Παραδοσιακές μελωδίες, αυθεντικοί ρυθμοί και πάνω από όλα η ενέργεια από μικρούς και μεγάλους χορευτές «πλημμύρισαν» την Αλόννησο, τον παράδεισο των Σποράδων, το διάστημα 1-3 Ιουλίου 2019 στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλοννήσου σε συνεργασία με τον Δήμο Αλοννήσου.
«Χίλια Καλώς Εσμίξαμε» ακούστηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο κατάφυτο λιμάνι του Πατητηρίου τη Δευτέρα 1η Ιουλίου με πολιτιστικούς συλλόγους και χορευτικές ομάδες από όλη την Ελλάδα να δίνουν δυναμικά το «παρών» για να ενώσουν την ιστορία, το πολιτισμό, την παράδοση και το κέφι τους από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και να σχηματίσουν κύκλους φιλίας και χορών, δίνοντας το σύνθημα για ένα αξέχαστο τριήμερο. Με φόντο τα γραφικά σοκάκια, τα όμορφα ψαροχώρια, την ανυπέρβλητη Παλιά Αλόννησο και με «συντροφιά» το βαθύ πράσινο της φύσης, τον έναστρο ουρανό και τις τυρκουάζ αποχρώσεις της θάλασσας, χορευτές κάθε ηλικίας παρέσυραν στους ρυθμούς της παράδοσης τόσο τους κατοίκους, όσο και τους τουρίστες από Ελλάδα και εξωτερικό σηματοδοτώντας ένα αναζωογονητικό καλοκαίρι στη μοναδική Αλόννησο.
«Στους κόλπους του Φεστιβάλ, ο παραδοσιακός χορός αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον πολιτισμό και τη φύση, το παρελθόν και το παρόν, τις μεγαλύτερες και τις νεότερες γενιές, τον ενθουσιασμό και τη γνώση. Όσο υπάρχουν άνθρωποι με διάθεση και καρδιά, θα δίνουμε ραντεβού εδώ κάθε χρόνο για να μυούμε τους θεατές και χορευτές στα μυστικά του παραδοσιακών ρυθμών από όλα τα μήκη και τα πλάτη του Ελληνισμού!», δήλωσε μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλοννήσου κ. Παναγιώτης Τσουκανάς. Αξίζει να αναφερθεί πως το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αλοννήσου έχει αποσπάσει κατά καιρούς σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις για την ποιότητα οργάνωσης του, ενώ έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές, τόσο τα εγχώρια όσο και πολλά διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως χαρακτηριστικά το Marie Claire της Ιταλίας που πέρσι μάλιστα, το ενέταξε στις πολιτιστικές προτάσεις του καλοκαιριού που οι Ιταλοί Τουρίστες δεν πρέπει να αγνοήσουν κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα. Ο κ. Τσουκανάς ευχαρίστησε εν συνεχεία όλους όσους συνέβαλαν προκειμένου να γίνει το 5ο Φεστιβάλ, πραγματικότητα, καθώς και τους δεκάδες χορευτές αλλά και το πλήθος συλλόγων και ομάδων που συμμετείχαν στον καθιερωμένο πλέον χορευτικό θεσμό και που αναφέρονται παρακάτω:
Πολιτιστικός Σύλλογος Αλοννήσου – τμήμα ενηλίκων
Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αρσακείου «το Ευθύμιο» (Θμύκιο)
Πολιτιστικός Σύλλογος «Θάμυρις» Ξάνθης
Χορευτική Ομάδα Σκύρου
Χορευτικό Ιερού Ναού Φανερωμένης Χολαργού
Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυγύρου
Πολιτιστικός Σύλλογος Αλοννήσου – τμήμα ανηλίκων
Κέντρο Χορού και Λαογραφίας «εν χορώ» Καρδίτσας
Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο Μακρυγιάννης»
Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων
Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Χρυσοχωρίου Καβάλας