Το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού είναι μια από τις «καυτές» προτεραιότητες της κυβέρνησης αυτή την περίοδο, ενώ για το νέο έτος -πιθανότατα- μετατίθεται η κατάθεση στη Βουλή του νέου εκλογικού νόμου που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα στη χώρα.
Του Κώστα Πασίση
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εσωτερικών έχει έτοιμο το κυβερνητικό σχέδιο για τη συμμετοχή των Ελλήνων του Εξωτερικού στις εκλογές. Ένα σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς στις συναντήσεις τους, την επόμενη εβδομάδα.
Η απόφαση του Μαξίμου είναι η ψήφος τους να προσμετράται κανονικά στο σύνολο, ενώ θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να εκλέγει η ομογένεια τους δικούς της βουλευτές.
Στην Αστόρια, ο Κυριάκος Μητσοτακης δεσμεύθηκε ότι από το 2023 οι Έλληνες του Εξωτερικού όχι μόνο θα ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, αλλά θα επιλυθούν και χρόνια γραφειοκρατικά ζητήματα που τους απασχολούν, προκαλώντας ενθουσιασμό στους Έλληνες που πήγαν για να τον υποδεχτούν και να τον ακούσουν. Στην προκειμένη περίπτωση ο Πρωθυπουργός υλοποιεί άλλη μια κορυφαία προεκλογική δέσμευση του.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως μέχρι στιγμής κρατούν επιφυλακτική στάση, αν και η θέση του ΚΙΝΑΛ είναι πιο κοντά στη κυβερνητική πρόταση. Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Σύνταγμα ορίζει ότι για να ισχύσει το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, στις προσεχείς εκλογές, χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφους, που δεν …βγαίνουν.
Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών ολοκληρωμένο είναι και το νομοσχέδιο για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κεντρικό στόχο να απαλειφθούν τα ευτράπελα που προέκυψαν από την καθιέρωση της απλής αναλογικής η οποία προϋποθέτει συνεννοήσεις, που σήμερα δεν υπάρχουν.
Σε αντίθεση με τα δυο εν λόγω νομοσχέδια, που περιμένουν το «πράσινο φως» από το Μαξίμου για να κατατεθούν στη Βουλή, η αλλαγή του εκλογικού νόμου μπαίνει στο ψυγείο μέχρι νεοτέρας.
Το σχέδιο που θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική υπάρχει, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον η αναγκαία πολιτική συναίνεση, παραμένει ζητούμενο.
Το ΚΙΝΑΛ αντιδρά, επιδιώκοντας να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο, τηρώντας ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν μόνοι τους καθώς δεν μπαίνουν σε παζάρια και υπόγειες συμφωνίες.
«Ο Μητσοτακης δεν πρόκειται να γίνει όμηρος κανενός», τονίζει στενός συνεργάτης του αναφερόμενος στη καυτή πατάτα του εκλογικού νόμου.
Η κυβέρνηση όταν θα έλθει η κατάλληλη στιγμή θα ενημερώσει όπως επιβάλλεται για το σχέδιο της τα άλλα κόμματα και θα μεταφέρει τη …μπάλα στο γήπεδο αυτών.
Αν δεν υπάρξει πολιτική συνεννόηση, που είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο, θα «περάσει» από τη Βουλή το νέο εκλογικό νόμο και οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της 4ετιας, εκτός …συγκλονιστικού απροόπτου.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και να υπάρξει νέα προσφυγή στη κάλπη, με τον εκλογικό νόμο της ΝΔ, που θα εξασφαλίζει πλειοψηφία για το πρώτο κόμμα.