«Κρυφή ατζέντα» για τη Νέα Δημοκρατία είναι «το τι ακριβώς θα κάνουν γύρω από τη μεσαία τάξη», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως υπάρχει “κρυφή ατζέντα” της Νέας Δημοκρατίας για τα εργασιακά, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν είναι πια πολύ κρυφή. Και από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και από άλλα πράγματα που προηγήθηκαν είναι σαφής η τάση να επανέλθουμε σε μια ορισμένη μνημονιακή κανονικότητα. Καταργούνται δηλαδή διατάξεις και πρωτοβουλίες που είχαμε πάρει εμείς εντός μνημονίου. Πέρα από την αντιμετώπιση που έχουν και στα εργασιακά και στα περιβαλλοντικά […], κρυφή ατζέντα είναι το τι ακριβώς θα κάνουν γύρω από τη μεσαία τάξη. Δηλαδή τόσο στο επίπεδο των φοροελαφρύνσεων, όσο και σε άλλα μέτρα που παίρνουν, αμφιβάλλω αν πραγματικά θα έχει ένα καλύτερο μέλλον η μεσαία τάξη απ’ ό,τι είχε μ’ εμάς. Νομίζω ότι είναι ο μεγάλος μύθος της Νέας Δημοκρατίας».
Κληθείς να απαντήσει στα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τα όσα υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και ειδικότερα τη φράση του κ. Σταϊκούρα «αφού τα είχαν όλα έτοιμα, γιατί δεν τα υλοποίησαν», ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ήταν μια “ατυχής δήλωση” και εξήγησε: «Τα capital controls ήταν δρομολογημένα, ο προϋπολογισμός ήταν εντός στόχων, δηλαδή δεν έγιναν κάποιες ενέργειες από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για να αυξηθούν τα έσοδα τον Ιούλιο, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν κάτι που υπήρξε από τη δική μας πλευρά -άσχετα αν δεν το συνέχισε η Νέα Δημοκρατία […] Παρέλαβαν μια καλή κατάσταση στην οικονομία, ήταν δρομολογημένα πάρα πολλά πράγματα, τα περισσότερα από τα οποία αξιοποιούνται σήμερα, γι’ αυτό και λέμε ότι τρώνε από τα έτοιμα».
Ο κ. Τσίπρας σχολίασε και τη στάση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα, κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες. «Υπάρχει κι ένα πολιτικό ζήτημα με την ΤτΕ. Ο κ. Στουρνάρας θα μπορούσε να είχε ανακοινώσει την άρση των capital controls και πριν από τις 7 Ιουλίου. Δεν έχει αλλάξει πριν και μετά τις 7 Ιουλίου. Το ότι επέλεξε να το κάνει μετά νομίζω ότι έχει να κάνει με σκοπιμότητες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ για τους ρυθμούς ανάπτυξης. «Η εκτίμηση της ΤτΕ ήταν η πιο απαισιόδοξη σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μετά τις 7 Ιουλίου έχει κάνει δήλωση και για 3%», επισήμανε.
“Πέρα από τον καπνό υπήρχε και φωτιά στην υπόθεση Novartis”
Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως «είναι πολύ καλό να χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση που αφορά δεκάδες δισεκατομμυρίων ζημίες για το ελληνικό δημόσιο και τους Έλληνες φορολογούμενους και δυστυχώς έχουμε μια κατάσταση που αντί να υπάρξει περισσότερο φως και η ίδια η Βουλή να ρίξει, με όσα μέσα διαθέτει, επικεντρωνόμαστε στο αν υπήρξε σκευωρία για όσους μπορεί ενδεχομένως να ήταν και ποινικά υπεύθυνοι γύρω από το σκάνδαλο Novartis».
Ο αν. τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμα, σχετικά με την υπόθεση: «Κατ’ αρχήν υπάρχει μια δικογραφία που εστάλη στη Βουλή, αυτή που αφορά τον κ. Λοβέρδο. Υπάρχουν ακόμα τρεις υποθέσεις σε εκκρεμότητα -δεν έχουν μπει δηλαδή στο αρχείο- και όλο αυτό σημαίνει πως η δικαστική ιστορία που δεν ξεκίνησε από εμάς, ξεκίνησε από τη Δικαιοσύνη, φτάνει σε ένα ορισμένο αποτέλεσμα. Υπήρχε δηλαδή πέρα από τον καπνό και φωτιά. Και δεν αναφέρομαι στις πολιτικές ευθύνες που είναι προφανείς – δηλαδή στη διαχείριση η οποία έγινε προφανώς υπάρχουν από πίσω πολιτικές ευθύνες, όχι απλά ανοχής αλλά και συμμετοχής- αναφέρομαι στο κομμάτι που αφορά τις ποινικές ευθύνες. Και ποινικές ευθύνες φαίνεται πως η ίδια η δικαιοσύνη, στο σημείο που έχει φτάσει, καταλογίζει ήδη. Τώρα το τι θα γίνει στην περίπτωση του δικαστηρίου είναι μια άλλη ιστορία. Το βασικό είναι αυτό, ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο, η κυβέρνησή μας σε διάκριση από παλαιότερες κυβερνήσεις προσπάθησε να βρει πραγματικά τι συμβαίνει κι έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει, να μην υπάρξουν εμπόδια και σήμερα ξαναγυρνάμε πίσω».