Πέμπτη, 10 Απριλίου 2025
16.7 C
Athens

Le Figaro: Μεταναστευτικό: Η Ευρώπη εξακολουθεί να διχάζεται για τον μηχανισμό αλληλεγγύης

Στην ηλεκτρονική σελίδα της Le Figaro δημοσιεύεται ρεπορτάζ για το μεταναστευτικό και τον ρόλο της χώρας μας. Μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. δεν κατάφεραν, στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο Ελσίνκι, να συνεννοηθούν όσον αφορά τη δημιουργία ενός «μηχανισμού αλληλεγγύης», που στόχο έχει να δοθεί τέλος στην περιπλάνηση πλοίων στα οποία απαγορεύεται να αποβιβάζουν μετανάστες, που έχουν διασωθεί στην κεντρική Μεσόγειο.

Με πρωτοβουλία του Παρισιού και του Βερολίνου, οι Υπουργοί εξετάζουν τη δυνατότητα δημιουργίας μιας «εθελοντικής συμμαχίας», η οποία θα συνιστά δέσμευση για τη συστηματική υποδοχή των διασωθέντων, χωρίς να χρειάζονται δύσκολες διαπραγματεύσεις μετά από κάθε διάσωση. Η έλλειψη «επιμερισμού των βαρών» της υποδοχής των μεταναστών είναι από τα κύρια επιχειρήματα της Ιταλίας για το κλείσιμο των λιμανιών της. Με την εκ προοιμίου υπόσχεση για επιμερισμό, στόχος είναι να τερματιστούν οι συνεχείς διαξιφισμοί με τη Ρώμη, καθώς και να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική τραγωδία, φέτος το καλοκαίρι. Η επίσημη συνάντηση των ΥΠΕΣ της Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Ελσίνκι, αλλά η φινλανδική Προεδρία, μετά από γαλλογερμανική πρωτοβουλία, είχε προτείνει στους Υπουργούς να συναντηθούν ήδη από το βράδυ της Τετάρτης για ένα δείπνο εργασίας. Ωστόσο, οι συζητήσεις ανάμεσα στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μάλτα και την Ιταλία δεν ευόδωσαν. «Πρότεινα την εξεύρεση συμφωνίας από χθες, επιβεβαιώνω ότι ακόμα δεν έχουμε καταλήξει», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, κ. Christophe Castaner, προσθέτοντας: «Κάποιοι αρνήθηκαν ακόμη και την υποδοχή, άλλοι ήταν υπέρ μιας πιο αλληλέγγυας υποδοχής». Ο κ. Castaner αναφέρθηκε στο φόβο που εξέφρασαν ορισμένες χώρες ότι ένας τέτοιος μηχανισμός μπορεί να αποτελέσει «πρόσκληση» και να προκαλέσει νέα μεταναστευτικά ρεύματα.

Αυτός ο μηχανισμός, που θα ίσχυε «ως τον Οκτώβριο του 2019», προβλέπει «την όσο το δυνατόν αμεσότερη κατανομή των ατόμων που αιτούνται άσυλο στις χώρες που θα αποτελούν μέρος της “εθελοντικής συμμαχίας”». Οι συζητήσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο εξαιτίας, αφενός, του μικρού αριθμού των κρατών (που είναι υπέρ) και, αφετέρου, εξαιτίας των αντιστάσεων από την πλευρά χωρών στις οποίες αφικνούνται καράβια. Σε ανακοινωθέν του, ο ιταλός Υπουργός M. Salvini επιβεβαίωσε τη «σαφή αντίθεση» κάποιων χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ιταλίας. Στο Ελσίνκι, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος υπενθύμισε την «τεράστια ευθύνη» του Συμβουλίου των Υπουργών για την εξεύρεση μιας «λύσης». Οι ηγέτες της Ευρώπης «θα κριθούν όλοι» από την κοινή γνώμη, σε περίπτωση αποτυχίας.

Ο κ. Castaner ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στο Παρίσι, την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουλίου, στην οποία θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών περίπου «15 χωρών». «Αν τη Δευτέρα δούμε ότι μπορούμε να συγκεντρώσουμε περίπου 15 χώρες αλληλέγγυες ως προς αυτό το θέμα, αν η Μάλτα και η Ιταλία, που είναι άμεσα ενδιαφερόμενες θεωρήσουν ότι είναι σκόπιμη αυτή η συμφωνία, τότε πιστεύω ότι θα έχουμε μια επιτυχία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ