Στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, σε συνέχεια των μέτρων που ανακοινώθηκαν μετά την προηγούμενη συνεδρίασή του στις 31 Αυγούστου 2019, αποφασίστηκε:
– Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών
– Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο
– Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ)
Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν.Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ.Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γ.Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ.Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Α. Στεφανής και Παρα τω Πρωθυπουργώ Στ.Πέτσας και Α.Σκέρτσος.
Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε επίσης, και οιλεπτομέρειες για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη για την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Στο περιθώριο της συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Σε αυτήν την συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου,εκτός από την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων που επηρεάζονται άμεσα από τις τουρκικές απειλές σε βάρος της Κύπρου, αναμένεται να βρεθεί και το μεταναστευτικό καθώς η νέα προσφυγική κρίση επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις των δύο χωρών.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισημαίνει την ανάγκη πάταξης των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών που δρουν στο έδαφος της γειτονικής χώρας.
Επίσης, η κυβέρνηση θα εκφράσει με τον πιο επίσημο τρόπο την δυσφορία της για το γεγονός ότι η Τουρκία και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Σύρους πρόσφυγες και τις προσφυγικές ροές ως διαπραγματευτικό χαρτί και απειλεί την ΕΕ ότι θα αφήσει ελεύθερους 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, που διαμένουν στην Τουρκία, να κατακλύσουν τη γηραιά ήπειρο.
Αφορμή για τις απειλές Ερντογάν ήταν το ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνει η Άγκυρα για το προσφυγικό αλλά και το Κουρδικό. Ο Ερντογάν επιμένει να ιδρύσει ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, σε μια περιοχή που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις. Επιδιώκει να λάβει κονδύλια από την ΕΕ για να χτίσει hot spot στη Συρία,οι Βρυξέλλες όμως ξεκαθαρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να συμβεί.