today-is-a-good-day
15.5 C
Athens

Γ.Γεραπετρίτης: Όλα όσα θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

«Σκοπός της παρούσας της διακυβέρνησης θα είναι η αναβάθμιση των θεσμών συνολικά έτσι ώστε η δημοκρατία να βρει ένα σύγχρονο αποτύπωμα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τα νομοσχέδια που άμεσα κατατίθενται και ψηφίζονται στη Βουλή, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Είπε ειδικότερα, ότι προτού κλείσει η Βουλή για τον Δεκαπενταύγουστο, θα κατατεθούν τρία νομοσχέδια, θεσμικής επανεκκίνησης: για το επιτελικό κράτος, για τη φορολογική διοίκηση και το νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ και με διατάξεις επείγοντος χαρακτήρα.

Το επιτελικό κράτος

Η παρούσα διακυβέρνηση επιλέγει συμβολικά το πρώτο της νομοσχέδιο να αφορά στην οργάνωση του κράτους και το επιτελικό κράτος. «Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που έλειπε από την ελληνική δημόσια ζωή. Για πρώτη φορά εισάγεται νομοθέτημα συνολικής διακυβέρνησης», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και εξήγησε ότι εισάγεται ένα εγχειρίδιο διακυβέρνησης το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες: «αλλάζουμε την κυβέρνηση»- «εμπιστευόμαστε τη διοίκηση» – «αναβαθμίζουμε συνολικά τη Βουλή».

Η κυβέρνηση

Ειδικότερα ως προς τις παρεμβάσεις για την κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι αλλάζει συνολικά το μοντέλο διοίκησης. Το υπουργικό συμβούλιο από όργανο νομιμοποίησης προειλημμένων αποφάσεων, αποκαθίσταται ως καίριο φόρουμ παραγωγής πολιτικής, με συλλογικές διαδικασίες, με οργανόγραμμα, με πρόγραμμα το οποίο θα λειτουργεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα αυτό, που θα παράγεται από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα λειτουργεί σε τακτούς χρόνους και θα έχει συγκεκριμένη εντολή, κάθε φορά, θα παρακολουθείται από κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης, έτσι ώστε να είναι δυνατή, ανά πάσα στιγμή, η εξέλιξη του όποιου έργου υφίσταται, να διαπιστώνεται αν υπάρχουν καθυστερήσεις και να υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός. Για πρώτη φορά εξάλλου θα εισαχθεί πλέγμα κανόνων αμεροληψίας, σε επίπεδο υπουργού, υφυπουργού, γενικού γραμματέα, ώστε να υφίστανται κωλύματα και ασυμβίβαστα για τις κυβερνητικές αυτές θέσεις, κατά και μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

«Εμπιστευόμαστε τη διοίκηση, φέρνουμε γνήσια αποπολιτικοποίηση»

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες εισάγεται ενιαίος βαθμός υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, προερχόμενου από την ίδια τη διοίκηση, δηλαδή, «δημοσίου υπαλλήλου καριέρας», ο οποίος θα έχει τη διοίκηση, την οικονομία και τον συντονισμό και θα αναδεικνύεται με διαδικασίες του ΑΣΕΠ, με διαδικασίες εξέλιξης που προέρχονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια, και θα υπόκεινται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Επέρχεται πλήρης αποκομματικοποίηση, είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η παρέμβαση «συνιστά τη μεγαλύτερη καινοτομία στην ελληνική δημόσια ζωή» αφού μια κρίσιμη μάζα διοικητικής ύλης μεταφέρεται από την πολιτική ηγεσία στην υπηρεσιακή διοίκηση. Όλες οι διοικητικές πράξεις ατομικού χαρακτήρα θα εκδίδονται, κατά κανόνα στο επίπεδο της διοίκησης. Έτσι ο γενικός διευθυντής, ο προερχόμενος από τη διοίκηση, θα είναι εκείνος που θα αποφασίζει τελικά με τη δική του υπογραφή την έκδοση πράξης. «Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την υπηρεσιακή διοίκηση. Εμπιστευόμαστε τη δημοσιοϋπαλληλία», είπε ο υπουργός Επικρατείας. Ενημέρωσε επίσης την εθνική αντιπροσωπεία ότι όλα τα ελεγκτικά σώματα, δεν θα λαμβάνουν πολιτική εντολή αλλά θα έχουν μόνο διοικητική ιεραρχία, διότι αυτό είναι «γνήσια αποπολιτικοποίηση». Κατά τα πρότυπα του αγγλικού διοικητικού συστήματος, εισάγεται σύστημα πολύ ισχυρό, με ενιαία αρχή διαφάνειας, η οποία θα ελέγχει με κανόνες πλήρους ανεξαρτησίας και αμεροληψίας ολόκληρη τη διοίκηση.

Η Βουλή

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι εισάγεται και προοπτική αναβάθμισης της Βουλής. Το πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε ήδη, αφού κατά την πρώτη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, άλλαξε η κοινοβουλευτική πρακτική όλης της μεταπολίτευσης και αντί για μια στείρα ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, είχαμε γνήσιο και εκτενή διάλογο, με όλη την αντιπολίτευση απέναντι. «Εμείς θα παλέψουμε να καταπολεμήσουμε την παθολογία του πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και εξήγησε: «Εμείς δεν θα έρθουμε ποτέ στη Βουλή να πούμε ότι έχουμε δίκιο επειδή είμαστε περισσότεροι. Εμείς θα έρθουμε να δώσουμε δικαιώματα στην αντιπολίτευση και να μπορέσουμε, μέσα από αυτόν τον παραγωγικό διάλογο, να καταλήξουμε στη βέλτιστη νομοθέτηση».

Στην κατεύθυνση αυτή θα είναι δυνατό να συγκληθούν εξεταστικές επιτροπές και με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους θα υπάρξει επίσης ευρύτατο πλέγμα κωδικοποιήσεων και απλοποιήσεων της υφιστάμενης νομοθεσίας και κανόνες για την καλή νομοθέτηση.

Όλα αυτά θα αποτυπωθούν και στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης η οποία εκκινεί σε λίγο, θα είναι ουσιαστική, θα τεθεί σε πλήρη διαβούλευση και δεν θα προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ