Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν Ευρωπαίο Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί κατά τη διήμερη επίσκεψη του στη Ρώμη, αναφέρεται ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.
Συγκεκριμένα αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Συναντήθηκα με τον Paolo Gentiloni, με τον οποίο είχα πολύ καλή συνεργασία όταν ήταν Πρωθυπουργός της Ιταλίας, οπότε και εμβαθύναμε τις ελληνοϊταλικές σχέσεις, πραγματοποιήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, στην Κέρκυρα & μια σειρά Συνόδων των χωρών του νότου». Προσθέτει ότι είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν «σε βάθος τις νέες προκλήσεις που αναλαμβάνει ως Επίτροπος Οικονομίας» και του εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.
Σε άλλη ανάρτηση του ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στη συνάντηση που είχε και με τον νέο Υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας «και καλό φίλο της Ελλάδας Roberto Gualtieri», που, όπως σημειώνει, «βοήθησε τα μέγιστα σε δύσκολες στιγμές από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αναφέρεται ακόμα στην «ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση» του στη Ρώμη με τον Πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου Roberto Fico.
Σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου Ρομπέρτο Φίκο, τον υπουργό Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και το νέο Ευρωπαίο επίτροπο και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσκεψής του στη Ρώμη.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στο τραπέζι των συναντήσεων αυτών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τέθηκαν η πορεία της ελληνικής, ιταλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, το brexit, καθώς και η προσφυγική κρίση.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ήρθε η ώρα να αντιληφθούν όλοι στην Ευρώπη την ανάγκη αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, της χαλάρωσης του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου και της στροφής σε μια αναπτυξιακή πολιτική, φιλική στο περιβάλλον. Ειδικότερα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας, αφού παρουσίασε τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε την άποψη ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα από το 2020 και όχι στο μακρινό και αβέβαιο μέλλον, στη βάση του σχεδίου που είχε καταθέσει η κυβέρνησή του για αξιοποίηση μέρους του μαξιλαριού 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού.