«Συζήτηση μπορούσε να γίνει για να λυθούν επιμέρους προβλήματα, αλλά η κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου ουσιαστικά είναι η προσπάθεια κατάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου διά της απαξίωσης του», δήλωσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την ψήφιση της διάταξης που αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο.
«Είναι πολύ σαφής η διάταξη και δεν έπεισε και κανέναν άλλον. Ακόμη και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο είχε ψηφίσει τον νόμο Διαμαντοπούλου το 2011, θεώρησε ότι δεν μπορούσε να συναινέσει σε αυτή τη ρύθμιση, η οποία εγκαθιστά μέσα στα πανεπιστήμια προληπτική αστυνομοκρατία. Αυτό ειπώθηκε με διάφορους τρόπους από την υπουργό Παιδείας και η στόχευση της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου -και μάλιστα με αυτόν τον ακραίο τρόπο, δηλαδή της αυτόματης παρέμβασης της αστυνομικής δύναμης, χωρίς καν τη συναίνεση των πρυτανικών Αρχών- είναι πρωτοφανής και ουσιαστικά καταλύει την έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου, επιπλέον όμως θα αποδειχθεί και αναποτελεσματική, όπως αποδείχθηκε και ο προηγούμενος νόμος Διαμαντοπούλου», είπε η κ. Τζούφη, παρατηρώντας ότι «υπάρχει μελέτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που δείχνει ότι στα χρόνια που ίσχυσε ο νόμος Διαμαντοπούλου, πριν τον δικό μας νόμο, υπήρξαν πολύ περισσότερες πράξεις ανομίας στα συγκεκριμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, διότι μιλάμε για 2-3 ΑΕΙ και όχι για την πλειοψηφία των 24 Πανεπιστημίων».
«Θα μας βρούνε απέναντι σε κάθε προσπάθεια κατεδάφισης αυτού που ορίζεται ως δημόσιο πανεπιστήμιο», τόνισε. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που διαμορφώθηκε στα πανεπιστήμια με την εφαρμογή του νόμου του 2017, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου, σημείωσε ότι οι «πιθανώς θα χρειαζόταν βοήθεια και οι πρυτανικές αρχές» και για τον λόγο αυτό η γνωμοδοτική επιτροπή που προτεινόταν «μιλούσε για εκπρόσωπο και της αστυνομίας και της εισαγγελίας και ψυχολόγων και όποιων άλλων θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κατεύθυνση ώστε να βοηθηθούν οι πρυτανικές αρχές». Σημείωσε δε ότι για την διάταξη που ψηφίστηκε χθες «δεν είχαμε εκπρόσωπο της Συνόδου των Πρυτάνεων να τοποθετηθεί για αυτή τη ρύθμιση του νομοσχεδίου, δεν ήλθαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή για να μας καταθέσουν τις απόψεις τους».
«Είναι ένα συνολικότερο κοινωνικό φαινόμενο (σ.σ. τα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια), που δεν πρόκειται να λυθεί με την κατάργηση του ασύλου και η κατάργηση του ασύλου και η προληπτική αστυνομοκρατία έρχεται πρώτα από όλα με έναν συμβολικό τρόπο να πει ότι τελειώνει αυτή η ιστορία που είναι κατάκτηση, δημοκρατικό δικαίωμα και δόθηκαν πάρα πολλοί αγώνες -και προδιδακτορικά αλλά και μέσα στη δικτατορία και στη μεταπολίτευση- και από την άλλη να λειτουργήσει ως “μπαμπούλας” σε πράγματα που ήδη έχουν εξαγγελθεί, ότι θα συμβούν μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια», επισήμανε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενη, εξάλλου, στην αναστολή της λειτουργίας των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του άρθρου 48Α του ν. 4485/2017, καθώς και των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης των Κ.Ε.Ε. που έχουν εγκριθεί κατ’ εφαρμογή του ίδιου άρθρου τόνισε ότι «καταργούνται διά της αναστολής τους τα διετή προγράμματα των πανεπιστημίων που έδιναν τη δυνατότητα δωρεάν εισαγωγής στα παιδιά που αποφοιτούσαν από τα Επαγγελματικά Λύκεια, ενώ είχαν εξασφαλιστεί οι πόροι -1,8 εκατ. ευρώ- και υπήρχαν εισηγήσεις από 11 πανεπιστήμια διά των Συγκλήτων για 67 προγράμματα και αυτό με μια μονοκονδυλιά διαγράφηκε», ενώ «έπρεπε να αφεθεί να λειτουργήσει ο θεσμός και αν υπήρχαν προβλήματα σε κάποια από αυτά θα βλέπαμε πώς θα επιλύονταν».
Σχετικά με την μεταφορά του χαρτοφυλακίου Έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης η κ. Τζούφη είπε ότι «εμείς είχαμε διπλασιάσει τους πόρους στην έρευνα και η έρευνα έφυγε από το υπουργείο Παιδείας, πήγε στο υπουργείο Ανάπτυξης και μας εγκαλούν διεθνή περιοδικά όπως το Nature ότι αυτό είναι σε λάθος κατεύθυνση, διότι εμείς δίναμε τη δυνατότητα σε πολλούς νέους επιστήμονες και ήδη η πολιτική μας είχε οδηγήσει στην επαναφορά του πνευματικού κεφαλαίου».
Αναφορικά με τους 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή η κ. Τζούφη τόνισε: «Είχα επαφή με τα παιδιά που έκαναν τα χαρτιά τους για πρώτη φορά με προσόντα για να είναι διοριστούν στην ειδική αγωγή. Αυτό έχει καθυστερήσει ενώ στις πρώτες εξαγγελίες είχε πει η κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει, το είχε πει και ο υπουργός Εσωτερικών ότι θα πιεστεί το ΑΣΕΠ. Η άποψη είναι ότι δεν προλαβαίνουμε και ότι θα πάμε με τους παλιούς πίνακες των αναπληρωτών, άρα και στους προϋπολογισμένους διορισμούς της Ειδικής Αγωγής δε θα προχωρήσουμε, θα πάμε με τους παλιούς πίνακες των αναπληρωτών […] Με το άνοιγμα της Βουλής θα καταθέσουμε ερώτηση στην κ. Κεραμέως για να δούμε πότε σκοπεύει να κάνει τους μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση».