today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Σφαγή Βούλγαρων και Σκοπιανών για τη “Μακεδονική ταυτότητα” της συμφωνίας των Πρεσπών

Μεγάλη διαμάχη μεταξύ Βουλγάρων και Σκοπιανών έχει προκαλέσει η διεκδίκηση της λεγόμενης “Μακεδονικής ταυτότητας” και του ιδεολογήματος του “μακεδονισμού” που χάρισε στους Σλάβους η συμφωνία των Πρεσπών. Η διαμάχη αυτή έρχεται να δικαιώσει πολύ γρήγορα όλους όσους αντιδρούσαν λέγοντας ότι κληροδότηση από την Ελλάδα, της “μακεδονικής ταυτότητας” στους Σκοπιανούς, ουσιαστικά παραχωρούσε τα πολιτιστικά μας χαρακτηριστικά στους Βουλγάρους, οι οποίοι ιστορικά τα διεκδικούσαν.

«Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, το έργο της Μεικτής διεπιστημονικής Επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα μεταξύ της Βουλγαρίας και της “Βόρειας Μακεδονίας” βρίσκεται σε αδιέξοδο». Αυτό δήλωσε ο καθηγητής, ιστορικός και μέλος της επιτροπής Κιρίλ Τοπάλοφ στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού bTV.

Σύμφωνα με τον Τοπάλοφ, αρχικά οι ιστορικοί από την “Βόρεια Μακεδονία” (όπως αποκαλεί τα Σκόπια) συμπεριφέρθηκαν συνεργατικά και ως αποτέλεσμα σημειώθηκε πρόοδος σε θέματα της κοινής ιστορίας των δύο χωρών όπως ο ρόλος των προσωπικοτήτων του τσάρου Σαμουήλ και το γεγονός ότι ο Άγιος Κλήμης και ο Άγιος Ναούμ στάλθηκαν από τους Βούλγαρους βασιλιάδες Βόρις και Συμεών. Ωστόσο, στο θέμα της ταυτότητας και του έργου του Γκότσε Ντελτσέφ οι θέσεις τους έχουν γίνει πιο αυστηρές.

«Είχαμε αρχίσει να κινούμαστε προς την υιοθέτηση κοινών θέσεων που διέπονταν από ένα πνεύμα επιστημονικής αλήθειας, αλλά τώρα υπάρχει η αίσθηση ότι βρισκόμαστε “ενάντια σε έναν τοίχο”, καθώς “όταν παίζεις τένις με έναν συμπαίκτη, το συναίσθημα είναι διαφορετικό, σε αντίθεση με το να ρίχνεις τη μπάλα σε ένα τείχος’’», εξήγησε ο καθηγητής Τοπάλοφ.

«Η Βουλγαρία και η “Βόρεια Μακεδονία” δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα την ιστορία τους», δήλωσε ο καθηγητής προσθέτοντας πως ελπίζει ότι «η “Βόρεια Μακεδονία” θα αλλάξει ακόμα περισσότερα πράγματα στα βιβλία της ιστορίας της, διότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων οι προθέσεις τους για το θέμα αυτό ήταν ακόμη σε αρχικό στάδιο». Για παράδειγμα, ανέφερε τα βοηθήματα για το γυμνάσιο, όπου οι Βούλγαροι περιγράφονται ως αρπακτικές νομαδικές φυλές.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε την ιστορία μας ούτε ως κράτος ούτε ως Επιτροπή», υποστήριξε ο καθηγητής Τοπαλόφ. Εξήγησε, ωστόσο, ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν μπορούν να επιβάλλουν τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις τους στις κυβερνήσεις των χωρών τους, γιατί οι ίδιοι οι κυβερνώντες είναι αυτοί που λαμβάνουν τις γεωπολιτικές αποφάσεις ανάλογα με την κατάσταση στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο ιστορικό, η θέση του Προέδρου της “Βόρειας Μακεδονίας”, Στέβο Πενταρόφσκι, σχετικά με την προσωπικότητα του Γκότσε Ντελτσέφ είναι η πλησιέστερη στην αλήθεια, αν και σημειώνει ότι «δεν γνωρίζουμε τι διέθεταν οι επαναστάτες στον αγώνα τους για την αυτονομία του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας και αν αυτό αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα ανεξάρτητο κράτος».

Εξήγησε ότι για τα μέλη της Επιτροπής από τη Βόρεια Μακεδονία, ο Γκότσε Ντελτσέφ είναι «απόστολος του μακεδονισμού».

Ο κ. Τοπάλοφ δήλωσε ότι δεν είναι δουλειά τους τους να λένε στους πολιτικούς τι να κάνουν. «Η Επιτροπή μας δεν μπορεί να καθορίσει τις ενέργειες των κυβερνήσεών μας επειδή είμαστε επιστήμονες, όχι πολιτικοί», είπε.

Ο καθ. Τοπάλοφ έδειξε στους ακροατές και το βιβλίο «Η γέννηση ενός νέου κράτους: Η Δημοκρατία της “Μακεδονίας” (sic) μεταξύ του γιουγκοσλαβισμού και του εθνικισμού» του καθ. Ιστορίας και επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στην διμερή επιτροπή, Άνγκελ Ντιμιτρίοφ, λέγοντας «όλα είναι σ’αυτό το βιβλίο, απολύτως όλα!» και συμβουλεύοντας τους πολιτικούς, αλλά και όλους όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα να το διαβάσουν.

Το άρθρο συνεχίζει υπενθυμίζοντας πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του VMRO Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ ήταν ο πρώτος που είχε ανακοινώσει ότι η Επιτροπή για την επίλυση ζητημάτων κοινής ιστορίας με τη “Βόρεια Μακεδονία” δεν λειτουργεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποιεί τη Βουλγαρία μόνο για την ένταξή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Ο Καρακατσάνοφ έχει απευθύνει κάλεσμα στη Βουλγαρία να θέσει ένα τελεσίγραφο για τη Βόρεια Μακεδονία – «αν δεν αντιμετωπίσει τα ζητήματα της κοινής ιστορίας, η Βουλγαρία δεν θα πρέπει να στηρίξει τη “Βόρεια Μακεδονία” για την ΕΕ», είχε υποστηρίξει ο υπουργός Άμυνας.

Τέλος, σκληρές δηλώσεις κάνει και  η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχάριεβα η οποία τονίζει ότι η Βουλγαρία δεν θα συμβιβαστεί στο θέμα αυτό. «Δεν θέλουμε τίποτα περισσότερο από την αλήθεια, από τη Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εστιάζεται στον Βούλγαρο ήρωα Γκότσε Ντέλτσεφ ο οποιος όμως, θεωρείται και ο πατέρας του “ανεξάρτητου Μακεδονικού κράτους” και γι αυτό τον λόγο τιμάται και από τους Σκοπιανούς.

Σύμφωνα με τη θέση των Βουλγάρων, ο αυτοπροσδιορισμός του Γκότσε Ντέλτσεφ, ως Βουλγάρου, είναι αναμφισβήτητος, αλλά δεν αποτελεί ιστορικό γεγονός ότι αγωνιζόταν για μια Μεγάλη Βουλγαρία ή τη Βουλγαρία του Αγίου Στεφάνου. «Ο Γκότσε Ντέλτσεφ το είχε γράψει και είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως Βούλγαρο. Όμως είχε αγωνιστεί για μια ανεξάρτητη, αυτόνομη «Μακεδονία», ένα ανεξάρτητο «μακεδονικό» κράτος, ακόμα και στο τέλος της ζωή του επιθυμούσε τα οστά του να ξεκουραστούν σε ένα ανεξάρτητο «μακεδονικό» κράτος» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Σκοπίων.

Παρά τη «λύση» Πενταρόφσκι, που φάνηκε να κόβει τον «γόρδιο δεσμό» ανάμεσα στις δύο χώρες, η πλευρά των Σκοπίων εμμένει στη «μακεδονική» ταυτότητα του Βούλγαρου ήρωα, προκαλώντας αντιδράσεις στην Σόφια, που απειλεί ακόμη και με βέτο στην πορεία των Σκοπίων προς την Ε.Ε.

Πηγή: bTV

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ