today-is-a-good-day
12.8 C
Athens

Αφγανιστάν: Κατάπαυση του πυρός διάρκειας ενός μήνα ζητεί η Καμπούλ από τους Ταλιμπάν

Σε μια αλλαγή πολιτικής η κυβέρνηση του Αφγανιστάν έθεσε την κήρυξη εκεχειρίας διάρκειας ενός μήνα από τους Ταλιμπάν ως όρο για συνομιλίες μαζί τους.

Παρουσιάζοντας το ειρηνευτικό σχέδιο επτά σημείων του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι ο σύμβουλός του σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας Χαμντουλάχ Μόχιμπ εξήγησε ότι ο όρος αυτός δεν έχει στόχο να καθυστερήσει περαιτέρω την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά είναι ένα μέσο για να μπορέσουν οι Ταλιμπάν να αποδείξουν ότι ελέγχουν τους μαχητές και τους διοικητές τους.

Ο Μόχιμπ εκτιμά ότι οι Ταλιμπάν δεν αποτελούν μία ενιαία ομάδα και κάποιοι από τους διοικητές τους ενδέχεται να έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

«Αν οι Ταλιμπάν επιθυμούν πραγματικά την ειρήνη, θα πρέπει να αποδείξουν το επίπεδο ελέγχου που ασκούν στους διοικητές τους και σε ποιο βαθμό αυτοί πραγματικά ακολουθούν τις εντολές τους», τόνισε ο Μόχιμπ, ο οποίος στο παρελθόν έχει επικρίνει τις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν καθώς απέκλειαν εντελώς την αφγανική κυβέρνηση.

«Προτείνουμε έναν μήνα κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια εκεχειρία», πρόσθεσε.

Πριν από το σχέδιο αυτό η κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν είχε θέσει όρους για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν. Ο Μόχιμπ μάλιστα εξήγησε ότι οι εταίροι της χώρας έχουν ενημερωθεί για το σχέδιο αυτό και υπογράμμισε τον ρόλο του Πακιστάν στη διαδικασία ειρήνευσης στο Αφγανιστάν.

Οι Αφγανοί κατηγορούν εδώ και χρόνια το Πακιστάν ότι προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους Ταλιμπάν, έναν ισχυρισμό που το Ισλαμαμπάντ απορρίπτει.

Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα πρέπει να εμπλέκει την αφγανική κυβέρνηση και το Πακιστάν, τόνισε ο Μόχιμπ, ο οποίος έχει διατελέσει πρεσβευτής του Αφγανιστάν στην Ουάσινγκτον.

«Το Πακιστάν θα πρέπει να προσφέρει εγγυήσεις ότι δεν θα στηρίξει τους Ταλιμπάν ή άλλες ομάδες όπως αυτοί και ότι δεν θα τους προσφέρει καταφύγιο», επεσήμανε.

Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν μέχρι τώρα αρνούνται να συνομιλήσουν με την Καμπούλ καθώς θεωρούν την αφγανική κυβέρνηση «μαριονέττα» των ΗΠΑ

Ειδικοί εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρχει ρήγμα μεταξύ της πολιτικής πτέρυγας των Ταλιμπάν, που έχει την έδρα της στην Ντόχα, και των στρατιωτικών διοικητών επί του πεδίου.

Οι Ταλιμπάν έχουν απορρίψει επανειλημμένες εκκλήσεις για εκεχειρία τους τελευταίους μήνες, όμως τήρησαν κατάπαυση του πυρός επί τρεις ημέρες πέρυσι.

 

Διαφγανικές συνομιλίες στο Πεκίνο

Εξάλλου χθες Δευτέρα οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν την πρόταση της Κίνας να φιλοξενήσει νέες συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, διεξάγει εδώ και έναν χρόνο διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, με τους οποίους είχε καταλήξει σε συμφωνία βάσει της οποίας οι ΗΠΑ θα απέσυραν τις τελευταίες δυνάμεις τους από τη χώρα και θα τερμάτιζαν τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία τους.

Όμως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τερμάτισε τις συνομιλίες τον Σεπτέμβριο έπειτα από μια επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν στην οποία σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Χαλιλζάντ συναντήθηκε στη Μόσχα με τους ομολόγους του της Κίνας, της Ρωσίας και του Πακιστάν, με τις τέσσερις χώρες να επαναλαμβάνουν τη στήριξή τους «σε μια συνολική και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία» στο Αφγανιστάν.

Κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από την Ουάσινγκτον αναφέρει ότι οι τέσσερις χώρες «δέχθηκαν θετικά την κινεζική πρόταση να πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος διαφγανικών συνομιλιών στο Πεκίνο».

Στις συζητήσεις αυτές αναμένεται να συμμετάσχουν «διάφοροι πολιτικοί αξιωματούχοι», ανάμεσά τους «εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν, άλλοι Αφγανοί αξιωματούχοι και οι Ταλιμπάν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Κίνα είχε καλέσει αντιπροσωπεία τους στο Πεκίνο για συνομιλίες, μια συνάντηση η οποία θα αποτελέσει συνέχεια των διαβουλεύσεων που συνδιοργάνωσε η Γερμανία και είχαν πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ντόχα.

Ωστόσο δεν ανέφεραν συγκεκριμένη ημερομηνία για τις συνομιλίες αυτές.

Οι Ταλιμπάν είχαν διευκρινίσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι συνομιλίες ίσως πραγματοποιηθούν στις 29 και 30 Οκτωβρίου. Όμως εκπρόσωπός τους διέψευσε χθες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν βρίσκεται ήδη στο Πεκίνο.

 

Επίθεση στη Τζαουζάν

Την ίδια ώρα τουλάχιστον 20 Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες το βράδυ σε επίθεση των Ταλιμπάν στη βόρεια επαρχία Τζαουζάν, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Τουλάχιστον δύο άλλοι στρατιώτες εξαφανίστηκαν μετά την επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Ακτσάχ της επαρχίας, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

Τους τελευταίους μήνες η κατάσταση ασφαλείας στην επαρχία αυτή, που βρίσκεται στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν, έχει επιδεινωθεί. Μόνο τους δύο τελευταίους μήνες οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο δύο περιοχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ