Στις εσωτερικές σελίδες της έντυπης Süddeutsche Zeitung, αλλά και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, δημοσιεύεται συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου, στην δημοσιογράφο Christiane Schlötzer με τίτλο «Θα είμαστε πιο αυστηροί» και υπότιτλο «Κορεσμένοι καταυλισμοί και αναταραχές: Ο Αναπληρωτής Υπουργός, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης της Ελλάδας εξηγεί γιατί η κυβέρνησή του θέλει να απελαύνει μελλοντικά περισσότερους ανθρώπους στην Τουρκία.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μετά το θάνατο από φωτιά μιας νεαρής γυναίκας στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου, η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει εκατοντάδες μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα και σχεδιάζει έναν νέο νόμο για την παροχή ασύλου. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, Αναπληρωτής Υπουργός, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, έρχεται μόλις από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο διαβουλεύτηκε για το νέο νόμο.
-Η Ελλάδα θέλει να απελαύνει μελλοντικά, κυρίως στην Τουρκία, πολύ περισσότερους αιτούντες άσυλο που απορρίπτονται. Επίσης, για πρώτη φορά, προγραμματίζεται ένας κατάλογος ασφαλών χωρών προέλευσης. Για ποιες χώρες πρόκειται;
-Ο κατάλογος βρίσκεται ακόμη σε επεξεργασία. Αλλά μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θέλουμε να καταθέσουμε τον νέο νόμο.
-Θα υπάρχουν στον κατάλογο χώρες όπως το Μαρόκο ή η Αλγερία;
-Θα είναι ένας ολοκληρωμένος κατάλογος. Δεν μπορώ να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή.
-Και η Τουρκία; Θέλετε μέχρι το τέλος του 2020 να επιστρέψετε στην Τουρκία περίπου 10.000 μετανάστες, οι οποίοι έφτασαν στα ελληνικά νησιά.
-Για την Τουρκία υπάρχουν πολλές απόψεις. Θα εξετάσουμε τα πάντα επακριβώς και θα συντονιστούμε στενά με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό ισχύει και για τις απελάσεις σε τρίτες χώρες. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει τα κράτη της ΕΕ να συνεργάζονται πιο στενά στο μέλλον και να οργανώνουν κοινές επιστροφές. Η Σουηδία, η Γερμανία και η Ελλάδα, για παράδειγμα, με ένα αεροπλάνο. Τότε αυτό θα γινόταν κατανοητό ως ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτρο.
-Τον Μάρτιο του 2016, η ΕΕ υπέγραψε μία συμφωνία με την Τουρκία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να παραμένουν σε πέντε ελληνικά νησιά. Τώρα μια γυναίκα έχασε την ζωή της στη Λέσβο σε μια φωτιά.
-Αυτό είναι ένα τραγικό γεγονός. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά. Δυστυχώς, μερικοί από τους ευρωπαίους εταίρους μας κατανοούν μόλις τώρα ποια πρόκληση αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα. Τα σύνορα της Ευρώπης είναι εδώ, στο Αιγαίο.
-Μεταφέρετε τώρα εκατοντάδες ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα. Τι σημαίνει αυτό για τη Συμφωνία με την Τουρκία;
-Πρέπει να τους μεταφέρουμε, οι καταυλισμοί στη Λέσβο και στη Σάμο είναι υπερ-κορεσμένοι. Πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά το κείμενο της Συμφωνίας. Σε αυτό αναφέρεται μόνον ότι οι μετανάστες πρέπει να μεταφέρονται από τα νησιά πίσω στην Τουρκία. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι θα πρέπει να παραμένουν στα νησιά για όλη τη διαδικασία.
-Γιατί τότε οι μετανάστες κρατούνται εκεί για τόσο πολύ καιρό;
-Μπορεί κανείς να ερμηνεύσει το κείμενο με αυτόν τον τρόπο, αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Εάν όλοι οι μετανάστες γνωρίζουν ότι, ακόμη και αν βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία μετά την απόρριψη των αιτήσεων ασύλου τους, αυτό θα ενεργεί επίσης αποτρεπτικά. Η Συμφωνία με την Τουρκία παραμένει σημαντική για εμάς.
-Γιατί;
-Μπορεί να ασκείται κριτική σε αυτή τη Συμφωνία, αλλά είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό, να το καταστήσουμε αποτελεσματικότερο. Πρέπει να πούμε στην Τουρκία ότι πρέπει να εμποδίσει νέες διαδρομές των διακινητών. Διαμορφώνεται μια νέα διαδρομή στο Βορρά μέσω της Σαμοθράκης και της Αλεξανδρούπολης, και μία μέσω της Κύπρου. Η Τουρκία πρέπει να πατάξει τα δίκτυα των διακινητών. Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα είμαι στην Άγκυρα. Είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε και επ’ αυτού με τον Υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu.
-Η Τουρκία θέλει προφανώς περισσότερα χρήματα από την ΕΕ, για να συγκρατεί τους πρόσφυγες;
-Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος με σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Και νομίζω ότι η ΕΕ πρέπει να ξανασκεφτεί να παράσχει περαιτέρω υποστήριξη στην Τουρκία. Όχι άνευ όρων, αλλά το θεωρώ σημαντικό.
-Αναμένει και η Ελλάδα περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ;
-Ναι, αναμένουμε. Οι περισσότεροι μετανάστες έρχονται μέσω της Ανατολικής Μεσογείου, όχι μέσω της κεντρικής μεσογειακής διαδρομής προς την Ιταλία. Όταν εκεί φτάνουν 1.300 άτομα, εδώ είναι 5.000. Η ΕΕ έχει όμως στρέψει πολύ περισσότερο το βλέμμα της στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή. Για να ακουστεί καλύτερα η φωνή μας, συνεργαζόμαστε πλέον με τη Βουλγαρία και την Κύπρο, και επισημαίνουμε από κοινού τα προβλήματα.
-Την Παρασκευή, θα έρθει στην Αθήνα, μετά από επίσκεψη στην Άγκυρα, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer.
-Μαζί θα είναι και ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών. Θα πούμε στους σημαντικότερους εταίρους μας στην ΕΕ σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρισκόμαστε. Θα παραπέμψουμε επίσης στη νέα Συμφωνία της Μάλτας για τη κατανομή των προσφύγων που διασώζονται στην θάλασσα, η οποία ήταν μία πρωτοβουλία του Seehofer. Αυτή αποτελεί ήδη πρότυπο για εμάς.
-Τι άλλο κομίζει ο νέος νόμος για την παροχή ασύλου; Είναι ήδη γνωστό ότι οι μετανάστες θα πρέπει να φιλοξενούνται σε «κλειστά κέντρα» πριν από την απέλαση.
-Θα σεβαστούμε όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς μας υποχρεώσεις. Πρέπει όμως να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου. Η κυβέρνηση Τσίπρα ερμήνευε τον νόμο πολύ ευέλικτα, πολύ διασταλτικά. Εμείς θα είμαστε πιο αυστηροί. Θα έχουμε περισσότερες επιτροπές ασύλου, περισσότερους δικαστές. Σε αντίθεση με τους προκατόχους μας, είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε μια στιβαρή μεταναστευτική πολιτική.
-Λέγεται ότι οι μετανάστες που εναντιώνονται στις Αρχές, για παράδειγμα, ως προς την μεταφορά τους σε ένα συγκεκριμένο καταυλισμό, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις.
-Εφόσον οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις για παραβιάσεις του νόμου, γιατί αυτό δεν θα πρέπει να ισχύει και για ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται παράνομα στη χώρα μας και δεν τηρούν τους νόμους;
-Ο νέος νόμος περιλαμβάνει και μέτρα ένταξης; Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα ως προς αυτό στην Ελλάδα.
-Όχι αυτός ο νόμος. Αλλά μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν χιλιάδες ασυνόδευτοι νέοι. Αυτή είναι μια τεράστια πρόκληση για εμάς. Σκεφτόμαστε μια διάσκεψη δωρητών για το θέμα αυτό, υπό την αιγίδα της UNICEF. Θα κάνουμε όσα μας αναλογούν, αλλά και εδώ θα πρέπει να κατανεμηθούν καλύτερα τα βάρη στην Ευρώπη.