Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Περιφερειών στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας, αναδείχθηκε και υπογραμμίστηκε μέσα από τους ολοκληρωμένους στρατηγικούς περιφερειακούς σχεδιασμούς που παρουσίασαν οι περιφερειάρχες Αττικής, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας στο διεθνές συνέδριο «Πολιτεία». Το συνέδριο διοργανώνει στο Ζάππειο ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (Ε.Ο.Π.Ε.) υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μιλώντας για τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής περιφερειακής ανάπτυξης», διαβεβαίωσε ότι η Αττική μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο μιας βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ευρώπης. Παρέθεσε λεπτομερώς τον σχετικό σχεδιασμό, ο οποίος εδράζεται στις ευοίωνες προοπτικές, όπως είπε, που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία η οποία με τα συνοδευτικά μέτρα της κυβέρνησης ευνοεί τις επενδύσεις και ιδιαίτερα τις ξένες.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής αναμένεται να επωφεληθεί τα μέγιστα από δύο έργα. Το Ελληνικό όπου πέρα από την οικιστική και εμπορική ανάπτυξη, πάρκο, καζίνο και μαρίνα, οι αρχικά 30.000 θέσεις εργασίας με την ολοκλήρωση του έργου θα αυξηθούν στις 75.000, ανέφερε και συμπλήρωσε: Τα σχέδια που έχει υποβάλει η Cosco για την επέκταση της κρουαζιέρας, με νέες υποδομές και ξενοδοχειακά κτίρια, έργο προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ, με 2.500 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 3.000 μετά την ολοκλήρωση.
«Η αυξημένη αξιοπιστία της πολιτικής μας μέσω της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και απεμπλοκής ήδη εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο περιφερειάρχης υποσχόμενος την «απεμπλοκή έργων της Περιφέρειας Αττικής μέσω των ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, και συνεπώς αύξηση της απορροφητικότητας των διαθέσιμων κονδυλίων».
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί πλέον το βασικό μοχλό της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της χώρας μας, καθώς διαθέτει «συγκροτημένο στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο, με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα και με ενσωματωμένες τις αρχές τις Βιώσιμης Ανάπτυξης». Με παράλληλη αξιοποίηση, προσέθεσε, της «διεθνούς μας εμπειρίας στα ευρωπαικά αυτοδιοικητικά όργανα».
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «σημειώσαμε ήδη μία εθνική επιτυχία καθώς συνυπογράψαμε σύμβαση με τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα χρηματοδοτήσει με 150 εκατ. ευρώ, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης κυρίως της Αττικής».
Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης «κεντρικό για την Ελλάδα του αύριο», και αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της Περιφέρειας σε αυτή την προσπάθεια (αειφορία, κυκλική οικονομία, απασχολησιμότητα, καταπολέμηση των ανισοτήτων). Στόχος, συμπλήρωσε, είναι η αξιοποίηση εργαλείων, όπως είναι η κοινωνική οικονομία, η εταιρική κοινωνική ευθύνη, ο συμμετοχικός στρατηγικός σχεδιασμός, δηλαδή η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.
Η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσε ο κ. Πατούλης, προχωρά άμεσα στην εφαρμογή ενός «μόνιμου κεντρικού μηχανισμού συστηματικής συνεργασίας και σύμπραξης με τα μέλη της αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Πολιτεία, δήμοι, κοινωνία των πολιτών, συλλογικοί φορείς, επιχειρηματική κοινότητα, απόδημος ελληνισμός, κ.ά.)», ο οποίος και θα αποτελεί ένα επιπλέον στρατηγικό εργαλείο στα χέρια των ΟΤΑ, των επιχειρήσεων αλλά και των υπουργείων.
Κρήτη
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας για την αειφόρο ανάπτυξη της Κρήτης του 2030, παρουσίασε το στρατηγικό του σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, με την επισήμανση πως «η αναπτυξιακή υστέρηση της Ελλάδας δεν εμπόδισε την Κρήτη να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και τις δυνατότητές και να αποτελέσει μια «Περιφέρεια-πρότυπο στην Ευρώπη, εξωστρεφή, που στηρίζεται στη συνεργασία, στη συνέργεια, στη συμπόρευση όλων των κοινωνικών της δυνάμεων».
Με αφορμή την αναπτυξιακή πορεία που καλείται να βαδίσει η χώρα, ο κ. Αρναουτάκης παρατήρησε ότι αναδεικνύεται «η ζωτική ανάγκη ενός νέου υποδείγματος που θα εδράζεται στην αξιοποίηση και μεγιστοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο κάθε τόπος».
Επισήμανε ότι ο θεσμός της Περιφέρειας καλείται να λειτουργήσει σαν ένα πολυδύναμο εργαστήρι ανάπτυξης, ενώ «η πολιτική του ατροφία, που οφείλεται στην άρνηση της κεντρικής διοίκησης να του εκχωρήσει περαιτέρω αρμοδιότητες, δεν συνιστά εμπόδιο».
Στην ουσία, τόνισε, «οι Περιφέρειες αποτελούν αντίβαρο στο υπερτροφικό και αναποτελεσματικό κράτος», προσθέτοντας πως η επένδυση στην Περιφέρεια αποτελεί τη μόνη βιώσιμη εθνική αναπτυξιακή πολιτική. «Βεβαίως προϋποθέτει περιφερειακή διακυβέρνηση άλλου τύπου με θεμέλιους λίθους: την αποκέντρωση, τη συμμετοχή και τη διαβούλευση» σημείωσε.
Ο περιφερειάρχης αναπτύσσοντας το όραμά για την Κρήτη του 2030, είπε ότι εδράζεται στην αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, αλλά και στις επιλογές που θα καθιστούν την Κρήτη σύγχρονη και ανταγωνιστική, μέσα από την προώθηση όλων των μεγάλων έργων υποδομής που χρειάζεται ο τόπος, όπως: Κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου και αναβάθμιση των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών. Ενεργειακή επάρκεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την προσέλκυση επενδύσεων, τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα.
Η Κρήτη του 2030, τόνισε ο περιφερειάρχης, απαιτεί πολλή δουλειά, συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε όλους τους καίριους τομείς της παραγωγικής, επιστημονικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και επισήμανε πως το επιχειρησιακό σχέδιο εδράζεται σε δώδεκα προγραμματικούς άξονες.
Στερεά Ελλάδα
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός αναφέρθηκε στα διαρθρωτικά ταμεία και την αλληλεπίδραση τους με το θεσμικό σύστημα της χώρας. Μάλιστα, παρουσίασε προτάσεις για τη βελτίωση αυτής της αλληλεπίδρασης που αφορούν στην απλοποίηση των διαδικασιών καθώς η υπερβολική γραφειοκρατία δεν «διασφαλίζει τη διαφάνεια αλλά προκαλεί την εξεύρεση νέων τρόπων υπέρβασης των κανόνων». Επίσης, παρουσίασε προτάσεις για τον επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ, καθώς συχνά λειτουργεί ενάντια στις επιταγές της ΕΕ και δεν επιτρέπει την ανάδραση της περιοχής. Ο κ. Σπανός διευκρίνισε ότι χαρακτηριστική περίπτωση «στατιστικής στρέβλωσης, αποτελεί η περιοχή των Οινοφύτων όπου αναπτύσσεται μεν βαριά βιομηχανία και το παραγόμενο προϊόν προσμετράται στο ΑΕΠ της περιοχής». Συνέπεια, προσέθεσε, είναι να δικαιούται λιγότερα κονδύλια, καθώς κατατάσσεται πλασματικά σε εύπορη ζώνη ενώ οι εργαζόμενοι οι προμηθευτές και ο τζίρος ουσιαστικά ανήκει στην περιοχή της Αττικής.
Τέλος, για τις πολιτικές και θεσμικές επιπτώσεις του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ (2021 -2027) μίλησε ο καθηγητής Δημήτρης Σκιαδάς.
Σημειώνεται ότι το συνέδριο είναι από τα σημαντικότερα που διοργανώνεται το τρέχον έτος στην Αθήνα. Ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων είναι επίσης από τους σημαντικότερους και πιο δραστήριους επιστημονικούς φορείς της χώρας. Αποτελεί μια σύγχρονη δεξαμενή σκέψης διεπιστημονικής προσέγγισης και συνεργασίας επιστημόνων. Το εξειδικευμένο προσωπικό του προέρχεται από κλάδους της Νομικής, της Οικονομικής Επιστήμης, των Διεθνών Σχέσεων και των Κοινωνικών Επιστημών. Πρόεδρος είναι ο Συμεών Σιδηρόπουλος και επιστ. δ/ντης ο Νίκος Παπαδάκης.