Μήνυμα πως η Τουρκία θα αψηφήσει κάθε απειλή επιβολής κυρώσεων ώστε να υπερασπιστεί τις διεκδικήσεις της έστειλε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήμερα συμπλήρωσης 96 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, αποφεύγοντας ωστόσο τον ριζοσπαστικό αναθεωρητισμό σε βάρος της Ελλάδας που χαρακτήριζε παλαιότερες τοποθετήσεις του.
Με αφορμή την επέτειο η τουρκική προεδρία εξέφρασε την ικανοποίησή της με το γεγονός ότι φτάσαμε στο ορόσημο των 96 ετών και απέδωσε τιμές στον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Στο παρελθόν ο κ. Ερντογάν έχει ζητήσει ευθέως επανεξέταση της Λωζάννης, η οποία εν πολλοίς ορίζει τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας σε σχέση με την Ελλάδα και την Συρία, κατηγορώντας τον Ατατούρκ πως έκανε μεγάλες υποχωρήσεις κατά τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην οριοθέτηση της τουρκικής επικράτειας.
Παρά ταύτα ο κ. Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να αφήσει αιχμές κατά της Ελλάδας και να επαναβεβαιώσει την επιθετική εξωτερική πολιτική της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας πως η Τουρκία έχει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει κάθε απειλή.
Ο πρόεδρος σημείωσε πως φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από την έναρξη του εθνικού αγώνα που οδήγησε στην Λωζάννη, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919-1922. Η σύγκρουση κατέληξε στην Μικρασιατική Καταστροφή και την εκδίωξη του ελληνικού στρατού από την Ανατολία.
Τόνισε δε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και την Βόρεια Συρία «καταδεικνύουν ξεκάθαρα» την ευαισθησία της Άγκυρας όσον αφορά τα συμφέροντά της και των τουρκοκυπρίων. «Καμία άμεση ή έμμεση απειλή για κυρώσεις δεν θα μας αποτρέψει», υπογράμμισε.
Η Τουρκία έχει στείλει δύο πλωτά γεωτρύπανα στα χωρικά ύδατα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, συνοδεία πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, κι έχει εισβάλει δύο φορές στην βόρεια Συρία προκειμένου να αποτρέψει την σύσταση κουρδικών κρατιδίων στην περιοχή.
Το Κυπριακό δεν καλύπτεται από την συνθήκη του 1923.