Από το νέο φορολογικό και το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα σφραγιστεί εκτός απροόπτου το τρίμηνο του φετινού φθινοπώρου, ενώ έναν μήνα μετά την 84η ΔΕΘ θα παρουσιαστεί και ο προϋπολογισμός του 2020, όπως επισήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής Α΄ Αθηνών της ΝΔ.
Ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε ακόμη ότι, στον βαθμό που γνωρίζει, ένα από τα μεγάλα θέματα στις συζητήσεις που θα έχει στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι η μείωση των πλεονασμάτων, στόχος υπέρ του οποίου εντάσσεται το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα, «υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνοδευτεί -η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα συνοδευτεί – από τα λεγόμενα “ισοδύναμα μέτρα”, που μας έβαζαν τόσα χρόνια οι άσπονδοι φίλοι μας, οι Ευρωπαίοι, σε όλα τα θεσμικά όργανα».
«Νομίζω ότι τώρα τον Σεπτέμβριο θα είναι τα ουσιαστικά νομοσχέδια, τα οποία σε συνδυασμό με την ομιλία του προέδρου και πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 7 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ αφενός και αφετέρου με το γεγονός ότι έναν μήνα μετά τη ΔΕΘ θα παρουσιαστεί ο προϋπολογισμός του 2020, θα λάβουν μεγαλύτερη σημασία. Και αναφέρομαι στο βασικό φορολογικό νομοσχέδιο -χωρίς να σημαίνει ότι οι 120 δόσεις και οι βελτιώσεις που επήλθαν ή η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν έχουν τη σημασία τους, το στίγμα θα δοθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο- και στον νέο αναπτυξιακό νόμο. Αυτά είναι τα δύο νομοσχέδια, που εκτός απροόπτου νομίζω θα σφραγίσουν το τρίμηνο του φθινοπώρου», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ.
«Το να έρθει στο προσκήνιο το θέμα των αποζημιώσεων είναι έξω από τις αρχές και την ιδεολογία της ΝΔ»
Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ακόμη πως σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή όχι απλά να διαμορφωθεί στο 2,5% φέτος, αλλά και να αυξηθεί περαιτέρω στην επόμενη διετία, ενώ ερωτηθείς αν η κατάργηση του «βάσιμου λόγου απόλυσης» σημαίνει ότι ακολούθως θα έρθει η ώρα και των αποζημιώσεων, ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο: «Τη διάταξη αυτή (για τον βάσιμο λόγο απόλυσης), αρχές Μαΐου την είχε φέρει η κ. Αχτσιόγλου στη Βουλή και η ΝΔ την ψήφισε. Άρα το επιχείρημα ότι πήραμε εντολή από τον ΣΕΒ (για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης) καταπίπτει και μόνο από το γεγονός ότι είχαμε ψηφίσει τη διάταξη. Γιατί αλλάξαμε θέση; Διότι τα στοιχεία που παρουσίασε η “Εργάνη” επί εποχής κυρίας Αχτσιόγλου, έδειξαν ότι παρά τη ρύθμιση, τον μήνα Ιούνιο είχαμε αύξηση απολύσεων κατά 12.000, άρα ήταν ανενεργή στην ουσία και έφερε ανάποδο αποτέλεσμα (…) Το θέμα των αποζημιώσεων, σε ό,τι αφορά τη διάταξη, δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Αν εννοείτε ότι προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει θέμα αποζημιώσεων, σας λέω ότι αυτό είναι έξω από τις αρχές και την ιδεολογία της ΝΔ, από την ιδρυτική της διακήρυξη μέχρι σήμερα και νομίζω πως είναι μια σπέκουλα, την οποία δεν πρόκειται να τη δούμε να φτάνει στη Βουλή».
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής επαλήθευσε ακόμα πως σε ό,τι αφορά τη φοροελάφρυνση «συζητείται και θα είναι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και για την εφορία», οι δόσεις για τον ετήσιο φόρο που πληρώνουν οι πολίτες, αντί για 12 να γίνουν 24 «κι αυτό είναι επίσης πολύ μεγάλη διευκόλυνση». Πρόσθεσε ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι «πολλές φορές η φοροελάφρυνση, η κοινωνικά δίκαιη και όχι επιλεκτικά, όχι μόνο δεν φέρνει στέρηση εσόδων αλλά φέρνει κι αύξηση εσόδων. Επί κυβερνήσεως Σαμαρά, όταν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, χωρίς έγκριση των θεσμών, ο ΦΠΑ στην εστίαση πήγε στο 13% από 24% και η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκε κατά 50%, αυτοί (οι θεσμοί) χάλασαν τον κόσμο. Όταν είδαν όμως ότι (…)τα έσοδα δεν μειώθηκαν σιώπησαν και νομίζω το ίδιο θα γίνει και τώρα».
Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Ερωτηθείς σε σχέση με το τι αναμένεται να περιλαμβάνει η ομιλία του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ότι παρότι δεν έχει πληροφόρηση επ΄αυτού, ο ίδιος, αν ήταν στη θέση του, θα περιλάμβανε στο πρώτο σκέλος το τι έχει ψηφιστεί το τελευταίο δίμηνο, σε σχέση με το τι υποσχέθηκε η ΝΔ προεκλογικά «και θα έχει να πει αρκετά, διότι μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί ενδεχομένως και το φορολογικό νομοσχέδιο». Το δεύτερο σκέλος της ομιλίας στη ΔΕΘ θα πρέπει, κατά τον κ. Κακλαμάνη, «να περιγράψει τις αδρές και κατευθυντήριες γραμμές του νέου προϋπολογισμού και σε ό,τι αφορά την οικονομία και σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό σκέλος και το τρίτο θα πρέπει να αφορά τις θεσμικές αλλαγές που έχουμε προγραμματισμένες».
Πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ενδεχομένως θα ερωτηθεί και για επιμέρους θέματα, όπως το πότε θα μπουν οι μπουλντόζες για την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο, στο Ελληνικό. «Μεγάλο θέμα αυτό, αλλά θα δείτε ότι θα υπάρχει απάντηση μέσα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, σε ό,τι αφορά την απλούστευση και πάταξη της γραφειοκρατίας, που κρατούσε (πίσω) τέτοιου είδους επενδύσεις» είπε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε ως «εξωφρενική» -αν ευσταθεί, όπως περιγράφεται σε δημοσιεύματα- την ανακήρυξη -από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ)- σε μνημεία νεότερης ιστορίας των πέντε παλιών αεροσκαφών, που βρίσκονται στο πρώην αεροδρόμιο. «Αν αυτό υπάρχει όντως ως απόφαση του ΚΑΣ, είναι σοβαρά πράγματα αυτά;» διερωτήθηκε.
Να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας στον νέο διαγωνισμό για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης
Σε ό,τι αφορά τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Σαμοθράκης, επισήμανε ότι πρόκειται για θέμα που θέλει λίγα λόγια και ριζικές αποφάσεις και πράξεις. «Δυστυχώς με οποιαδήποτε κυβέρνηση, είτε ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ κτλ, όταν προκηρύσσεται διαγωνισμός για να πληρωθεί αυτή η άγονη γραμμή, που πρέπει να πληρωθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά, μόνο ο συγκεκριμένος εφοπλιστής παρουσιάζεται. Άρα πρέπει ο νέος διαγωνισμός να βάλει δικλείδες ασφαλείας. Άκουσα ότι (…) βασική προϋπόθεση είναι ότι μέσα στη σύμβαση θα γράφει και την εναλλακτική λύση (…) Εκεί κολλάει η ιστορία και τώρα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν ότι χάλασαν τα δύο (καράβια) και δεν υπήρχε εναλλακτική (…) Αν λέμε για νησιωτική πολιτική και μάλιστα στη συνοριακή αλυσίδα των νησιών, πρέπει όλοι με πράξεις και όχι με λόγια να αποδείξουμε ότι το εννοούμε», κατέληξε._