today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

5G: 9+1 πράγματα που θα αλλάξει στη ζωή μας

Το 5G έρχεται και αλλάζει τη ζωή μας, με τρόπους που ίσως δεν έχουμε φανταστεί. Τι είναι όμως το 5G και ποιοι είναι οι τομείς που θα δούμε άμεσα τις μεγαλύτερες αλλαγές;

Με σταθερό ρυθμό η χώρα μας έχει αρχίσει και υλοποιεί έργα υποδομής που θα φέρουν το 5G στη ζωή μας, ενώ πρόσφατα στην Καλαμάτα λειτούργησε το πρώτο πιλοτικό δίκτυο από την Wind το οποίο πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια της Huawei.

Εδώ 5G, εκεί 5G

Τι είναι όμως το 5G και γιατί ο ερχομός του είναι τόσο σημαντικός; Αν και ο ερχομός του είναι το κύριο θέμα συζήτησης εδώ και μερικά χρόνια, φαίνεται πως οι ερωτήσεις που υπάρχουν είναι πιο πολλές από τις απαντήσεις, κάτι που είναι λογικό.

Ο λόγος είναι πως το 5G έχει μπει σαν προϋπόθεση σε κάθε συζήτηση που αφορά την τεχνολογία, τόσο αυτή που θα απολαύσουν οι καταναλωτές, όσο και αυτές που θα δει η βιομηχανία.

Τι είναι και πως λειτουργεί το 5G

To 5G είναι η επόμενη γενιά κινητής ευρυζωνικότητας που θα αντικαταστήσει ή τουλάχιστον θα αναβαθμίσει τη σύνδεση 4G LTE. Με το 5G οι ταχύτητες σε όλα όσα γίνονται στο διαδίκτυο θα αυξηθούν δραματικά, σε σημείο που η σύγκριση ανάμεσα στα 4G δίκτυα που χρησιμοποιούμε τώρα και στο 5G θα είναι σαν να συγκρίνουμε ποδήλατο με σπορ αυτοκίνητο.

Το σημαντικό που θα φέρει μαζί του το 5G είναι η ελαχιστοποίηση της καθυστέρησης με την οποία επικοινωνούν μεταξύ τους οι συσκευές, κάτι που θα αυξήσει δραματικά την ταχύτητα απόκρισης και θα εκτοξεύσει την εμπειρία χρήσης του δικτύου.

Σε αντίθεση με το LTE, το 5G λειτουργεί σε τρεις διαφορετικές ζώνες φάσματος. Ενώ αυτό μπορεί να μην φαίνεται σημαντικό, θα έχει δραματική επίδραση στην καθημερινή χρήση.

Φάσμα χαμηλής ζώνης. Το μεγάλο μειονέκτημα αυτού του φάσματος λειτουργίας είναι ότι επιτρέπει κάλυψη πολύ μεγάλης περιοχής. Το μειονέκτημα του είναι ότι η μέγιστη ταχύτητα δεδομένων που μπορεί να μεταφέρει δεν θα ξεπεράσει τα 100Mbps. Δηλαδή, η χαμηλότερη ταχύτητα που θα μπορεί να δώσει το 5G, είναι ίση με την μεγαλύτερη σχεδόν ταχύτητα που έχουμε αυτή την στιγμή στην χώρα μας.

Φάσμα μεσαίου εύρους ζώνης. Παρέχει ταχύτερη κάλυψη και χαμηλότερη καθυστέρηση από ό, τι θα βρείτε στη χαμηλή ζώνη. Εντούτοις, αποτυγχάνει να διεισδύσει σε κτίρια καθώς και σε φάσματα χαμηλής ζώνης. Αναμένετε μέγιστες ταχύτητες έως 1Gbps

Φάσμα υψηλών συχνοτήτων είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται όταν σκέφτονται 5G. Συχνά αναφέρεται ως mmWave . Το φάσμα υψηλών συχνοτήτων μπορεί να προσφέρει μέγιστες ταχύτητες μέχρι 10Gbps και έχει πολύ χαμηλή λανθάνουσα κατάσταση. Το κύριο μειονέκτημα της υψηλής ζώνης είναι ότι έχει χαμηλή περιοχή κάλυψης, κάτι που καλύπτεται με πυκνότερες μικρές κυψέλες, παρέχοντας εξαιρετικές ταχύτητες με χαμηλή καθυστέρηση

9+1 αλλαγές στη ζωή μας που θα φέρει το 5G

Εμπειρία χρήσης και τεράστιες ταχύτητες

Είναι αυτό που θα ζήσουν οι περισσότεροι χρήστες, καθώς οι πολύ μεγάλες ταχύτητες θα αλλάξουν τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο. Στα πλεονεκτήματα του 5G είναι πως δεν θα πέφτει η ταχύτητα όταν συνδέονται πολλοί χρήστες την ίδια στιγμή σε μια κυψέλη, κάτι που αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα με το 4G.

Το κατέβασμα ταινιών και σειρών, το gaming και το live streaming θα είναι σχεδόν ακαριαία, σε σημείο που αυτό που σήμερα θεωρούμε μεγάλη ταχύτητα θα είναι τελείως παρωχημένο.

Αυτόνομα Οχήματα

Μπορεί τα αυτόνομα οχήματα να έχουν κάνει την παρουσία τους στους δρόμους, όμως η έλευση του 5G αναμένεται να τα απογειώσει. Βασική παράμετρος της λειτουργίας των αυτόνομων οχημάτων, είναι η δυνατότητα να μπορούν να στέλνουν και να δέχονται εντολές και να επεξεργάζονται δεδομένα σε μηδενικό χρόνο.

Από τη στιγμή που κινούνται ανάμεσα σε ανθρώπους και άλλα οχήματα, θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με όλα τα συστήματα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει μαζικά με τα σημερινά συστήματα. Με το 5G αυτά τα εμπόδια εξαφανίζονται

Έξυπνες πόλεις

Η συζήτηση για τις έξυπνες πόλεις έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και έχει περιλάβει καταστάσεις που ακούγονται βγαλμένες από τα πιο προχωρημένα βιβλία επιστημονικής φαντασίας.

Στην πραγματικότητα αυτό που θα μας επιτρέψει να κάνουμε το 5G, είναι ο έλεγχος μιας σειράς αισθητήρων,  συνδεδεμένων με ένα κεντρικό σημείο ελέγχου, οι οποίοι θα μετράνε ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος, από το ακριβές φως για να ανάψουν μόνες τους οι λάμπες στους δρόμους, μέχρι το πόσα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα σε κάθε σημείο για να οργανώνουν τα δημόσια parking.

Εκτός όμως από τις “εμπορικές” χρήσεις, οι αισθητήρες θα μπορούν να παρακολουθούν τις στάθμες στους υπονόμους, τις θερμοκρασίες σε δασικές περιοχές και τα επίπεδα μόλυνσης προειδοποιώντας έγκαιρα αν υπάρχει πρόβλημα. Αυτό όμως μας φέρνει στην επόμενη ενότητα

Δημόσια Ασφάλεια και πολιτική προστασία

Αν και η τοποθέτηση αισθητήρων σε ευαίσθητα σημεία με σκοπό την εξ αποστάσεως παρακολούθηση δεν είναι κάτι καινούργιο, η ποσότητα και το εύρος πληροφοριών που μέχρι τώρα μπορούν να μεταδώσουν είναι περιορισμένα. Με το 5G οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται και έτσι είναι πια πιο εύκολο να γίνεται συνεχής παρακολούθηση.

Αισθητήρες σε γέφυρες, δάση, ποτάμια, υπονόμους και δρόμους, θα μπορούν να στέλνουν κάθε λεπτό πληροφορίες για την κατάσταση τις συνθήκες και τα προβλήματα σε κάθε υποδομή, σαν να υπάρχουν σε κάθε σημείο μηχανικοί οι οποίοι εξετάζουν το κάθε κτίριο και υποδομή και στέλνουν αναφορές.

Έξυπνα σπίτια

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το έξυπνο σπίτι έχουν ήδη αρχίσει και γίνονται ορατά και χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό, όμως με το 5G θα εκτοξευτούν. Έλεγχος συσκευών εξ αποστάσεως, συστήματα ασφαλείας που θα μεταδίδουν τα πάντα στο κινητό μας στο γραφείο, έξυπνες συσκευές που επικοινωνούν μεταξύ τους, όλα αυτά θα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα με τις ταχύτητες και το εύρος που προσφέρει το 5G.

Σε συνδυασμό με την αυξημένη ευρυζωνικότητα, το σπίτι μας μπορεί να γίνει άνετα ένα κέντρο πολυμέσων, και ψυχαγωγίας χωρίς καμία καθυστέρηση στην μετάδοση και λήψη πληροφοριών και περιεχομένου διασκέδασης

Χειρισμός μηχανημάτων εξ αποστάσεως

Μιλώντας για έλεγχο συσκευών εξ αποστάσεως, η βιομηχανία θα είναι ένας από τους κλάδους που θα ωφεληθεί πάρα πολύ από το 5G, καθώς η διεύρυνση του “καναλιού επικοινωνίας” με τα μηχανήματα της επιτρέπει τον εξ αποστάσεως έλεγχο και χειρισμό τους.

Για παράδειγμα, ο έλεγχος ενός μηχανήματος ή η ρύθμιση του, δε θα απαιτεί από ένα τεχνικό να ταξιδέψει σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου για να το κάνει, καθώς θα μπορεί να το κάνει από το γραφείο του. Αυτό αυξάνει τόσο την αποτελεσματικότητα των εργοστασίων αλλά και την ευελιξία των μηχανικών.

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι τόσο σημαντικό, που έχει αποτελέσει το σημείο αναφοράς σε κάθε επίδειξη συστήματος 5G έχουμε δει μέχρι τώρα. Μπορεί οι καταναλωτές να μην βλέπουν άμεσα “κέρδη” από αυτό, όμως η παραγωγή προϊόντων αναμένεται να πολλαπλασιάσει τα οφέλη της.

Τηλεϊατρική

Τα βιομηχανικά μηχανήματα δεν είναι τα μόνα που θα μπορούν να χειρίζονται εξ αποστάσεως, καθώς το ίδιο θα συμβεί και με τα ιατρικά μηχανήματα.

Με τη χρήση του 5G θα είναι δυνατόν να γίνονται επεμβάσεις από απόσταση, κάτι που θα σώσει ζωές σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε επείγοντα περιστατικά.

Με μόλις 1-2 γιατρούς, οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες όλων σχεδόν των ιατρικών κλάδων, ενώ σε έκτακτες περιπτώσεις ή δύσκολα περιστατικά, η πρόσβαση στις γνώσεις ειδικών γιατρών θα είναι πολύ πιο εύκολη. Με το 5G ούτε ο γιατρός ούτε ο ασθενής θα χρειάζεται να φοβάται για προβλήματα σύνδεσης, τα οποία σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να είναι μοιραία.

Internet of Things

Άλλος ένας όρος που απασχολεί την κοινή γνώμη και τα μέσα εδώ και καιρό, θα πάρει πραγματικά σάρκα και οστά μe το 5G. Υπολογίζεται πως ο αριθμός των μικρών ή μεγάλων συσκευών που θα είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους και με τοπικά ή απομακρυσμένα κέντρα ελέγχου, μέχρι το 2022 θα έχουν φτάσει τα δεκάδες δισεκατομμύρια.

Αν το νούμερο ακούγεται τεράστιο, υπολογίστε πόσες λάμπες σε δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια θα είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους για να ανάβουν όταν αρχίσει και σκοτεινιάζει. Ή πόσα παράθυρα θα ανοίγουν και θα κλείνουν ανάλογα με τον αέρα.

Πόσα κλιματιστικά θα ξεκινάνε και θα σταματούν ανάλογα με τον καιρό, ή ακόμα πόσα εκατομμύρια οικιακές συσκευές, μέρη του έξυπνου σπιτιού, θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου.

Έξυπνη Γεωργία και κτηνοτροφία

Όπως ακριβώς οι αισθητήρες θα παρακολουθούν τα πάντα σε μια πόλη, το ίδιο θα μπορεί να γίνει σε μια κτηνοτροφική μονάδα ή ένα χωράφι. Μετρώντας τα πάντα, από την θερμοκρασία, την υγρασία, την χημική σύσταση του εδάφους, τις ποσότητες νερού, τροφής και τις καιρικές συνθήκες, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μπορούν να παρακολουθούν τα πάντα σε πραγματικό χρόνο, ακόμα και να έχουν ζωντανή σύνδεση με κάθε πιθανό σημείο της παραγωγής τους.

Σε ένα υποθετικό σενάριο, με το που ένας αισθητήρας εντοπίσει κάποιο πρόβλημα, δίνεται αυτόματα εντολή σε ένα drone να σηκωθεί και να μεταδώσει εικόνα ζωντανά στον αρμόδιο, ο οποίος με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να επιλέξει την αντιμετώπιση του από μακρυά, χωρίς να χρειαστεί να πάει ο ίδιος στο σημείο.

Αν και υπάρχουν ήδη αισθητήρες που κάνουν αυτή τη δουλειά, το 5G προσφέρει την ταχύτητα και κυρίως την σταθερότητα να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα σε πραγματικό χρόνο, ταυτόχρονα και σε μεγαλύτερη ευαισθησία και ποσότητα.

+1 ..Διασύνδεση ανθρώπων

Ήδη οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο το ίντερνετ για να μαθαίνουμε, να διασκεδάζουμε και να επικοινωνούμε. Το χρησιμοποιούμε για να εκπαιδεύουμε παιδιά στην άλλη άκρη του κόσμου, σε μέρη που τα μέσα δεν επαρκούν.

Το χρησιμοποιούμε για να βλέπουμε και να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει μακρυά μας με τα ίδια μας τα μάτια, χωρίς παρεμβάσεις.

Σίγουρα έχουμε πέσει σε υπερβολές και έχουμε διαμορφώσει κουλτούρες και συμπεριφορές οι οποίες μπορεί να χαρακτηριστούν ακόμα και αντικοινωνικές, όμως αυτά είναι οι εξαιρέσεις και οι παρενέργειες ενός μέσου και μιας υπηρεσίας η οποία έχει αλλάξει δραματικά τις ζωές μας.

Το κύριο χαρακτηριστικό που αναφέρθηκε σε όλα σχεδόν τα παραπάνω παραδείγματα, είναι η ταχύτητα και η σταθερότητα. Πολλά από αυτά που αναφέρονται ήδη χρησιμοποιούνται, όμως οι περιορισμοί που έχει η σημερινή τεχνολογία, οδηγεί πολλές φορές σε “σφάλμα δικτύου” και “διακοπή υπηρεσίας”.

Όλα αυτά δεν θα υπάρχουν με το 5G, ή τουλάχιστον δεν θα πρέπει να υπάρχουν. Αν θα πρέπει να κάνουμε μια αντιστοίχιση με την καθημερινότητα μας, το 5G είναι ένα τεράστιο, νέο, σύγχρονο οδικό δίκτυο σε όλη τη χώρα, ακόμα και το τελευταίο χωρίο. Μια “Αττική Οδός” 10 λωρίδων ανά κατεύθυνση σε κάθε σημείο της χώρας, ακόμα και στο τελευταίο ψαροχώρι.

Και τώρα έχουμε δρόμους, και στους δρόμους αυτούς κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα. Τα μποτιλιαρίσματα είναι μια καθημερινότητα, η ποιότητα του οδικού δικτύου είναι κακή, ο φωτισμός σχεδόν ανύπαρκτος και η ασφάλεια που παρέχει, υποτυπώδης (για να μην πω ανύπαρκτη).

Με το 5G όλα αυτά αλλάζουν, ή τουλάχιστον είναι ένα τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι επενδύσεις σε υποδομές που χρειάζονται είναι επίσης μεγάλες, αλλά όχι τόσο που να είναι απαγορευτικές, γι αυτό όμως θα μιλήσουμε σε επόμενο θέμα

Πηγή: emea.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ