today-is-a-good-day
16.4 C
Athens

Ο πρωθυπουργός, οι πολιτικοί αρχηγοί και η συναίνεση που αναζητείται…

Με διάθεση πολιτικής συνεννόησης καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς την ερχομένη Παρασκευή στο γραφείο του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναζητεί τη «φόρμουλα» για να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Του Κώστα Πασίση

Στην πραγματικότητά πρόκειται για μια εθνική πρωτοβουλία με κεντρικό στόχο τη διευκόλυνση όλων των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαμένουν στο εξωτερικό, να ψηφίζουν από τον τόπο που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν.
Ενόψει αυτών των συναντήσεων, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση στην προκείμενη περίπτωση προωθεί μια λύση για το αυτονόητο δικαίωμα των ομογενών μας και ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει όλες τις προτάσεις, χωρίς να υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα για να ισχύσει η όποια ρύθμιση απαιτούνται 200 ψήφοι. Αν δεν βρεθούν τότε η προσπάθεια «ναυαγεί» και η ελληνική ομογένεια θα πρέπει να περιμένει την επόμενη ευκαιρία.

Στο Μάξιμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των προαναφερόμενων επαφών, με δεδομένο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ διαθέτουν 101 βουλευτές. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός «επενδύει» στη λογική του προέδρου του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα, η στάση του οποίου χαρακτηρίζεται ως κομβικής σημασίας για την επιτυχία της εθνικής πρωτοβουλίας Μητσοτάκη.

Επι της αρχής, ο κ. Κουτσούμπας δε διαφωνεί να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του Εξωτερικού, με όρους και προϋποθέσεις, ανοίγοντας μια «χαραμάδα» συναίνεσης.
Αν τελικά, από τον Περισσό βγει «λευκός καπνός» για το συγκεκριμένο εθνικό θέμα, με δεδομένο ότι το ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25 βλέπουν θετικά το θέμα, σε πολιτικό επίπεδο, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας καθώς θα μείνει μόνος και …απομονωμένος.

Τα «όπλα» της κυβέρνησης

Στη «φαρέτρα» του Πρωθυπουργού υπάρχουν δυο «όπλα», που αναμένεται να χρησιμοποιήσει, προκειμένου να πείσει τους καλεσμένους του για την ορθότητα της κυβερνητικής πρότασης.

Πρώτο. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και κατοικούν στο εξωτερικό και οι οποίοι αν εκείνη τη μέρα των εκλογών έρχονταν στην Ελλάδα να ψηφίσουν θα ψήφιζαν κανονικά, να μπορούν να ψηφίζουν από το εξωτερικό. Αρα δεν τίθεται ζήτημα αλλοίωσης των εκλογικών καταλόγων.

Δεύτερο. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού πρέπει να είναι ισοδύναμη με εκείνη των Ελλήνων που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εσωτερικό, γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν Έλληνες δύο κατηγοριών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, οι Έλληνες που έχουν δηλώσει μόνιμη κατοικία το εξωτερικό και διατηρούν ΑΦΜ είναι περίπου 350.000. και η όλη διαδικασία θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και υπό τον έλεγχο όλων των κομμάτων.

ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως προσέρχεται στη συνάντηση με διάθεση να πει όχι σχεδόν σε όλα επειδή στην Κουμουνδούρου δεν διανοούνται να συναινέσουν με την κυβέρνηση αυτή την περίοδο.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην πρόταση νόμου που είχε συνταχθεί από την ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε στο ΥΠΕΣ επί Υπουργίας Α. Χαρίτση.
Μια πρόταση που απορρίπτει να προσμετρούνται οι ψήφοι των Ελλήνων του Εξωτερικού στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

ΚΙΝΑΛ
Στη Χαρ. Τρικούπη, η αλλαγή της θέσης που είχε ιστορικά το ΠΑΣΟΚ να μην προσμετράται η ψήφος της ομογένειας στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, έφερε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ πιο κοντά, αν και ακόμη η Φώφη Γεννηματά δεν έχει αποσαφηνίσει πλήρως τη στάση του κόμματος της, προσπαθώντας να υπηρετήσει τη στρατηγική της που είναι ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνάντηση πάντως Μητσοτάκη- Γεννηματά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το ΚΙΝΑΛ, παρά τις αντιξοότητες που υπάρχουν, παραμένει εν δυνάμει «σύμμαχος» της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεδομένου της προηγούμενης συνεργασίας τους αλλά και μιας κοινής προσέγγισης που έχουν σε μείζονα ζητήματα.
Όπως επισημαίνεται κατά τη συνάντηση αυτή, ενδεχομένως να τεθούν και ζητήματα, όπως η επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το προσφυγικό.

ΚΚΕ
Στον Περισσό με χθεσινή τους ανακοίνωση επιμένουν στην πρόταση τους, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του στο σημείο που τονίζει: «Ασφαλώς και πρέπει να διευκολυνθούν οι Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν, και αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει με ορισμένες σχετικές προβλέψεις».
Πάνω σε αυτή την αρχή στηρίζεται και η κυβερνητική πρόταση, γεγονός που δημιουργεί χώρο για συζήτηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη-Κουτσούμπα.
Το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο με την επιστολική ψήφο, κάτι, όμως που ούτε η κυβέρνηση το θεωρεί θέσφατο.

ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση
Υπέρ της διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας Ελλήνων και Ελληνίδων εκλογέων, τάσσεται ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και η κοινοβουλευτική του ομάδα.
Ο κ. Βαρουφάκης κατέθεσε δική του πρόταση νόμου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών Απόδημων Ελλήνων και κατανομή των εδρών ανάλογα με τον αριθμό των αποδήμων που καταγράφονται σε αυτές, στη βάση της πλήρους ισοτιμίας εγχώριων και απόδημων Ελλήνων.

Τέλος με θετική διάθεση προσέρχεται στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και ο Κυριάκος Βελόπουλος, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει μέχρι σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ