Ήταν δίκαιο και γίνεται πράξη, επί διακυβέρνησης ΝΔ και με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι Έλληνες του Εξωτερικού αποκτούν δικαίωμα ψήφου. Μια ιστορική εξέλιξη που έλαβε «σάρκα και οστά» μετά τις αμοιβαίες υποχωρήσεις που έγιναν από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. O ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη λογική του ναι μεν αλλά…
Του Κώστα Πασίση
Το υπό διαμορφούμενο συναινετικό κλίμα προσπάθησε να υπονομεύσει από την αρχή των συνεδριάσεων ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος ο οποίος συνεχώς έβαζε προσκόμματα, ενώ συντάχθηκε και πίσω από το ΚΚΕ, προσδοκώντας μέχρι τελευταίας στιγμής ότι ο Περισσός θα τα …σπάσει με την κυβέρνηση.
Το «χαρτί», όμως του ΚΚΕ δεν βγήκε στο ΣΥΡΙΖΑ και τελικά η Κουμουνδούρου σύρεται αναγκαστικά στη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που σχηματίσθηκε προκειμένου να ικανοποιηθεί το πάγιο και διαχρονικό αίτημα της ομογένειας να ψηφίζει στις ελληνικές εκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως πήρε …ρεβάνς για την …ιστορική αναδίπλωση του και η πολιτική συνεννόηση που είχε επιτευχθεί σε ένα μέιζον εθνικό θέμα, έγινε … καπνός στη Βουλή, μέσα σε λίγα λεπτά, όταν μετέτρεψε τη συνεδρίαση της Προανακριτικής για τη σκευωρία της Novartis σε «αρένα» για την εξαίρεση Πολάκη και Τζανακόπουλου από την Επιτροπή.
Στη ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε το στοίχημα της συναίνεσης και άνοιξε ένα νέο δρόμο, πιο πλατύ στη πολιτική συνεννόηση των κομμάτων.
Βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι κομβικό ρόλο σε αυτή την αξιοπρόσεκτη πολιτικά εξέλιξη, έπαιξε η κυβέρνηση, που επέδειξε ευελιξία στις κινήσεις της, η Φώφη Γεννηματά, που κράτησε από την αρχή υπεύθυνη στάση και ο εποικοδομητικός ρόλος του ΚΚΕ, που έβαλε τις δικές του κόκκινες γραμμές, αλλά σε λογικά πλαίσια.
Η διακομματική συμφωνία πολλές φορές κινδύνεψε με …ναυάγιο, καθώς ο Γ. Κατρούγκαλος είχε δικά του αλλότρια σχέδια υπόψη του. Στην προκειμένη περίπτωση ο στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τόσο η απόφαση για τη ψήφο των ομογενών, αλλά το να «χαλάσει» τα σχέδια της κυβέρνησης, όσον αφορά τη προσέγγιση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ που προσήλθε στο διάλογο.
Έτσι, σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κάθε φορά που έθετε ένα θέμα, ρωτούσε τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα, αν συμφωνεί μαζί του ή να πεί τη γνώμη του, παρότι ο τελευταίος απέφευγε κάθε διάλογο μαζί του.
Η συνθετική προσέγγιση της κυβέρνησης καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας οδήγησε τελικά σε μια νέα στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι ο κ. Κατρούγκαλος προσήλθε στο διάλογο με κόκκινη γραμμή να μην προσμετράτε η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα.
Τη θέση αυτή είχε διατυπώσει το περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «ανάγκη συγκεκριμένης, κλειστής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, ούτε την ίδια πληροφόρηση έχουν, ούτε συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο με όσους βρίσκονται εντός επικράτειας, είναι πολιτικά αναγκαίο η ψήφος τους να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η ψήφος των τελευταίων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη κρίσιμη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, μπροστά στον κίνδυνο να απομονωθεί πολιτικά και να μείνει έκθετος στην ομογένεια, με ότι αυτό συνεπάγεται εκλογικά, προέβη σε μια μεγαλοπρεπή kolotumba, ενδεικτική της λανθασμένης τακτικής που ακολούθησε από την αρχή.