Οι πιστωτές χαιρέτησαν το αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη μερική αποπληρωμή κάποιων από τα δάνεια της χώρας προς το ΔΝΤ, όπως αναφέρει το Bloomberg, και άφησαν ανοικτή την προοπτική για χαλάρωση των δημοσιονομικών απαιτήσεων τους, γεγονός που θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ενίσχυση στην κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη.
“Χαιρετίζω την πρόθεση για πρόωρη εξόφληση ενός ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ. Το αίσθημά μου είναι ότι υπάρχει πολύ συμπάθεια για αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής του, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Klaus Regling, μετά την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στο Ελσίνκι σήμερα. Η συγκατάθεση του Regling είναι απαραίτητη για την εξόφληση, καθώς ο ΕΜΣ αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας και θα πρέπει να παραιτηθεί από το δικαίωμά του να ζητήσει επίσης μία πρόωρη εξόφληση.
Αν και η αποπληρωμή ορισμένων ακριβών δάνειων, θα επηρεάσει ελάχιστα το τεράστιο χρέος της χώρας, ωστόσο προσθέτει σημάδια αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην Αθήνα, καθώς αναδύεται μία εκκολαπτόμενη οικονομική ανάκαμψη. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ο Regling δεν απέκλεισε μια μελλοντική αναθεώρηση των δρακόντειων δημοσιονομικών στόχων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα αν η ανάπτυξη είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη και το κόστος δανεισμού παραμένει χαμηλότερο. Αν και το θέμα δεν συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει το αίτημα, όταν θα έχει πείσει τους ευρωπαίους πιστωτές της για τη δέσμευσή της να εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη. Ο Regling επεσήμανε ότι «ο μόνος τρόπος» για να συζητηθεί μια τέτοια χαλάρωση είναι, εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας είναι υψηλότερος και οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες από τους πιστωτές. Διατηρώντας μία καλή δημοσιονομική απόδοση, συμπεριλαμβανομένου ενός πλεονάσματος, 3,5% του ΑΕΠ, θεωρείται ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να κρατήσει το τεράστιο χρέος της σε βιώσιμη πορεία. Αλλά με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και τον δείκτη των επιτοκίων να αναμένεται να διατηρηθεί στα κατώτερα επίπεδα στις μελλοντικές προβλέψεις, μερικές από τις υποθέσεις για την βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας μπορεί να αποδειχθούν πολύ απαισιόδοξες. Ακόμη και οι οριακά χαλαρότεροι δημοσιονομικοί στόχοι θα θεωρηθούν ως σημαντική νίκη για τον Μητσοτάκη, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τα ποσοστά ανάπτυξης μετά την μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση που θυμάται κάποιος και μετά από μία δεκαετία σχεδόν πρωτοφανούς λιτότητας.