today-is-a-good-day
15 C
Athens

Η επενδυτική διάσταση της επίσκεψης του Κ.Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Τα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα μετρούν στο Μαξίμου, από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το …ταμείο έχει θετικό πρόσημο, καθώς ο Πρωθυπουργός στις πολλαπλές επαφές του με κορυφαίους εκπροσώπους του διεθνούς κεφαλαίου, πέρασε το μήνυμα ότι είναι η Ελλάδα έχει καταστεί ελκυστική χώρα για επενδύσεις.

Του Κώστα Πασίση

Αυτός ήταν και ο νούμερο ένα στόχος της κυβέρνησης από την αρχή αυτού του υπερατλαντικού ταξιδιού, καθώς σε πολιτικό επίπεδο οι συναντήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ (ακυρώθηκε) και τον Τούρκο Προέδρο Ταγίπ Ερντογάν ήταν σημαντικές μεν άλλα διερευνητικού ενδιαφέροντος δε.

Το στίγμα αυτής της επίσκεψης και των αποτελεσμάτων από τις μαραθώνιες επαφές του Πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες και κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες, το έδωσε μέλος της κυβερνητικής αποστολής, τονίζοντας ότι «από την Αθήνα φύγαμε με αυτοπεποίθηση και επιστρέφουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας».

Κατά τη διάρκεια των επαφών του ο Έλληνας Πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους Αμερικανούς μεγαλοεπιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και να επενδύσουν στη χώρα. Αναφέρθηκε μάλιστα και στο νέο θετικό οικονομικό τοπίο, όπως η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Παράλληλα έδωσε ισχυρές διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση του θα προχωρήσει σε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων, τη θέσπιση σταθερού φορολογικού συστήματος, με πρόβλεψη για ελάφρυνση της φορολογίας των επιχειρήσεων και , τη ψηφιοποίηση των συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου.

Κομβικής σημασίας ήταν τα ραντεβού του με εκπροσώπους διεθνών οίκων αξιολόγησης και μεγάλων τραπεζών, όπως οι Merill Lynch, JPMorgan, Goldman Sachs. Ειδικά στην εκδήλωση της Goldman Sachs, ο πρωθυπουργός ανέλυσε λεπτομερώς το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησής του. Παρόντες ήταν 30 CEO κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι της Pimco, της Blackstone, του Bain Capital, του Cerberus, του Avenue Capital, του York Capital και της Invesco Oppenheimer.

Η συμμετοχή όλων αυτών είναι ενδεικτική της αλλαγής του κλίματος που υπάρχει για την Ελλάδα και όπως παρατήρησε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, η Ελλάδα για πρώτη φορά εισέρχεται σταδιακά στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από αυτές τις συναντήσεις είναι ότι υπάρχει έκδηλό ενδιαφέρον για αμερικάνικη συμμετοχή σε ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις και κυρίως στα ΕΛΠΕ και στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ενδιαφέρον υπήρξε και για τις αποκρατικοποιήσεις στα ΕΛΠΕ και στην ενέργεια (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ) που προωθεί συστηματικά η νέα κυβέρνηση, σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ εφεύρισκε εμπόδια για να μπλοκάρει κάθε ξένη επένδυση.

Άρτια προετοιμασμένος πήγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο γεύμα που παρέθεσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ και γνωστός μεγαλοεπενδύτής.

Από τις ελάχιστες διαρροές που έγιναν ήταν οι διευκρινίσεις που ζήτησαν οι «συνδαιτημόνες» για το πρόγραμμα αποκρατικόποιησεων και τα εχέγγυα που θα έχουν όσοι θελήσουν να μεταφέρουν επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα.

Η συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο τραπέζι ήλθε ως απόρροια της πολύ καλής πρώτης συνάντησης που είχε προ ημερών στο Μαξίμου με τον κ. Ρος.
Σε αυτό το ραντεβού. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας στον οικονομικό τομέα με τον υπουργό Εμπορίου να επισημαίνει τα πρώτα δείγματα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε επίσης στο Global Business Forum του Bloomberg μαζί με άλλους σημαντικούς πολιτικούς και επιχειρηματίες και παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg TV. Αλλά και στο Council on Foreign Relations όπου απηύθυνε κάλεσμα στους Αμερικανούς επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, την ανάκτηση της οικονομικής εμπιστοσύνης και την

εντυπωσιακή ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Ερωτηθείς για τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεμπλοκάρισμα με το μεγάλων επενδύσεων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στην εμβληματική επένδυση του «Ελληνικού», το πρόβλημα ήταν η απουσία πολιτικής βούλησης σημειώνοντας τις ενέργειες που έκανε η νέα κυβέρνηση για να άρει όλα τα εμπόδια που παρέμεναν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ