο να επιβιώνει, αλλά να περνά και τις αποφάσεις της, όπως έκανε και στη τελευταία δύσκολη συνεδρίαση.
Η πραγματικότητα, όμως για το ΚΙΝΑΛ είναι αδυσώπητη, καθώς τα όσα τραγελαφικά διαδραματίζονται στην Χαρ. Τρικούπη το τελευταίο διάστημα αφορούν μόνο την κομματική «νομενκλατούρα» και ελάχιστα την κοινωνία. Οι μετρήσεις είναι απογοητευτικές για το ΚΙΝΑΛ, αλλά απ ότι φαίνεται από τις αντιδράσεις κάνεις δεν λαμβάνει το μήνυμα…
Το επικείμενο συνέδριο θα είναι ακόμη ένα δύσκολο «κρας τεστ» για την ενότητα και την πρωτοκαθεδρία στο ΚΙΝΑΛ, αλλά η Φώφη Γεννηματά πηγαίνει στο συνέδριο, έχοντας καλυμμένα τα νώτα της καθώς σε όλα τα κομματικά όργανα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση της παραμένει διαιρεμένη και με διαφορετικές επιδιώξεις.
Πρωταρχικός στόχος αυτή την περίοδο για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής είναι το κόμμα να αποκτήσει αυτόνομο πολιτικό στίγμα και να σταθεί απέναντι τόσο από τη ΝΔ, όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ, ένα εγχείρημα δύσκολο καθώς τόσο η Πειραιώς όσο και η Κουμουνδούρου …γλυκοκοιτάζουν προς την Χαρ. Τρικούπη.
Επίσης δεδομένο είναι ότι και πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ τάσσονται υπέρ της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ, «θολώνοντας» τον πολιτικό λόγο του Κινήματος Αλλαγής.
Πολλοί περιμένουν ότι στο συνέδριο θα ανοίξει η ατζέντα και τα καυτά θέματα θα συζητηθούν, με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει.
Σήμερα το ΚΙΝΑΛ συγκροτείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ, της ΔΗΜΑΡ, των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, την ΕΔΕΜ, αλλά και από στελέχη της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.
Η πιο ισχυρή ομάδα είναι οι λεγόμενοι προεδρικοί οι οποίοι έχουν και τα «κλειδιά» του κόμματος.
Στην προεδρική συνιστώσα συμπεριλαμβάνονται περίπου οι 14 από τους 22 βουλευτές του κόμματος αλλά και τα περισσότερα κομματικά στελέχη, που κινούν και τις διεργασίες.
Ανάμεσα σε αυτούς ανήκουν στελέχη, όπως ο εκπρόσωπος τύπου Παύλος Χρηστίδης. ο Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο υπεύθυνος παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου Χρήστος Πρωτόπαπας, ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης, το στέλεχος του τομέα επικοινωνίας Νίκ. Βοσδογάνης.
Στην προεδρική φρουρά είναι και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου όπως η Κατερίνα Μπατζελή, η Συλβάνα Ράπτη, η Τόνια Αντωνίου, ο Μαν. Όθωνας και η Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Ο δεύτερος ισχυρός εσωκομματικός πόλος εντός ΚΙΝΑΛ είναι ο ευρωβουλευτής Νικος Ανδρουλάκης ο οποίος εχει ισχυρές προσβάσεις στην Κεντρική Επιτροπή. Δίπλα του βρίσκονται ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στεφ. Ξεκαλακης, και το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος.
Μερίδιο κομματικής δύναμης διαθέτει και το ΚΙΔΗΣΟ, του Γ. Παπανδρέου. Άλλη μια συνιστώσα που αποφεύγει τις ιαχές πολέμου, αλλά με πλούσια παρασκηνιακή δράση, που ενοχλεί την ηγεσία.
Σε αυτή τη τάση μετέχουν γνωστά στελέχη, όπως ο Χάρης Καστανίδης, ο Φιλ. Πετσάλνικος, ο Μιχ. Καρχιμάκης, ο Δημ. Ρέππας, ο Γ. Πεταλωτής.
Η ομάδα της ΔΗΜΑΡ εκπροσωπείται κυρίως από το Θοδ. Μαργαρίτη και το Δημ. Στάμου.
Τέλος οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» και η “ΕΔΕΜ” είναι μικρές τάσεις με μικρή απήχηση μέσα στο ΚΙΝΑΛ.