Τη λήψη πρωτοβουλιών του ίδιου για την άρση του αδιεξόδου και την αποφυγή να γίνει η Προανακριτική Επιτροπή «μύλος», μετά την απόφαση εξαίρεσης Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την Προανακριτική Επιτροπή, ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς τον Κώστα Τασούλα.
Αν και σε αυτή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «ευθέως παράνομη» την επίμαχη απόφαση και μιλά για «βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων», αποφεύγει να υιοθετήσει ακραίες εκφράσεις του κ. Πολάκη περί «χουντοεπιτροπής» ή τη ρητορική περί «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος», γεγονός που ερμηνεύεται ως δείγμα απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική τάξη, αποφεύγοντας τις ακρότητες και την επιστράτευση της Φρουράς.
Την ίδια ώρα ως ένδειξη προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να άρει ήπια το αδιέξοδο, εκλαμβάνονται και οι αποστάσεις που πήρε από τον Παύλο Πολάκη, η Γραμματέας του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ξεκαθάρισε ότι τα περί παρουσίας του στην Επιτροπή με το έτσι θέλω «είναι προσωπική του άποψη» και όχι επίσημη θέση του ή απόφαση του κόμματος, εκτιμώντας ότι υπάρχουν και ενδιάμεσες λύσεις για επίλυση της διαφωνίας με την πλειοψηφία για την ομαλή συνέχιση λειτουργίας της Επιτροπής.
Η επιστολή Αλέξη Τσίπρα στον ΠτΒ
Πριν προλάβει να φτάσει στον ΣΥΡΙΖΑ η επιστολή του Προέδρου της Βουλής για τον ορισμό αντικαταστατών των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, ο Πρόεδρος του κόμματος, με την επιστολή του προς τον κ. Τασούλα, υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία της Προανακριτικής δεν είχε τη δικαιοδοσία να εξαιρέσει μέλη της, τα οποία είχαν οριστεί νόμιμα με την απόφαση της Ολομέλειας για τη συγκρότησή της, καθώς και ότι η πλειοψηφία λειτούργησε «καθ’ υπέρβαση της εξουσίας που η Βουλή της απονέμει».
Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει «προσχηματική» και «παντελώς αβάσιμη» την επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για την ισχύ της αρχής της μεροληψίας και υποστηρίζει ότι η εξαίρεση μελών της Επιτροπής χωρίς τη συναίνεσή τους μετά την απόφαση της Ολομέλειας περί ορθής συγκρότησής της, συνιστά «βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία ανήκουν», προειδοποιώντας για τη δημιουργία βλαπτικού νομολογιακού προηγούμενου, που μπορεί να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες μετά από τον έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής.
«Προσβλέποντας στην αρμοδιότητά σας, δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, και εκτιμώντας ότι ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαισθάνεστε την ευθύνη να λειτουργήσετε ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σας καλώ να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής», καταλήγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Είναι προσωπική του άποψη (σ.σ. Π. Πολάκη). Εμείς κινούμαστε θεσμικά», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη ερωτηθείσα από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για το αν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση οι κύριοι Πολάκης και Τζανακόπουλος να παραστούν ανεξαρτήτως της απόφασης εξαίρεσής τους στην επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής.
Η ίδια, δε, θέλοντας να καταδείξει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητά θεσμικό τρόπο άρσης της μείζονος διαφωνίας με την πλειοψηφία της Επιτροπής, πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι δεν θέλουμε να γίνει λίμπα η διαδικασία και ζητάμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να την προστατεύσει. Περιμένουμε την απάντησή του για τα επόμενα βήματά μας».
Ερωτηθείσα εάν κατά τον ΣΥΡΙΖΑ μοναδική λύση αποτελεί η ακύρωσης της χθεσινής απόφασης της Επιτροπής, η ίδια σχολίασε: «Δεν είναι μόνον αυτή η λύση, μπορούμε να πάμε σε ενδιάμεση. Θα εξαρτηθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής», ενώ σε σχετική ερώτηση για το αν μία λύση θα ήταν μια νέα γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής επί της εγκυρότητας της απόφασης εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε χαρακτηριστικά: «θα μπορούσε».