today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Ο γγ του ΟΗΕ ζητεί σύνοδο κορυφής για την περιοχή του Αμαζονίου

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε σήμερα τη διοργάνωση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον προσεχή μήνα μιας συνόδου με θέμα την κατάσταση στην Αμαζονία, στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος παγκοσμίως, όπου οι πυρκαγιές πολλαπλασιάζονται.

“Η κατάσταση στην Αμαζονία είναι σαφέστατα πολύ σοβαρή”, δήλωσε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στο περιθώριο ενός συνεδρίου για την ανάπτυξη στην Αφρική που διοργανώνεται στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

Συνολικά 1.044 νέες εστίες φωτιάς διαπιστώθηκαν την Τρίτη σε όλη τη Βραζιλία από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (ΙΝΡΕ). Περίπου 80.000 δασικές πυρκαγιές έχουν καταγραφεί στη χώρα από την έναρξη της χρονιάς –ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2013– από τις οποίες περισσότερες από τις μισές στην Αμαζονία.

“Ζητούμε με κάθε τρόπο την κινητοποίηση πόρων και έχουμε έρθει σε επαφή με χώρες για να δούμε αν μπορεί να διεξαχθεί ένα συνέδριο για την κινητοποίηση υποστήριξης της Αμαζονίας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης” που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, είπε ο Γκουτέρες.

Η Βραζιλία δήλωσε τελικά την Τρίτη “ανοικτή” σε ξένη οικονομική βοήθεια για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Αμαζονία, υπό τον όρο να ελέγχει τους πόρους, αφού είχε απορρίψει πρόταση της G7 την προηγουμένη.

O πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υπέγραψε χθες Τετάρτη διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα για περίοδο 60 ημερών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση των πυρκαγιών, κι ενώ η διεθνής πίεση δεν σταματά να αυξάνεται.

“Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί δυναμικά για να στηρίξει τις χώρες της περιοχής του Αμαζονίου προκειμένου να τεθεί τέλος στις πυρκαγιές το συντομότερο δυνατόν με όλα τα δυνατά μέσα και να ασκηθεί στη συνέχεια μια σφαιρική πολιτική αναδάσωσης. Δεν έχουμε ενεργήσει επαρκώς έως σήμερα”, πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Το Περού και η Κολομβία πρότειναν στις χώρες της περιοχής του Αμαζονίου τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου στις 6 Σεπτεμβρίου για τον συντονισμό των μέτρων προστασίας του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου που, εκτός από τη Βραζιλία και τις δύο παραπάνω χώρες, εκτείνεται επίσης στη Βολιβία, στον Ισημερινό, τη Γαλλική Γουιάνα, το Σουρινάμ και τη Βενεζουέλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ