today-is-a-good-day
14.9 C
Athens

Κ.Χατζηδάκης: Καταφέραμε η ΔΕΗ να αποφύγει την χρεοκοπία.

«Από τις 7 Ιουλίου και μετά εργαστήκαμε συνεχώς για να αποφύγει η ΔΕΗ τη χρεωκοπία. Σήμερα η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε. Η προσπάθεια τώρα συνεχίζεται για την εξυγίανση και την ανάπτυξη του ενεργειακού πυλώνα της χώρας».

Τη δήλωση αυτή έκανε απόψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της ΔΕΗ αλλά και την οριστικοποίηση της έκθεσης του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές αίρει κάθε αβεβαιότητα για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση για τα αποτελέσματα του 2018 έθετε ερωτηματικό ως προς τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. «Αποφεύχθηκε μια πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη με πολύ σοβαρούς κλυδωνισμούς για την ελληνική οικονομία» , τόνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της ΔΕΗ μειώθηκαν στο εξάμηνο στα 117,5 εκατ. ευρώ έναντι 182,9 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Οι ζημιές προ φόρων ήταν 236,2 εκατ. (από 154,6 εκατ.) και μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 204 εκατ, (έναντι ζημιών επίσης 162,8 εκατ. πέρυσι). Σε επίπεδο ομίλου οι ζημιές μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 274,8 εκατ. έναντι 533,9 εκατ. πέρυσι.

Η θετική ως προς τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ έκθεση του ορκωτού ελεγκτή αποδίδεται σε σειρά μέτρων που ελήφθησαν για την ενίσχυση των οικονομικών της επιχείρησης στα οποία περιλαμβάνονται η κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής η οποία θα θεσπιστεί με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επέμενες ημέρες στη Βουλή, η απόδοση στη ΔΕΗ 200 εκατ. ευρώ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών, η αύξηση των τιμολογίων σε συνδυασμό με τη μείωση του ΦΠΑ, του ΕΤΜΕΑΡ και τη θέσπιση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα κ.α.

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, έχει ήδη ξεκινήσει η κατάρτιση νέου επιχειρησιακού σχεδίου με τις εξής προτεραιότητες:

-Ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και απογαλακτισμός της ΔΕΗ από τον στενό εναγκαλισμό των διαδικασιών του Δημοσίου προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει επί ίσοις όροις με τον ανταγωνισμό.

-Επιτάχυνση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων και προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ προκειμένου ο Όμιλος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά αυτή τα επόμενα χρόνια.

-Εκσυγχρονισμός Εμπορίας με νέα εμπορική πολιτική και προϊόντα, όχι μόνο οριζόντια αλλά στοχευμένα.

-Ψηφιακός μετασχηματισμός όλου του Ομίλου στην παραγωγή, τα δίκτυα, την εμπορία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη ως το 2028 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι όλα θα εξειδικευθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αλλά και στο επίπεδο της επιχείρησης. Είμαστε, τόνισε ο υπουργός, σε συνεχή επαφή με την κοινωνία στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη ώστε ό,τι γίνει στο επίπεδο της απολιγνιτοποίησης να γίνει με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας , τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας , τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους στις περιοχές αυτές. Έκανε λόγο επίσης για ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων με χρηματοδότηση από την ΕΕ για την δίκαιη μετάβαση των περιοχών αυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ