Στην εφημερίδα Israel Hayom δημοσιεύεται συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στον απεσταλμένο δημοσιογράφο της εφημερίδας, Eldad Beck, με τίτλο «Οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι το Ισραήλ είναι ο μοναδικός πραγματικός σύμμαχός μας στην περιοχή» και υπότιτλο «Μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει για τα σχέδια συνεργασίας με το Ισραήλ σε ειδική συνέντευξη στην Israel Hayom. ‘Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών’».
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη:
Ήδη από την ημέρα ορκωμοσίας της νέας συντηρητικής κυβέρνησης της Ελλάδας, πριν μία εβδομάδα, ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, πραγματοποίησε συνάντηση για περισσότερο από δύο ώρες με την Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, Irit Ben Aba, κατά την οποία προτάθηκαν πρακτικές ιδέες για την ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι μόνο ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στην Ελλάδα, αλλά και πολύ αποτελεσματικός. Όταν πριν από λίγα χρόνια υπηρέτησε ως Υπουργός Υγείας, παρά τη βαθιά οικονομική κρίση στη χώρα του, κατόρθωσε να παράσχει φάρμακα σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα χωρίς ιατρική ασφάλιση, χωρίς να αυξήσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου του.
Τώρα αναλαμβάνει δράση στον κύριο τομέα δραστηριότητας που ο νέος Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιθυμεί να προωθήσει – τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπου το Ισραήλ αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
«Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι σήμερα καλύτεροι από ποτέ», λέει ο Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην Israel Hayom. «Η σύσφιξη των σχέσεων ξεκίνησε το 2010, όταν ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Νετανιάχου. Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Σαμαρά, θεμελίωσε το τρίγωνο μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Αιγύπτου».
«Ακόμη και κατά τη διάρκεια της θητείας του Πρωθυπουργού Τσίπρα οι σχέσεις συνέχισαν να ενισχύονται. Ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού ήταν αυτός που καθιέρωσε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και ο Μητσοτάκης επιθυμεί να συσφίξει τις σχέσεις με το Ισραήλ», δηλώνει ο Γεωργιάδης.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε: «Πιστεύουμε πραγματικά στη σημασία αυτών των σχέσεων και το καλό είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού σήμερα πιστεύει ότι το Ισραήλ είναι ο μόνος αληθινός σύμμαχος της Ελλάδας στην περιοχή – επειδή έχουμε κοινές απειλές και μοιραζόμαστε κοινές αξίες».
«Το Ισραήλ είναι η μοναδική δυτική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, επομένως είναι η μόνη χώρα με την οποία μπορούμε να μιλήσουμε σε κοινή γλώσσα. Το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι λαμπρό», πρόσθεσε ο Γεωργιάδης.
Ερώτηση: «Σε ποιους τομείς θα θέλατε να δείτε ισραηλινές επενδύσεις;»
Απάντηση: «Κατ’ αρχήν στον τομέα της τεχνολογίας. Το Ισραήλ είναι ίσως η πρώτη χώρα στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας. Ενδιαφερόμαστε να αναπτύξουμε μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Technion[1] στον τομέα αυτό. Φυσικά [θα θέλαμε να δούμε ισραηλινές επενδύσεις] και στον τουρισμό».
Ο έλληνας Υπουργός ανέφερε ότι πολλοί Ισραηλινοί επενδυτές αγοράζουν ελληνικά ξενοδοχεία, ακίνητα και γη. «Γιατί να μην επενδύσουν και στον τομέα της βιομηχανίας;» ρωτάει ο Γεωργιάδης: «Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει καλή ευκαιρία για ισραηλινούς επενδυτές στον τομέα αυτό, επειδή το κόστος των μισθών είναι πολύ ανταγωνιστικό, οι άνθρωποι εδώ έχει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – δηλαδή είναι εύκολο να εξαχθούν προϊόντα από εδώ στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ». «Εκτός αυτού», πρόσθεσε ο Γεωργιάδης, είμαστε πολύ κοντά στο Ισραήλ. Οπότε έχουμε πλεονεκτήματα που μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέροντα για τους επενδυτές».
Ερώτηση: «Και τι θα λέγατε στους Ισραηλινούς που φοβούνται να επενδύσουν λόγω της οικονομικής κρίσης;»
Απάντηση: «Κατανοώ τις ανησυχίες τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η σημερινή κυβέρνηση. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, η πολιτική ατμόσφαιρα θα είναι σταθερή και o Πρωθυπουργός, που υποστηρίζει πολύ την επιχειρηματική ανάπτυξη, επιθυμεί να ανοίξει την αγορά και να ελευθερώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα της κρίσης, οι τιμές των ιδιοκτησιών είναι ακόμα χαμηλές, οπότε αν θέλετε να επενδύσετε, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να έρθετε εδώ».
Ο Γεωργιάδης ενθαρρύνεται πολύ από τις αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών στη σαρωτική εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας: «Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας κατά τους επόμενους μήνες είναι πολύ υψηλές. Εκδώσαμε δεκαετή ομόλογα με επιτόκιο 1,9%, το οποίο είναι το χαμηλότερο στην ιστορία μας. Δηλαδή οι άνθρωποι πιστεύουν πραγματικά στη νέα κυβέρνηση».
«Συναντηθήκαμε με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, την Τρόικα, και τους παρουσιάσαμε τη σχεδιαζόμενη νομοθεσία για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα θα τεθεί σε ψηφοφορία μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Θα είναι πολύ ευχαριστημένοι. Η πρώτη μας φιλοδοξία είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα μια πραγματικά φιλική χώρα για τις επιχειρήσεις και να επιταχύνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις».
«Έρχονται περισσότεροι επενδυτές», δηλώνει ο Γεωργιάδης και εξηγεί: «Οι επενδυτές έχουν ακούσει ότι υπάρχει αλλαγή και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί διαγωνισμός για την εταιρεία κατασκευής στρατιωτικών οχημάτων. Μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο ισραηλινές εταιρείες».
Την εκλογή της νέας συντηρητικής κυβέρνησης στην Ελλάδα συνόδευσαν νέες εντάσεις με την Τουρκία μετά τις γεωτρήσεις ΦΑ που ξεκίνησε η Άγκυρα στα ύδατα της βόρειας Κύπρου και τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θεωρεί η Γεωργιάδης ότι αυτή η σύγκρουση αποτελεί πιθανό κίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή; «Θα προτιμούσα μια σταθερή και δυτική Τουρκία», λέει, «αλλά ο Ερντογάν αποφάσισε να αποδεχθεί τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία και αυτό δεν αποτελεί απειλή μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».
«Ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε εξαιτίας αυτού να διακόψει την παράδοση των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, επομένως υπάρχει ένταση μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ. Δεν νομίζω ότι οι Τούρκοι θα διακινδυνεύσουν μια μεγάλη αντιπαράθεση με όλους. Παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά χωρίς φόβο και πανικό».
Ερώτηση: «Υπάρχει η εντύπωση είναι ότι κάθε φορά που ο Ερντογάν έχει εσωτερικά προβλήματα, όπως αυτά που έχει τώρα, δημιουργεί ένταση, όπως για παράδειγμα με το θέμα των παράνομων μεταναστών».
Απάντηση: «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην Ελλάδα ότι ένας από τους τρόπους αντίδρασής του στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου ή λόγω των σημερινών άσχημων σχέσεών του με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η ανανέωση της ροής των παράνομων προσφύγων. Δηλαδή, άνοιγμα των συνόρων και μεταφορά τους εδώ».
«Αυτή είναι απειλή αλλά και αιτία ανησυχίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά, μολονότι ο Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα της Τουρκίας, ελέγχαμε τα σύνορα. Το πρόβλημα έγινε οξύτατο το 2015, όταν ο Τσίπρας αποφάσισε ότι ήθελε ανοικτά σύνορα. Δεν θα έχουμε πολιτική ανοιχτών συνόρων. Ξέρουμε πώς να υπερασπιστούμε τη χώρα μας».
Ερώτηση: «Η ΕΕ αποφάσισε να τοποθετήσει σήμανση στα προϊόντα που προέρχονται από ‘κατεχόμενα εδάφη’ από το Ισραήλ. Δεν υπάρχει τέτοια σήμανση σχετικά με τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη στη βόρεια Κύπρο. Αυτή η κατάσταση σας φαίνεται φυσιολογική;»
Απάντηση: «Όχι. Για μας η Βόρεια Κύπρος δεν υπάρχει. Υπάρχει εκεί παράνομη κατοχή. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε την Βόρεια Κύπρο ως χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι πιο σκληρή απέναντι σε αυτή την παράνομη κατοχή μιας ευρωπαϊκής χώρας. Είναι σκάνδαλο που η κατάσταση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Συμμερίζομαι όλες τις ισραηλινές ανησυχίες σχετικά με τα συμβάντα. Έχετε έναν φίλο που θα σας βοηθήσει».
Ερώτηση: «Θα λάβει η κυβέρνησή σας γενναία απόφαση σχετικά με τον τόπο της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ;»
Απάντηση: «Δεν υπηρετώ ως Υπουργός Εξωτερικών. Δεν μπορώ να εκφέρω μια επίσημη θέση επί του θέματος. Μπορώ μόνο να πω, ως ιστορικός, ότι στα βιβλία ιστορίας έμαθα ότι η Ιερουσαλήμ ήταν πάντα μια εβραϊκή πόλη».
Ο Γεωργιάδης σκοπεύει να επισκεφθεί το Ισραήλ σύντομα με τον συνάδελφό του, τον Υπουργό Γεωργίας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό. Και οι δύο – πολύ αγαπητοί πολιτικοί – ήταν μέλη του εθνικιστικού δεξιού κόμματος ΛΑΟΣ και επέλεξαν να ενταχθούν στο συντηρητικό κόμμα. Ο Γεωργιάδης κατηγορήθηκε επίσης στο παρελθόν ότι ως εκδότης προώθησε τα βιβλία ενός από τους μεγαλύτερους αντισημίτες συγγραφείς της σημερινής Ελλάδας. Ο Γεωργιάδης εξέφρασε δημόσια τη μεταμέλειά του για τις ενέργειές του και έκτοτε θεωρείται μεγάλος φίλος της τοπικής εβραϊκής κοινότητας και του Ισραήλ.
«Πριν από μια δεκαετία», αναφέρει, «όταν διορίστηκα Υπουργός Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, υπήρχαν ανησυχίες στο Ισραήλ σχετικά με μένα. Ο Πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας με γνώριζε και με υπερασπίστηκε».
Ο Γεωργιάδης πρόσθεσε: «Θέλω να βοηθήσω στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού, που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα. Το κόμμα της Χρυσής Αυγής, που ήταν στο κοινοβούλιο, αποτελεί απόδειξη αυτού του προβλήματος. Τώρα είναι εκτός κοινοβουλίου και αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τη δημοκρατία μας που αποδεικνύει την επιθυμία του λαού να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό».
«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, που προκαλεί σήμερα ανησυχία, είναι ένας μεγάλος φίλος του Ισραήλ. Πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει λάθη στο παρελθόν τους. Και εγώ ο ίδιος έχω κάνει λάθη. Θέλουμε όμως να έχουμε ισχυρές σχέσεις με το Ισραήλ και πιστεύουμε σε αυτές. Ο αντισημιτισμός είναι ντροπή. Για τον λόγο αυτό εξέφρασα δημοσίως τη συγνώμη μου για λάθη που έκανα. Ζήτησα συγχώρεση από ανθρώπους που οι πράξεις μου τους είχαν πλήξει. Ήρθε από την καρδιά μου».
Ερώτηση: «Έχετε σπουδάσει ιστορία και ασχολείστε με την ιστορία. Πώς εξηγείτε την ύπαρξη του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, παρόλο που οι Έλληνες και οι Εβραίοι βρισκόταν στην ίδια πλευρά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;»
Απάντηση: «Πάντα ήμασταν στην ίδια πλευρά. Ο αντισημιτισμός έρχεται από το παρελθόν. Οι άνθρωποι ήθελαν να κατηγορούν τους άλλους για τις αποτυχίες τους και για τις κακές τους πράξεις. Στην Ελλάδα, αν και υπάρχει αρκετός αντισημιτισμός, ο αντισημιτισμός δεν ήταν ποτέ βίαιος».
«Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί Έλληνες έσωσαν Εβραίους. Σήμερα υπάρχει σημαντική αλλαγή. Ένας λόγος για αυτό είναι διότι όλοι οι πολιτικοί δηλώνουν δημόσια ότι το Ισραήλ είναι ο καλύτερος φίλος μας. Έτσι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για αντισημιτισμό στην Ελλάδα. Για να είμαι ειλικρινής, σε αυτό μας βοήθησε και ο Τσίπρας. Διότι ένα είδος του σύγχρονου αντισημιτισμού είναι το παλαιστινιακό ζήτημα και μπορείτε να δείτε πολλούς ακραίους αριστερούς στην Ελλάδα που κατηγορούν το Ισραήλ ότι είναι ένα ναζιστικό τέταρτο Ράιχ εναντίον των Παλαιστινίων».
«Το γεγονός ότι είχαμε μια αριστερή κυβέρνηση που έλεγε ότι πιστεύει στους ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ βοήθησε πολύ, διότι πολλοί άνθρωποι κατάλαβαν ότι έκαναν λάθος», εξηγεί ο Γεωργιάδης.