Η διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα ταχθεί πιθανόν υπέρ της διατήρησης της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής και της στήριξης, όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά της τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο Γιάννης Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι η Ε.Κ.Τ. πιθανώς θα συνεχίσει την παροχή κινήτρων και θα ευνοήσει τη διατήρηση της πολιτικής χαλάρωσης και κινήτρων όταν αναλάβει το Νοέμβριο.
“Υπάρχουν ισχυρά νομισματικά και οικονομικά επιχειρήματα που υποδηλώνουν ότι η νέα πρόεδρος της Ε.Κ.Τ. θα ακολουθήσει, περίπου τις ίδιες γραμμές πολιτικής’’, προσθέτει ο ίδιος.
Ο Γ. Στουρνάρας συγκαταλεγόταν στην πλειοψηφία των αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι στήριζαν την ένταξη των αγορών ομολόγων στο πακέτο κινήτρων στο πακέτο στήριξης που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον Ντράγκι, στο οποίο περιλαμβάνεται επίσης μία μείωση των επιτοκίων.
“Υπάρχει κόστος και οφέλη σε οποιαδήποτε απόφαση”, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας. “Αλλά τα οφέλη από τη λήψη μέτρων τώρα υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος”, τονίζει.
Ο Γ. Στουρνάρας αναφέρει ότι η παροχή κινήτρων ήταν δικαιολογημένη λόγω της ισχνής οικονομικής προοπτικής που καταγράφει η ευρωζώνη. Οι αποφάσεις την προηγούμενη εβδομάδα ήταν “απαραίτητες διότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός, οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό έχουν επαναθεωρηθεί επί τα χείρω και παραμένουν πολύ χαμηλότερα από το στόχο της Ε.Κ.Τ., ενώ τα ποσοστά ανάπτυξης δείχνουν μια σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης. Επιπρόσθετα, παραμένουν οι κίνδυνοι οικονομικών απωλειών ιδιαίτερα όσων συσχετίζονται με τον εμπορικό πόλεμο και μια έλλειψη συμφωνίας για το Brexit”.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντράγκι απηύθυνε εντονότερη έκκληση στις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τις προσπάθειές του για τη στήριξη της οικονομίας, λέγοντας ότι «είναι η ώρα της δημοσιονομικής πολιτικής». Ο ‘Ελληνας Κεντρικός Τραπεζίτης υποστήριξε την άποψη αυτή, λέγοντας ότι οι χώρες που έχουν τα μέσα να παράσχουν δημοσιονομικά κίνητρα πρέπει να επιταχύνουν για το κοινό καλό. Η Ολλανδία ενδέχεται να σημάνει το τέλος της πολιτικής για μείωση του χρέους τους αυτή την εβδομάδα, παρόλο που η Γερμανία παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική στις μεγαλύτερες δαπάνες.
“Η δημοσιονομική πολιτική στις χώρες της ευρωζώνης που διαθέτουν επαρκή δημοσιονομικό χώρο και περιθώριο στο ισοζύγιο πληρωμών δεν συμβάλλει στον αναγκαίο βαθμό στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης”, ανέφερε ο Γ.Στουρνάρας προσθέτοντας: “Επομένως, η νομισματική πολιτική παραμένει δυστυχώς, πρακτικά, το μόνο διαθέσιμο μέσο πολιτικής’’.