today-is-a-good-day
6.7 C
Athens

Η προσέλκυση επενδύσεων, κεντρική προτεραιότητα του Κ.Μητσοτάκη

Η προσέλκυση επενδύσεων τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό της χώρας, την εγχώρια επιχειρηματικότητα, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αναληφθεί μια σειρά πρωτοβουλιών, από την πρώτη κιόλας ημέρα, που εγκαταστάθηκε στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Του Κώστα Πασίση

Βασικό εργαλείο που εκτιμάται ότι θα «ξεκλειδώσει» τις επενδύσεις αποτελεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος είναι προσανατολισμένος στην ενίσχυση και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.
Το θέμα των επενδύσεων ήταν από τα βασικά που συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ολλανδό ομόλογο του κ. Μαρκ Ρούτε.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι φιλόξενη στη διεθνή επιχειρηματικότητα. Ενώ αποκαλυπτικός ηταν και ο κ. Ρούτε: «Συζητήσαμε και τα προβλήματα της περιοχής όπως η μετανάστευση αλλά κυρίως επικεντρωθήκαμε στο πως μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που έχει στόχο να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη».
Στην ίδια γραμμή ο Έλληνας Πρωθυπουργός κινήθηκε και στο Βερολίνο, τονίζοντας στις δηλώσεις του αλλά και στις συνεντεύξεις του ότι η Ελλάδα «Χρειάζεται ξένες επενδύσεις και μάλιστα πολλές. Θα πρέπει να προέλθουν από πολλές κατευθύνσεις, και από τη Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να «ξεκλειδώσει» η επένδυση του Ελληνικού, που αυτή την περίοδο χαρακτηρίζεται ως μεγαλύτερη της Ευρώπης.
Η εκτίμηση των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι εφόσον το εγχείρημα στεφθεί από επιτυχία, η συνέχεια θα γίνει πιο εύκολη για τη χώρα, καθώς το Ελληνικό είναι μια εμβληματική επένδυση, που θα ανοίξει νέους ορίζοντες στο συγκεκριμένο τομέα.

Η ανάπτυξη της χώρας σε υγιείς βάσεις σχεδόν μονοπώλησε και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου με τους κοινωνικούς εταίρους ( ΓΣΕΕ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ, του ΣΕΒ).

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νέο master plan της Cosco για τον εκσυγχρονισμό του λιμένος του Πειραιά, στα νέα δεδομένα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και παράλληλα παρουσίασε και το project που υπάρχει για ιδιωτικές επενδύσεις που βρίσκονται στα «σκαριά»
Ωστόσο ιδιαίτερη σημασία και αξία έχει το γεγονός ότι στη προαναφερθείσα συνάντηση προσήλθε για πρώτη φορά, μετα τα μνημόνια και η ΓΣΕΕ, γεγονός που κρίνεται ως εξαιρετικά ελπιδοφόρο, καθώς η χώρα δείχνει σταδιακά να επιστρέφει στην κανονικότητα.

Ο επικεφαλής της Γιάννης Παναγόπουλος μάλιστα χαρακτήρισε ως θετικό βήμα την εκ νέου συνύπαρξη τους, σε ένα κοινό τραπέζι.
Μέσα σε λιγότερο από δυο μήνες ο Πρωθυπουργός, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, είχε κρίσιμα και σημαντικά ραντεβού όπως με τους επικεφαλής του Διεθνούς Κοινωφελούς Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, που έχει διακριθεί για την εκτεταμένη του υποστήριξη στην Ελληνική κοινωνία, αλλά και με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών ομίλων, όπως με τον επικεφαλής της Orascom Investment Holding Group, Naguib Sawiris, αλλά και άλλους στρατηγικούς «παίχτες» που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, τις τηλεπικοινωνίες το real estate και τον τουρισμό.
Την πόρτα του Μαξίμου πέρασαν επίσης και άλλοι επώνυμοι με μεγάλη διεθνή δραστηριότητα επενδυτές, όπως όπως ο Ινδοκαναδός, Prem Watsa και ο κ. Ουαλίντ.

Πέρα, όμως των ξένων επενδυτών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ενεργοποίηση μεγάλων Ελλήνων επιχειρηματιών, με ειδικό βάρος εντός και εκτός συνόρων, όπως ο Σπύρος Λάτσης.

Οι τελευταίοι όμως είναι βαρύνουσας σημασίας καθώς με την παρουσία τους στο Μαξίμου δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και παράλληλα δίνουν το κατάλληλο σήμα και στο εξωτερικό.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος αναφερόμενος σε αυτές τις συναντήσεις επεσήμανε ότι είναι κομβικής σημασίας η κινητοποίηση των εγχώριων επιχειρηματιών, καθώς οι δικές τους κινήσεις στην επενδυτική σκακιέρα, δείχνουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα εξομαλύνεται και οι ξένοι μπορεί να επενδύσουν στη χώρα μας, χωρίς υψηλό ρίσκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ