«Εμείς δεν παραιτούμαστε», είναι η καθημερινή επωδός των μελών της διορισμένης από τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκησης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μετά τις εκλογές, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Αναστασάκη να δίνει τον τόνο… κραδαίνοντας με κάθε ευκαιρία το ΦΕΚ του διορισμού του στους διαδρόμους του θεάτρου. Και αυτά, ενώ ήδη ακούγονται ονόματα υποψηφίων διαδόχων τους.
Του Βαγγέλη Μωυσή
Καμία έκπληξη βέβαια δεν προκαλεί μια τέτοια επιλογή από την πιο «τοξική» διοίκηση των τελευταίων δεκαετιών στο ΚΘΒΕ, η θητεία της οποίας συνοδεύεται εκρήξεις… κομματικού μένους κατά της προηγούμενης διοίκησης, καθώς και από καταγγελίες για περιστατικά bullying –ακόμα και χυδαία σεξιστικού- σε βάρος εργαζόμενων και καταστρατήγησης εργασιακών διατάξεων, που έχουν ήδη πάρει την οδό των αναφορών σε συνδικαλιστικούς συλλόγους και των προσφυγών στη Δικαιοσύνη.
Η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση, επικουρείται στο κυοφορούμενο «μπαϊράκι» της από έναν μικρό στρατό «ημετέρων» συμβασιούχων που προσελήφθησαν τα τελευταία χρόνια στον θεατρικό οργανισμό, φτάνοντας το σύνολο του προσωπικού σε περίπου 360 άτομα. Το γεγονός βέβαια, ότι μια τεχνοκρατική διοίκηση ελάχιστες από αυτές τις συμβάσεις θα ανανέωνε, έχει θορυβήσει τους «ημετέρους» συμβασιούχους, που ήδη ονειρεύονται διαδηλώσεις και καταλήψεις στο ΚΘΒΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ έτοιμο να ευλογήσει τους «νέους αγώνες του λαού».
Σημαντικό κίνητρο για την ηθικά και πολιτικά αδόκιμη άρνηση της διορισμένης από τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκησης υπό τον κ. Άρη Στυλιανού να διευκολύνει τη νέα πολιτική ηγεσία, είναι –σύμφωνα με τις πληροφορίες του thePresident– ο φόβος για κρούσματα κακοδιαχείρισης που ενδέχεται να αποκαλυφθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, είτε αυτά συνοδεύονται από «οσμή» σκανδάλου (π.χ. κάτι… περιπέτειες στο ταμείο για τις οποίες έγινε εσωτερικός έλεγχος από τους ελεγχόμενους), είτε είναι ενδεδυμένες μανδύα πλήρους νομιμότητας, όπως για παράδειγμα η αύξηση , εν μια νυκτί, των μικτών αποδοχών της αναπληρώτριας καλλιτεχνικής διευθύντριας κ. Μαρίας Τσιμά, από τα 1.800 ευρώ που είχε οριστεί το 2016 με ΚΥΑ των Γ.Χουλιαράκη και Αρ.Μπαλτά, στο ύψος… των 2.300 ευρώ (αύξηση 500 ευρώ, ή 27,7%) με τροποποιητική ΚΥΑ των Γ.Χουλιαράκη και Λ.Κονιόρδου το 2018 (βλ. φωτογραφίες).
Και βέβαια, οι φορολογούμενοι δεν εκλήθησαν να «φορτωθούν» μόνο το μηνιαίο 500άρικο αύξησης της κ. Τσιμά, το οποίο αποτελεί… «πταίσμα» ηθικά ελεγχόμενο σε σύγκριση με τις περικοπές που εφάρμοσε ο… τριτομνημονιούχος ΣΥΡΙΖΑ για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες.
Το ζήτημα είναι στα εκατομμύρια που φορτώθηκαν οι φορολογούμενοι για να εμφανιστεί ως …διαχειριστική και οικονομική «διάνοια» η διορισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση του καλλιτεχνικού οργανισμού.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:
Κάτι παραπάνω από 12.000.000 ευρώ ήταν η τακτική επιχορήγηση του ΚΘΒΕ επί διοίκησης της αείμνηστης Μένης Λυσαρίδου και του Γιάννη Βούρου.
Και μόλις… 150 χιλιάδες ευρώ ή έκτακτη!
Η διοίκηση Στυλιανού-Αναστασάκη, αφού μετά την ανάληψη των καθηκόντων της εξαπέλυσε μύδρους κατά της προηγούμενης διοίκησης και έκανε λόγο για χρέη 7.000.000 ευρώ.
Και τι έκανε; Με αλλεπάλληλες αποφάσεις των Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού έλαβε τακτική επιχορήγηση άνω τω 20.000.000 ευρώ (υπερκαλύπτοντας χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια οικονομικής αναδιάρθρωσης τα χρέη), ζήτησε και φυσικά έλαβε και μια σειρά από… χορταστικές έκτατες επιχορηγήσεις συνολικού ύψους άνω των 7.000.000 ευρώ.
Πλήρωνε εσύ φορολογούμενε πολίτη, αφού για τη διοίκηση του ΚΘΒΕ επί ΣΥΡΙΖΑ… είχαν καταργηθεί τα μνημόνια.
Ενδέχεται δε, σύμφωνα με πληροφορίες του thePresident να υπάρχουν κι άλλες έκτακτες επιχορηγήσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που …απλώς εμείς δεν εντοπίσαμε.
Η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένη να ανεχτεί το «μπαϊράκι» Αναστασάκη, αναζητώντας ήδη τη διάδοχη διοίκηση, με βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει, να διατηρήσει τα προσχήματα έναντι της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια …στρατιά ΠΑΣΟΚων προσκείμενων κατά βάση στον Ευάγγελο Βενιζέλο (και ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ παλαιοπασόκων που το παίζουν «ανανήψαντες»), οι οποίοι πολιορκούν τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ υπουργούς, για να μοιραστούν τις θέσεις ευθύνης στη Θεσσαλονίκη.
Στα πιο σοβαρά ονόματα που έχει ακουστεί, πάντως, ότι σκέπτεται σοβαρά για το ΚΘΒΕ ή νέα Υπουργός Πολιτισμού, συμπεριλαμβάνονται για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή ο συνιδρυτής του «Θεάτρου της Άνοιξης» σκηνοθέτης Γιάννης Μαργαρίτης (έχει πολύ καλή σχέση και με τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Βούρο) και η σκηνοθέτιδα Ελένη Γκασούκα (πρώην σύζυγος του γνωστού ηθοποιού Θοδωρή Αθερίδη) που θεωρείται «εκλεκτή» του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
Για την προεδρία του Δ.Σ. του Κ.Θ.Β.Ε. σοβαρή υποψηφιότητα φέρονται να έχουν θέσει η καθηγήτρια του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Σταυρούλα Μαυρογένη και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Άννα Μυκωνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του thePresident πρόταση αξιοποίησης, είτε στο Εθνικό Θέατρο, είτε στο ΚΘΒΕ, έχει γίνει και στον γνωστό και δημοφιλή ηθοποιό Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη που κατείχε και την τιμητική τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., ωστόσο ο ίδιος φαίνεται να επιφυλάσσεται και προς το παρόν να διατηρεί απλά συμβουλευτικό λόγο και ρόλο, όσον αφορά στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν καλλιτεχνικούς οργανισμούς.-