Η Χίλαρι Κλίντον διακωμωδεί μέσω Twitter την επιστολή που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο αμερικανός πρόεδρος έστειλε όντως στον τούρκο ομόλογό του την 9η Οκτωβρίου μια επιστολή συνταγμένη σε κάθε άλλο παρά διπλωματικό τόνο, στην προσπάθειά του να τον πείσει να μην διατάξει την έφοδο του τουρκικού στρατού εναντίον σύρων κούρδων μαχητών. «Μην παριστάνεις τον σκληρό! Μη γίνεσαι ανόητος!» και «Ας κλείσουμε μια καλή συμφωνία», υπεδείκνυε ο μεγιστάνας στον Ερντογάν.
Η παρωδία επιστολής που αναπαρήγαγε η Κλίντον μέσω Twitter αρχικά παρουσιάστηκε σε μια από τις εκπομπές του Τζίμι Κίμελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για ένα υποτιθέμενο γράμμα του JFK στον Χρουτσόφ, συνταγμένο σε τόνο παρόμοιο με εκείνον του Τραμπ.
«Μην είσαι π@@άρ@ς, εντάξει; Πάρ’ τους πυραύλους σου από την Κούβα!», αρχίζει το κείμενο. «Όλος ο κόσμος θα πει “ Γιούχου! Χρουτσόφ! Είναι ο καλύτερος!” Αλλά εάν δεν το κάνεις, όλος ο κόσμος θα πει “ τι ηλίθιος” και θα αποκαλεί τη χώρα σου “ σοβιετικός κάλος”», συνεχίζει.
Αυτή η παρωδία επιστολής προφανώς διασκέδασε την Κλίντον, την ατυχήσασα αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016, η οποία την αναπαρήγαγε προσθέτοντας εν είδει λεζάντας «Από τα αρχεία» (του Κράτους).
Ο Τραμπ απηύθυνε την επιστολή του στον Ερντογάν την ημέρα που η Τουρκία εξαπέλυσε την επίθεσή της εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία. «Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας -στην οποία θα προχωρήσω» αν χρειαστεί, διεμήνυε ο αμερικανός πρόεδρος. «Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο. Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα», προειδοποιούσε ακόμα. «Μην παριστάνεις τον σκληρό! Μη γίνεσαι ανόητος!», πρόσταξε, πριν να συμπληρώσει: «Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα».
Το 1962, η κρίση των πυραύλων στην Κούβα οδήγησε τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου, όταν οι Κένεντι και Χρουτσόφ επιδόθηκαν σ’ ένα μπραντεφέρ που κράτησε μέρες, πριν τελικά βρεθεί διπλωματική λύση.