today-is-a-good-day
9.5 C
Athens

Πλακιωτάκης: Η ναυτιλία ατμομηχανή της οικονομίας

«Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί έναν από τους ισχυρούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας και η διαχρονική προσφορά της είναι και πολυεπίπεδη και ιδιαίτερα σημαντική» δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, προσθέτοντας επίσης ότι «αποτελεί ξεκάθαρα ένα εθνικό κεφάλαιο που ως τώρα δεν είχαμε καταφέρει να εκμεταλλευτούμε αποτελεσματικά για όφελος της πατρίδας μας». Τέλος σημειώνει ότι «η Ελληνική ναυτιλία πρέπει να γίνει μια ατμομηχανή ανάπτυξης της Ελλάδας».

Αναφορικά με την λιμάνια και την λιμενική πολιτική, ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δηλώνει ότι «τα λιμάνια μας επιβεβαιώνουν τη θέση της ισχύος της πατρίδα μας στον διεθνή καταμερισμό της θαλάσσιας οικονομίας και του εμπορίου» ενώ για τον θαλάσσιο τουρισμό υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα με τον τεράστιο και μαγευτικό πλούτο των νησιών μπορεί να αποτελέσει την κορωνίδα του θαλάσσιου τουρισμού, ο οποίος έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και συνεισφοράς στο ΑΕΠ της χώρας». Πέραν αυτών, ο κ. Πλακιωτάκης στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει ότι η δημιουργία ψηφιακού νηολογίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση και απαραίτητη βάση στην προσπάθεια επιστροφής πλοίων στην ελληνική σημαία.

Σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα, ο Γιάννης Πλακιωτάκης δηλώνει ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο λαϊκισμό. Απαιτεί σοβαρότητα, ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα» και προσθέτει: «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, και η Νέα Δημοκρατία ως κυβερνητική πλειοψηφία θα επιδιώξουμε, με το σεβασμό των διαδικασιών, την παρουσία μας, αλλά και τη γενικότερη στάση μας, τον πολιτικό πολιτισμό του Κοινοβουλίου».

Τέλος, ερωτηθείς εάν τα ακανθώδη θέματα όπως η κατάργηση του ασύλου, η πάταξη της ανομίας, η αλλαγή του ποινικού κώδικα προκαλέσουν αντιδράσεις και κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Γιάννης Πλακιώτης δηλώνει με νόημα: «Οι όποιες αντιδράσεις, από όσους δεν αντιλαμβάνονται το νόημα της ψήφου της 7ης Ιουλίου, δεν πρόκειται να μας εμποδίσουν».

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Κύριε υπουργέ, κατέχετε ένα χαρτοφυλάκιο που πολλοί λένε ότι είναι η οικονομική ατμομηχανή της Ελλάδας. Θέλω να μου πείτε πώς σκοπεύετε να αξιοποίησετε τον τομέα της ναυτιλίας και ποιες είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες;

Απ. Αναμφισβήτητα η ελληνική ναυτιλία αποτελεί έναν από τους ισχυρούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας του τόπου μας και η διαχρονική προσφορά της είναι και πολυεπίπεδη και ιδιαίτερα σημαντική. Αποτελεί ξεκάθαρα ένα εθνικό κεφάλαιο που ως τώρα δεν είχαμε καταφέρει να «εκμεταλλευτούμε» αποτελεσματικά και για όφελος της πατρίδας μας. Ως εκ τούτου η απάντηση στο ερώτημα σας είναι πως, ναι, η ελληνική ναυτιλία μπορεί και πρέπει να γίνει μια ατμομηχανή ανάπτυξης για την Ελλάδα. Παρουσίασα ήδη στη Βουλή το πλαίσιο των δράσεων και ενεργειών που δρομολογούμε σε αυτήν ακριβώς της κατεύθυνση. Η ριζική μεταρρύθμισης της Ναυτικής Εκπαίδευσης, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στην κατεύθυνση τής απλοποίησης διαδικασιών, μια νέα στρατηγική πολιτική Λιμένων, η ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού, η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος και ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και η υιοθέτηση μιας ολιστικής πολιτικής για το νησιωτικό χώρο συνιστούν τις βασικές μας προτεραιότητες. Στα νησιά μας κατοικεί το 15% του πληθυσμού της χώρας. Στόχος μας είναι, οι δράσεις του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να βελτιώσουν καθοριστικά τη ζωή των νησιωτών μας, αλλά και να συνεισφέρουν θετικά στην Ελληνική οικονομία, καθώς και στην ποιότητα ζωής κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Ερ. Αναφορικά με τα λιμάνια και τη λιμενική πολιτική τι σχεδιάζετε ώστε να επιφέρουν έσοδα και στο κράτος;

Απ. Τα λιμάνια μας, επιβεβαιώνουν την θέση ισχύος της πατρίδας μας στον διεθνή καταμερισμό της θαλάσσιας οικονομίας και του εμπορίου, ως κομμάτι της αλυσίδας των διεθνών μεταφορών, των logistics και της ενέργειας. Η αξιοποίηση τους προϋποθέτει νέα Εθνική Στρατηγικής Λιμένων, με βασικούς άξονες τη βέλτιστη αξιοποίηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, κάθε ενός από τα 10 λιμάνια- ανώνυμες εταιρείες, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών. Επίσης είναι σημαντικό να επιταχύνουμε άμεσα την ολοκλήρωση των επενδυτικών και αναπτυξιακών σχεδίων των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και τον εξορθολογισμό του συστήματος των δημοσίων φορέων και δομών που ασχολούνται με τα λιμάνια. Στο σχεδιασμό της νέας στρατηγικής, πρόθεση μας είναι να πάρουν ενεργό μέρος και οι τοπικές κοινωνίες, μέσω της αυτοδιοίκησης και των φορέων κάθε πόλης και περιοχής.

Ερ. Τι κινήσεις θα κάνετε ώστε να ενισχύσετε τον θαλάσσιο τουρισμό;

Απ. Η Ελλάδα, με τον τεράστιο και μαγευτικό πλούτο των νησιών μας, μπορεί να αποτελέσει την κορωνίδα του θαλάσσιου τουρισμού, ο οποίος έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και συνεισφοράς στο ΑΕΠ της χώρας. Για να συμβεί αυτό, σχεδιάζουμε σειρά μέτρων, ανάμεσα στα οποία τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, την απλοποίηση των διαδικασιών που διέπουν την λειτουργία του κλάδου, την πλήρη ψηφιοποίηση διαδικασιών, καθώς και τη θέσπιση ειδικού κάδου σπουδών στη Ναυτική Εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, στον τομέα της κρουαζιέρας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για τη διεύρυνση του homeporting στα ελληνικά λιμάνια και την συμμετοχή επιχειρήσεων στην αλυσίδα αξίας του κλάδου.

Ερ. Στις προγραμματικές δηλώσεις σας στη Βουλή δώσατε έμφαση στην δημιουργία ενός ψηφιακού νηολογίου, μιας νέας εποχής που θα επιτύχει την επιστροφή των πλοίων στην ελληνική σημαία. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει και ποιο το όφελος για τη χώρα;

Απ. Θεωρώ τη δημιουργία ψηφιακού νηολογίου αυτονόητη προϋπόθεση και απαραίτητη βάση στην προσπάθεια επιστροφής πλοίων στην ελληνική σημαία. Μόνο έτσι μπορεί να απλουστευθεί και να επιταχυνθεί κάθε διαδικασία, πράξη ή δράση που σχετίζεται με το πλοίο και τον Έλληνα ναυτικό.

Ερ. Και μια που αναφέρθηκα στις προγραμματικές δηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην επιστροφή του πολιτικού πολιτισμού στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Πιστεύετε ότι το Κοινοβούλιο που εκλέχθηκε την 7η Ιουλίου θα αναβαθμίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία;

Απ. Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, και η Νέα Δημοκρατία, ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα επιδιώξουμε, με το σεβασμό των διαδικασιών, την παρουσία μας, αλλά και τη γενικότερη στάση μας, τον πολιτικό πολιτισμό στο Κοινοβούλιο. Κάτι απαραίτητο, προκειμένου να αρχίσει να αποκαθίσταται η σχέση της ελληνικής κοινωνίας με τη Βουλή. Η ανάδειξη στην προεδρία του Κοινοβουλίου του Κώστα Τασούλα, γνωστού σε όλους για τη σοβαρότητα, το ήθος, αλλά και την προσήλωσή του στο μέτρο, θα συμβάλει πιστεύω σημαντικά στην κατεύθυνση αυτή.

Ερ. Οι πρώτες ενδείξεις, πάντως, είναι ότι και ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί αυτό το μοντέλο. Θεωρείτε ότι στο νέο ρόλο ο κ. Τσίπρας θα είναι διαφορετικός;

Απ. Το εύχομαι. Εύχομαι να ξεπεράσει παθογένειες, που δυστυχώς υπάρχουν στο κόμμα του, και να λειτουργήσει υπεύθυνα. Θα το διαπιστώσουμε σύντομα. Γνωρίζετε καλά ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο λαϊκισμό. Απαιτεί σοβαρότητα, ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα. Αλλά και εμείς, ως κυβέρνηση, θέλουμε μία σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση. Θα είναι για μας ένα ακόμα κίνητρο για να κάνουμε το ταχύτερο, το καλύτερο.

Ερ. Προ ημερών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2019, δεν θα καταργηθούν τα επιδόματα και δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο. Στην πραγματοποίηση αυτών των δεσμεύσεων δεν έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση δεν βρήκε και τόσο άδεια ταμεία;

Απ. Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι παραλάβαμε άδεια ταμεία. Είχαμε και έχουμε σοβαρότατες διαφωνίες με τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο. Με το ότι δηλαδή εφάρμοσε πολιτικές που διέλυσαν, κυριολεκτικώς, τη μεσαία τάξη. Αυτό έρχεται να διορθώσει η πολιτική της κυβέρνησης μας, που ήδη ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για εμάς, η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης αποτελεί άμεση προτεραιότητα και ταυτοχρόνως καθοριστική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ερ. Αναφορικά με τα ακανθώδη θέματα, όπως η κατάργηση του ασύλου, η πάταξη της ανομίας και εν μέρει η αλλαγή του ποινικού κώδικα που είναι οι πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης πιστεύετε ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις και κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση ή αλλού θα δοθεί η έμφαση;

Απ. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, παρουσιάσαμε με απόλυτη ειλικρίνεια στους πολίτες το πρόγραμμα μας σε όλα τα ζητήματα, ανάμεσα σε αυτά και σε εκείνα που αναφέρατε στην ερώτηση σας. Αυτό το πρόγραμμα ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή, ισχυρή εντολή, να εφαρμόσουμε και αυτό ακριβώς θα κάνουμε, και μάλιστα αμέσως. Οι όποιες αντιδράσεις, από όσους δεν αντιλαμβάνονται το νόημα της ψήφου της 7ης Ιουλίου, δεν πρόκειται να μας εμποδίσουν.

Ερ. Σας φοβίζει ο «κλεφτοπόλεμος» του Ρουβίκωνα; Ήδη προ ημερών ηγετικό στέλεχος δήλωσε ότι θα συνεχίσουν ανενόχλητοι τη δράση τους…

Απ. Η κυβέρνηση, έχοντας τη δύναμη μιας εξαιρετικά ισχυρής λαϊκής εντολής, δεν φοβάται. Μελετά, όμως, προσεκτικά τα μέτρα και τις παρεμβάσεις της σε νομοθετικό και λειτουργικό επίπεδο, ώστε να προστατευτεί η ασφάλεια των πολιτών, η λειτουργία της πόλης και η κοινωνική συνοχή. Οι πρώτες κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει και -να είστε βέβαιοι- ακολουθούν πολύ περισσότερες.

Ερ. Κύριε Πλακιωτάκη, πωώς απαντάτε σε αυτούς που κατηγορούν τη ΝΔ ότι ως κυβέρνηση δείχνει άλλη στάση αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Απ. Πολύ απλά, λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αλλάξει τη στάση της. Πρόκειται για μία κακή συμφωνία, για την οποία είχαμε προειδοποιήσει ότι από τη στιγμή που θα κυρωθεί δεν αλλάζει μονομερώς. Όπως είχαμε πει, θα δώσουμε μάχη για την ονομασία των προϊόντων και θα αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή πορεία τής γειτονικής χώρας, ώστε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα. Προσθέτω μόνο ότι η προσπάθεια αναζήτησης από τον κύριο Τσίπρα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άλλοθι για την εκλογική τους ήττα, δεν μπορεί να καταλήγει σε τόσο βάρβαρη παραποίηση της πραγματικότητας.

Ερ. Τέλος θα ήθελα να μου πείτε, έχετε ανησυχία σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας και τις καθημερινές προκλήσεις κυρίως από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας;

Απ. Με ανησυχεί, όπως όλους, η μόνιμη παραβίαση κανόνων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και η σταθερά επιθετική της στάση στο Αιγαίο, αλλά και την Κύπρο. Οι γείτονες μας οφείλουν να αντιληφθούν ότι ο δρόμος που ακολουθούν, μπορεί να ικανοποιεί εσωτερικά ακροατήρια, οδηγεί όμως σε διπλωματικό αδιέξοδο και διεθνή απομόνωση. Με προϋπόθεση το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, υπάρχουν σημαντικά πεδία συνεργασίας με την Τουρκία, πολλά από τα οποία μάλιστα ανήκουν στη σφαίρα αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προς όφελος και των δύο λαών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ